משלחת משקיעים מטאיוואן לישראל

בימינו, כמות חברות ההזנק ומספר האקזיטים המצליחים נחשבים כמדד להצלחתה של המדינה בתחומי הטכנולוגיה השונים. הרצון הישראלי להמציא דברים חדשים ולחפש פתרונות לבעיות קיימות הביא אותנו לפסגות חדשות בתעשייה העולמית. בישראל של שנת 2015 קיימות יותר מ-3,000 חברות הזנק, נתון שבהשוואה למדינות אחרות מביא את ישראל להתברג ישירות במקום הראשון בעולם ביחס בין חברות ההזנק לגודל האוכלוסייה ולזכות בכינוי “The Start-Up Nation”.

אך האם זהו באמת המדד היחיד להצלחה? האם מדינות שמעדיפות להתמקד בייצור ובשיפור המוצרים הקיימים הן פחות מוצלחות? על פי העיתונות הכלכלית בטאיוואן ישנן רק 306 חברות הזנק, כ10%- מהכמות בישראל, בעוד אוכלוסיית טאיוואן הינה פי שלוש מאוכלוסיית ישראל. אז אומנם טאיוואן אינה מדינה הגדושה בחברות הזנק אך היא בהחלט מדינה אשר נמצאת בקידמת הטכנולוגיה ומחזיקה בנתח שוק נכבד במגוון רחב של ייצור מוצרים. עד לפניי מספר שנים כלכלתה של טאיוואן הייתה מוכוונת ותלויה בעיקר בשוק הסיני, 40% מסך הייצוא היה לסין והונג-קונג ובשני העשורים האחרונים למעלה מ-100 מיליארד דולר הושקעו בחברות סיניות. בשנים האחרונות, ובעיקר בימינו אנו עם מינויה של הנשיאה החדשה, טאיוואן מנסה להתנתק מעט מהשוק הסיני ולהתרחב בצורה גלובלית. לראיה ניתן לראות על פי הנתונים של ועדת ההשקעות במשרד הכלכלה הטאיווני, במונחים של השקעה מחוץ למדינה (למעט סין), בחודשים ינואר עד אפריל 2016 בוצעו השקעות ב-188 פרויקטים עם סכום כולל של יותר מ-3 מיליארד דולר, מה שמעיד על עלייה של 29% בסך המקרים, ועל עלייה של 27% בגודל ההשקעות לעומת התקופה המקבילה של 2015. באשר להשקעות יוצאות מטאיוואן לסין, נעשו 78 השקעות מינואר עד אפריל 2016 בסכום כולל של כ-3 מיליארד דולר, מה שמעיד על ירידה של 22% במספר המקרים לעומת התקופה המקבילה של 2015. בהתבסס על הנתונים הנ”ל, ניתן להבחין במגמה שצוברת תאוצה בשנים האחרונות – השקעות גדולות ומרובות יותר והתרחבות ההשקעות לכלל מדינות העולם ולא רק התמקדות בשוק הסיני.

שיתופי פעולה בין ישראל לטאיוואן כבר התקיימו בעבר אך לאחרונה היינו עדים לשיתופי פעולה תכופים יותר ובקנה מידה גדולים, כגון השקעה בחברת Kidoz הישראלית ע”י חברת Acer בסכום כולל של 5 מיליון דולר,  השקעה של קרן טאיוונית בסכום של 3 מיליון דולר בחברת Ioptima והשקעה נוספת על ע”י חברת שבבים מובילה בטאיוואן בקרן הון-סיכון ישראלית גם כן בסכום של  5 מיליון דולר. בנוסף להשקעות ישנן חברות רבות המביעות עניין בטכנולוגיות הישראליות ומגיעות לישראל למציאת שותפים עסקיים חדשים. כדוגמא ניתן לראות את משלחת חברת HTC בראשות המנכ”ל שהגיעה לאחרונה לישראל ונפגשה עם כ-30 חברות במטרה לשלב את הטכנולוגיות הישראליות במוצרי העתיד של HTC, וכן משלחת של חברת Formosa Plastics, חברת הפלסטיק הגדולה בטאיוואן, המגיעה לישראל בחודש יולי ומחפשת פתרונות ישראליים וחדשנות בתחום המים והחומרים המורכבים. השקעות וביקורים אלו ממחישים היטב את התעניינותן של חברות טאיווניות בתעשייה הישראלית. את העלייה במספר שיתופי הפעולה ניתן לייחס להצלחתה של ישראל בשנים האחרונות בתחום ההיי-טק. כמות חברות ההזנק ומספר האקזיטים המרשימים שנרשמו בשנים האחרונות לא חמקו מעיניהן של חברות טאיווניות רבות וגם הן החלו לחפש אחר ההצלחה הישראלית הבאה.

