בעוד השימוש בביו-אנרגיה וברוח קיימים כבר מספר שנים בוייטנאם, רק לאחרונה נכנסה גם האנרגיה הסולארית למשחק, וזו הזדמנות מצוינת לחברות טכנולוגיה ומשקיעים בתחום.
בתחילת שנת 2015 הודיעה ממשלת וייטנאם כי היא הולכת לכלול פאנלים סולאריים (PV ) במסגרת תוכניותיה בתחום האנרגיה המתחדשת. החידושים בתחום ה-PV נכנסו אל הגירסא העדכנית של התוכנית האסטרטגית בתחום התפתחות אנרגיה( PDP VII),
כמו גם אל התוכנית הממשלתית האסטרטגית בתחום אנרגיה מתחדשת לשנת 2030 עם תחזית עד לשנת 2050. לצד החלטות אסטרטגיות אלו, פורסמה גם טיוטת חוק התומך ב-PV הכולל (FIT (feed-in tariff לרשת בקנה מידה גדול המחוברת לאנרגיית PV ורשת תמיכה למערכות גגות PV.
מהלך פוליטי זה, יצר מומנטום משמעותי בתחום הבוסרי של האנרגיה הסולארית בוייטנאם. עד אז, שוק ה-PV הוייטנאמי התפתח לכדי 6-7 מגה-ואט עם תריסר פרוייקטים של גגות המגיעים ל-50kW בלבד, ואף לא תחנת כוח צמודת קרקע אחת בקנה מידה גדול.
מאז תחילת שנת 2015, מקורות התקשורת הוייטנאמים דיווחו על יותר מ-650 מגה-ואט של השקעות PV מתוכננות סה”כ, רובן בתחנות כוח סולאריות מולטי מגה-ואט צמודות קרקע. לגבי רוב הפרוייקטים הללו לא ברור האם ומתי ההשקעה תמומש. עם זאת, פרויקטים ראשונים החלו כבר לקום למרות העובדה כי מנגנון התמיכה הכלכלית עוד לא יושם באופן רשמי.
גם הסקטור התעשייתי והכלכלי הוייטנאמי מראה עניין רב בגגות PV ; מודלים עסקיים ראשונים של השקעה כלכלית בתחום הופיעו בשנת 2015, כמו יוזמת (SPUC (Solar PV Utility Company של קרן דרגון קפיטל.
שוק ה- PV הוייטנאמי מתקדם בקצב מהיר; ב-2015-2016 היו מספר השקעות והודעות על השקעות ביחידות חדשות או מתרחבות של PV ובייצור תאים. חלק מהשקעות נעשו ע”י ידי משקיעים וייטנאמים, אך מרביתן על ידי משקיעים זרים (סינים לרוב). כל ההשקעות הנוכחיות הללו מסתכמות לכ-3 ג’יגה- ואט בנפח שנתי.
אם מתבוננים על תנאי מסגרת העבודה הפוליטית והכלכלית באמצע 2016, מספר תהליכים מקבילים נותנים סיבה לאופטימיות בנוגע לעתיד של שוק הסולאר PV בוייטנאם; הכלכלה הגדלה וצומחת באופן מתמיד נותנת דלק לדרישה מתמדת לאנרגיה של יותר מ10% כל שנה, מה שמהווה אתגר גדול לביטחון מאגרי האנרגיה של המדינה. בו בעת, על וייטנאם לשמור על יציבות תחומי האנרגיה והפיתוח הירוק ולתרום להתחייבויות הבינלאומיות להילחם בשינויי האקלים. לצד זאת, שותפים בינלאומיים ומוסדות מעורבים כגון הUN- או הבנק העולמי מציגים תדיר לממשלה הוייטנאמית את הצורך של המדינה להוריד את התלות שלה במוצרי אנרגיה מיושנים, שעלותם עולה ושאינם ברי- קיימא.
הנספחות המסחרית בהאנוי מסייעת לחברות ישראליות להיכנס לשוק הוייטנאמי באמצעות סיוע במציאת שותפים, איתור הזמנויות, מחקרי שוק ועוד. חברות מתעניינות מוזמנות לפנות אלינו.
למידע נוסף בנושא אנרגיה סולארית