ברצוני לחלוק עמכם מידע כלכלי שיכול להיות שיעניין אתכם כאשר ברצונכם לפעול בתאילנד. בכל מקרה אני בטוח שהמידע יועיל לכם.
תאילנד
שטחה של תאילנד הינו כ- 514,000 קמ”ר, מונה כ- 68 מיליון תושבים והיא גובלת במיאנמר, קמבודיה ומלזיה. תאילנד מחולקת מנהלתית ל- 76 פרובינציות המנוהלות על ידי מושלים ממונים.
ערים עיקריות: בנגקוק, צ’אנג מאי, סונגקלה, איוטיה, צ’ונבורי, נקון רצ’סימה וקון קן.
ממלכת תאילנד הינה מונרכיה חוקתית. ראש המדינה הוא המלך Buhmibol (Pphumiphon) Adulyadej (מ-1946). ראש הממשלה המכהן הינו ראש הצבא לשעבר, פריוט צא’ן-אוצ’ה (Prayut Chan-Ocha).
אינדיקאטור | ערך |
שיעור הצמיחה הכלכלית השנתית | 2.8% |
תמ”ג | 395 מיליארד דולר |
תמ”ג לנפש (PPP) | 5,878 דולר |
שיעור האבטלה | 0.9% |
אוכלוסיית תאילנד (סוף תקופה) | 68 מיליון |
סה”כ ייצוא | 214 מיליארד דולר |
סה”כ ייבוא | 202 מיליארד דולר |
יתרות מט”ח | 156.5 מיליארד דולר |
חוב לאומי כחלק מה- GDP | 44.4% |
מספר תיירים | 30 מיליון |
אינדיקטורים כלכליים נוספים:
- כח העבודה בתאילנד מורכב מכ- 40 מליון אנשים ומחולק ל- חקלאות (כ-40%), תעשייה (כ- 13.5%), ושירותים (כ- 50%). התרומה ל- GDP מחולקת כדלקמן: חקלאות (כ-12%), תעשייה (כ- 44%), ושירותים (כ- 44%).
- הצפי לגידול ב- GDP בשנת 2016, לפי משרד האוצר התאילנדי, עומד על כ- 3%, לשנת 2017-2018 הוא עתיד לעמוד על כ- 4% כל שנה. ה- GDP לנפש עמד בשנת 2015 על כ- 5,878$.
- האינפלציה ירדה בשיעור של כ-0.9% ב- 2015. הריבית עומדת על 1.5%.
- האבטלה עומדת על כ- 0.9%.
- הבאהט נחלש בשיעור של כ- 10% בחודשים האחרונים, כחלק ממדיניות ממשלתית להאצת הייצוא. שער החליפין עומד היום על כ- 35 באהט לדולר.
כלכלת תאילנד והסכמים בילטרליים:
כלכלת תאילנד המתאפיינת בתשתיות מפותחות, עידוד יזמות פרטית, מדיניות ממשלתית התומכת בהשקעות וענפי יצוא חזקים, הצליחה להשיג בשנים האחרונות צמיחה יציבה, בעיקר הודות ליצוא תעשייתי וחקלאי של אלקטרוניקה, סחורה חקלאית, מכוניות וחלקי רכב ומזונות מעובדים. תאילנד מנסה לשמר את הצמיחה על ידי עידוד צריכה מקומית והשקעות ציבוריות.
בשנים האחרונות התמודדה הכלכלה התאילנדית עם זעזועים כלכליים פנימיים וחיצוניים. האתגרים בכלכלה הגלובלית הביאו לירידה חדה בשיעור היצוא של תאילנד, ובמרבית המגזרים נרשמה ירידה דו ספרתית.
הייצוא מהווה מנוע צמיחה עיקרי לכלכלת תאילנד: משקל ייצוא הסחורות ושירותים מהווה כ- 70% מהתמ”ג, בשל כך, תאילנד רגישה לשינויים חיצוניים – המיתון בשוק האמריקאי ובשוק האירופאי מעיבים על צמיחתה, אך במקביל, הצמיחה הגבוהה בקרב מדינות אסיה, מסייעת לריכוך הפגיעה בכלכלה ובייצוא התאילנדי.
בתחילת 2016 החל באזור אסיין (ASEAN) השוק האסיאתי המשותף. כחלק מכניסתה של תאילנד לשוק המשותף, היה מתכננת למשוך השקעות רבות למדינה, ועל כן הצבא החליט להחזיר לשולחן מחדש את התכנית להשקעת מעל ל- 70 מיליארד דולרים בתשתיות, רכבות, כבישים ועוד לטובת השוק המשותף וכן נמל המים העמוקים במיאנמר. כמו כן, מתכוונת תאילנד להשקיע עוד כ- 10 מיליארד דולרים בסקטור המים. ההשקעות יגיעו מהממשלה וכן במימון בינ”ל והשקעות זרות.
עסקאות מרכזיות יכללו פרוייקטים עם מימון של סין, יפן וקוריאה.
יש לציין כי תאילנד מחוזרת ע”י ארה”ב (במסגרת ה- TPP), סין (במסגרת RCEP) וכן הא”א (בילטראלי) בכל הנוגע להסכמי אס”ח כחלק מההבנה הגלובלית ביכולותיה הנוכחיות, הפוטנציאל הגלום הבא, ההשקעות הרבות שצפויות במדינה בשנים הקרובות וכן כמובן מיקומה הגאוגרפי האסטרטגי במרכז של דרום מזרח אסיה, כל זאת בנוסף להיותה שער הכניסה לשוק המשותף האסיאתי שהחל ב- 2016 (AEC). בנוסף, העוצמות של תאילנד נובעות גם בשל היותה בעלת כלכלת שוק חופשית, כוח עבודה משכיל, נדל”ן עולה, מערכת תשתיות מפותחת (לפחות בערים הגדולות), מערכת בריאות מפותחת, רמת חיים גבוהה לזרים וכמובן מקומיים מאוד חברותיים. חולשת תאילנד מתבטאת בעיקר בחוסר היציבות הפוליטי שהביא להפיכה צבאית. שנראה לפחות על הנייר שהביאה לשינוי במצב הקיים כיום.
התחזיות לשנת 2016 צנועות (ביחס לאזור) וצופות צמיחה בשיעור של 3%.
הסחר בין תאילנד לישראל יציב בשנים האחרונות, תאילנד מייבאת מישראל בעיקר יהלומים וכימיקלים ומייצאת לישראל בעיקר מכונות וציוד אלקטרוני.
יש לשים לב כי המעמד המיוחד של תאילנד בא”א אשר זיכה אותה בשורה של העדפות סחר (GSP – Generalized System of Preferences) פג ב- 31/12/2014, והיות ואין הסכם אס”ח תאילנד מתקשה בתחרות אל מול מדינות האזור (הנהנות מהתעדוף) בייצוא התאי לאירופה.
תחרותיות לעומת מדינות דרום מזרח אסיה
על אף יתרונה היחסי באזור בשל שנים רבות של השקעות בתשתיות המדינה, המצב כיום הוא שתאילנד עומדת במקום או הולכת, בזמן שכל האזור רץ. רוב מדינות דרום מזרח אסיה צומחות במעל 5% בשנה (סינגפור המפותחת חריגה) כאשר תאילנד צומחת בפחות מ- 3%. הבהט הופחת אל מול הדולר, מהלך אשר אמור היה להגביר את התחרותיות של היצואנים התאילנדים, אך לאור השקעות המדינות באזור בטכנולוגיות (וייטנאם, אינדונזיה) ושכר עבודה נמוך מתאילנד (מיאנמר ואינדונזיה) תאילנד מתקשה להתחרות. ניתן לסמן את האקלים הפוליטי, לאחר ההפיכה ותחת שלטון הצבא, כמשפיע על אי זרימת FDI למדינה וצמיחה.
תאילנד נחשבת למעצמת תיירות עם כ- 30 מיליון תיירים בשנה, ותרומה של כ – 10% ל- GDP.
תאילנד מדורגת במקום ה- 30 במדד התחרותיות העולמי (2015 IMD World Competitiveness Yearbook) ובמקום ה- 26 במדד הקלות לעשיית עסקים (WORLD BANK 2015). תאילנד נמצאת במקום ה- 12 בעולם בייצור רכבים (לאחר צניחה של כ- 25% משנת 2013, כנראה בשל המשבר במדינה).
- בין 1961 ל- 2010 גדל ה- GDP של תאילנד בממוצע של 6.38% לעומת ממוצע עולמי של 3.49%
- הבנק העולמי מדרג את תאילנד במקום ה- 26 בעולם בנוחות עשיית עסקים
- תאילנד מקום 23 במונחי כוח קנייה ב- GDP
- תאילנד מקום 20 בתוצרת הייצור שלה –
- מספר 2 בעולם בייצור החסני זיכרון
- מספר 1 בייצור רכב באסיין (מקום 9 בעולם)
- מספר 1 בייצור מוצרים אלקטרוניים באסיין
- מובילה עולמית בייצוא פלסטיק, גומי, עוף (חברת CP) וכן בייצוא אורז
בתאילנד קיים מע”מ של 7% על כל מוצר, בעוד גובה המכס מגוון ונע בין 0% ועד למעל- 100% (למשל, על מוצרי אלכוהול).
יש לציין כי מוצרי יבוא לשם יצוא פטורים ממכס וכן ציוד למפעלים מאושרים ע”י מרכז ההשקעות המקומי (BOI).
ייבוא וייצוא תאילנדי:
היצוא התאילנדי
כלכלת תאילנד היא מוכוונת יצוא. בשנת 2015, סך הייצוא התאילנדי עמד על כ- 215 מיליארד דולר. ירידה של כ- 6% מהיצוא בשנת 2014.
מוצרי היצוא העיקריים הם: מחשבים, מכונות ואלקטרוניקה (כ- 16%), רכב (כ- 12%), כימיקלים ומינרליים (כ- 9%), פלסטיק וגומי (כ- 7%), אבנים טובות ויהלומים (כ- 5%).
תאילנד מייצאת בעיקר למדינות אסיין (כ- 30%), סין כולל הונג קונג (16.5%), ארה”ב (11.2%), יפן (9.4%).
היבוא התאילנדי:
תאילנד נשענת על יבוא של מוצרי יסוד ומכונות לצורכי הייצור המסיביים שלה. בשנה האחרונה היבוא התאילנדי התכווץ במעל 10% וירד לכ- 202 מיליארד דולר. עיקר היבוא מגיע מהתחומים הבאים: מכונות ואלקטרוניקה (כ- 22%), כימיקלים ומינרליים-כולל מתכות (כ- 15%), נפט (9.6%), רכב (כ- 5%), אבנים טובות ויהלומים (כ- 4.6%).
תאילנד מייבאת בעיקר מהמדינות הבאות: סין (20%), יפן (15.4%), ארה”ב (כ- 6.8%), מלזיה (כ- 5.8%).
תאילנד – סקירת יחסי הסחר עם ישראל (נכון לחודש מאי 2016)
יחסי ישראל – תאילנד:
היחסים הדיפלומטיים בין ישראל ותאילנד כוננו בשנת 1954. ב-1958 נפתחה שגרירות ישראל בתאילנד, בעוד שגרירות תאילנד בישראל נפתחה ב-1996. בקרב בית המלוכה, הממשל והעם קיימת ידידות בסיסית והערכה לישראל ולהישגיה בתחום הטכנולוגי, המדעי והחקלאי ורצון ללמוד ולשתף פעולה בתחומים הללו.
יצוא ישראלי לתאילנד:
מוצרי הייצוא המרכזיים לתאילנד: יהלומים (כ- 47%), מינרלים וכימיקלים (כ- 15%), תקשורת (כ-10%), מכונות ואלקטרוניקה (כ- 4.5%), בע”ח, חקלאות ומזון (כ- 4.4%)
יבוא ישראלי מתאילנד:
מוצרי הייבוא המרכזיים מתאילנד: רכב (כ- 25%), מכונות ואלקטרוניקה (כ- 18%), בע”ח, חקלאות ומזון (כ- 16%), פלסטיק וגומי (12%), יהלומים (כ- 9.5%) ותקשורת (8%).
אני מקווה שהסקירה סייעה לכם לקבל תמונה רחבה יותר על המצב הכלכלי של תאילנד, הסחר של תאילנד באופן כללי, וכן באופן פרטני עם ישראל.