בדומה לארה”ב, מדינה נוספת שמשקיעה רבות בחברות זרות, גם בטאיוואן קיימות דמויות ציבוריות מוכרות אשר מכוונות, מדריכות ומייעצות בכל הנוגע להשקעות פוטנציאליות. מר שייה ג’ין-הו (Hsieh Jin-Ho), אשר ניתן לכנותו כ-“ג’ים קריימר הטאיווני”, הוא אחד מאותן הדמויות. מר שייה הוא מומחה ההשקעות המפורסם ביותר בטאיוואן, הוא משמש כמנכ”ל חברת Investment Magazine Ltd., מארח תוכנית טלוויזיה בתחום ההשקעות ובנוסף הבעלים של מקורות פרסום פיננסיים מרכזיים כגון Wealth Invest Weekly, Investor Daily Newspaper, Investment Quarterly ועוד.

בנוסף לקוראיו ולמאזיניו מוציא מר שייה מידיי שנה משלחת בת 50 משתתפים אשר נוסעת למדינה מסוימת במטרה לבחון שיתופי פעולה ואופציות השקעה. לאחר מאמצים רבים של הנספחות הכלכלית בטאיפיי בראשותו של מר דורון חמו, השנה משלחתו של מר שייה הגיעה לבקר בישראל. המשלחת אשר כללה למעלה מ-60 אנשים, בעיקרם משקיעים פרטיים, Family offices, נציגי חברות תעשייתיות ובכירים ממוסדות פיננסים, הגיע לישראל לפניי יומיים לשבוע ביקור. במהלך הביקור בישראל המשלחת תיפגש עם חברות מובילות בתעשייה הישראלית – Verint, IDE, OurCrowd, Applied Materials, Mellanox, Checkpoint, Teva Netafim, Mobileye ובנוסף חברי המשלחת ישתתפו בכנס בנושא “כלכלת ישראל והזדמנויות ההשקעה” במכון היצוא אשר בו ייפגשו עם מספר חברות הזנק ודוברים מן השורה הראשונה.

“תמיד רציתי להגיע לביקור בישראל,” אמר מר שייה, “לעולם עניין אותי להבין כיצד מדינה כה קטנה יכולה לרשום הישגים כה מרשימים. למדינת ישראל יש 10 זוכי פרסי נובל ב-20 השנים האחרונות, והיא מדורגת מקום שלישי בעולם בחדשנות. החדשנות שלה בתחומי המים, החקלאות והמכשור הרפואי תמיד גרמו להבין שיש בה משהו מיוחד.” בנוסף אמר מר שייה בנוגע למשלחת “למדינת ישראל יש את המספר הרב ביותר של חברות רשומות בנאסד”ק להוציא את ארה”ב וסין. כמו כן, מספר חברות ההזנק והיחס ביניהן לבין כמות האקזיטים המוצלחים מעורר השראה. ההנפקות המוצלחות בשנים האחרונות של חברות כמו CyberArk, Mobileye, Wix ועוד נוספות גרמו לנו להבין את הפוטנציאל הישראלי.” לסיכום אמר מר שייה “אני מקווה שבזמן הביקור נוכל להיחשף לאקו-סיסטם הישראלי ולהבין יותר לעומק מהכין מגיעות כל ההצלחות הללו. אני מקווה לראות שיתופי פעולה גדולים בהמשך הדרך בין טאיוואן לישראל.”

“מטרת המשלחת הינה בראש ובראשונה להציג את כלכלת ישראל לגורמים חיצוניים שאינם בקיעים בה וליצור הזדמנויות השקעה של חברות טאיווניות במשק הישראלי.” ציין מר דורון חמו, הנספח המסחרי בטאיוואן. בנוסף מסר חמו כי “ייתכן מאוד שההשקעות לא יגיעו ישירות ממשתתפי המשלחת, אך ביקור בחברות הבכירות במשק, היכרות עם מספר חברות הזנק והרצאות מגורמי מפתח בתעשייה ובכלכלה אכן יכולים להוביל לשינוי. בנוסף, הסיקור התקשורתי בערוצי המדיה השונים של מר שייה והשיחות האישיות בין חברי המשלחת לחבריהם ייצרו מודעות חדשה לגביי האפשרויות הטמונות בשיתוף פעולה עם חברות ישראליות. דבר זה יכול להוביל בעתיד הקרוב להגדלת שיתופי הפעולה המסחריים בין ישראל לטאיוואן, הרחבת שיתוף הפעולה בנושא מחקר ופיתוח וכן פתיחת דלתות להשקעות חדשות”.

“משלחת זו ממחישה את רצונם של הטאיוונים להגדיל את כמות ההשקעות הזרות וכן מוכיחה כי ההצלחה הישראלית בתחומי ההיי-טק השונים לא נעלמת גם מעיניהם של האנשים במזרח. תקוותנו היא כי משלחת זו תניח את היסודות למשלחות נוספות, השקעות עתידיות ושיתופי פעולה גדולים אשר ימשיכו להרים את כלכלתה של מדינת ישראל” הוסיף חמו שיסיים בקיץ את תפקידו לאחר ארבע שנות שרות.

בתמונה ניתן לראות את הביקור הראשון של המשלחת בחברת טבע.

20160629_103955_resized (002)

נכתב ע”י דרור פורת, עובד הנספחות הכלכלית בטאיפיי.

צור קשר עם:

דורון חמו

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל