הכירו את האתגר הגדול והחדש של AIRTEL – מפעילת הסלולאר הגדולה ביותר בהודו: הכירו את Reliance Jio – השחקנית החדשה על מגרש המשחקים הסלולארי של הודו העצומה. על פי ההערכות בשוק, החברה השקיעה – בתוך 4 שנים בלבד – כ- 15 מיליארד דולר (לא רופי) בעבור הקמת תשתית וחברה סלולארית על מנת להיכנס בגאון לתחרות אל מול שורה של מפעילות סלולאריות בשוק רווי ומוצף שחקנים. המהלך כלל, בין השאר, רכש של חברת סלולר קיימת (Aircel) שהייתה פעילה בעיקר בצפון הודו.
חודשים ארוכים רוחש וגועש שוק התקשורת המקומי בציפייה להשקת הרשת החדשה של ריליינס. חברות סלולר מקומיות רבות, ובראשן AIRTEL, נערכות “להדק את החגורה” ומתכוננות ליום כניסתה לשוק של המתחרה החדשה. והנה, לפני מספר שבועות – ב 5 לספטמבר 2016 – ממש במהלך האסיפה השנתית של נציגי בעלי המניות של ריליינס, הפיל היו”ר ומנהלה הכללי של התאגיד פצצה והצהיר כי החברה מתכוונת להציע שיחות חינם לכל משתמשיה. בנוסף, הצהיר יו”ר הקבוצה כי תעריפי השימוש בתקשורת נתונים (Data) יעלו למשתמש המצוי כ 50 רופי לג’יגה בייט בלבד (2.8 ש”ח בקירוב) שהם חמישית מהמחיר לצרכן אותו גובות המתחרות הגדולות של החברה הצעירה (Airtel, Vodafone, Idea) מלקוחותיהן. נוסף על האמור, השיקה החברה סמארטפונים המותאמים לרשתות הדור הרביעי (G4) שעלותם מתחילה מ 45$ בלבד (או כ- 3000 רופי \ 170 ש”ח).
מאתגר עבור AIRTEL? מאתגר מאוד.
בעקבות הודעת Reliance Jio, ירדו מחירי המניות של המתחרה הראשית – AIRTEL – באופן חד (ולא מפתיע).
השחקנית החדשה בשכונה כבר הציבה לעצמה יעד שאפתני: 100 מיליון משתמשים עד סוף שנת הפעילות הראשונה. בינתיים, נראה כי המהלך מצליח, שכן – התורים לקבלת הסים החדש מתארכים והמתחרות נחלצות.
חברת AIRTEL, למשל, החליטה ממש אתמול להעניק ללקוחות החברה שיחות נכנסות חינם בנדידה בחו”ל ( international roaming), להוזיל את מחירי הגלישה הסלולארית. בכך, הוזילה החברה את מחירי הגלישה הסלולארית בחו”ל מ 650 רופי למגה ל 3 רופי למגה (!). בנוסף, החליטה הנהלת החברה להוזיל את עלויות השיחות הנכנסות למנויי החברה וכן להוזיל את עלויות השיחה של מנויי החברה בעת שהייה בחו”ל (במדינות נבחרות) ובתוך אותה מדינה לעלויות של 3 רופי לדקה בלבד. בין המדינות שבהן יחול ההסדר: US, UK, UAE, Canada and Singapore.
אגב, בימים האחרונים, מדווחים משתמשי השירות של JIO על תקלות תקשורת – במיוחד ככל שהדבר נוגע לשיחות אל נמענים ברשתות מתחרות כמו AIRTEL ואחרות. ואולם, הצפי הוא כי בחלוף הימים תקלות התשתית והתקשורת תפחתנה וגם המתחרים יאולצו להפסיק לתקוע מקלות בגלגלים ולהתחיל להתחרות – ראש בראש – עם JIO.
החזון של יו”ר הקבוצה, מוקש אמבאני (על פי פרסומים שונים) הוא לגרום לכך שיצטרפו לשוק הסלולר ההודי כ 900 מיליון אישה ואיש בחמש השנים הקרובות (ושרובם יצטרפו ל – JIO, כמובן…). אך אם נשים את הציניות בצד, מובן כי למהלך כזה, של כניסת שחקנית חדשה וחזקה לשוק הסלולאר ההודי, ישנן השלכות רוחב ועומק עצומות על השוק ההודי כולו בהיבטים של מסחר, תקשורת, נגישות למידע, השכלה מקוונת, רפואה מקוונת, מסחר, ביטחון מידע, ביטחון הציבור ואף צמצום פערים חברתיים בחברה ההודית העצומה בהיקפה.
שוק הסלולאר ההודי, כמתואר לעיל, אינו שוקט על השמרים והתחרות בשוק לא רק משנה את נתחי העוגה בשוק – היא מגדילה את העוגה כולה ומחייבת את כל השחקניות בזירה להשתדרג, להתייעל והציע שירותים נוספים לצרכנים.
מובן, אם כן, שיש לכך גם משמעות בהיבטים הנוגעים להזדמנויות עבור חברות הישראליות העוסקות בתחומים שהוזכרו לעיל, החל מציוד תקשורת, דרך אפליקציות ושירותים אלקטרוניים ודיגיטאליים וכלה בשירותי חנייה, רפואה, למידה מקוונת, מסחר מקוון וכיו”ב.
נמשיך לעקוב 🙂