הנספחות הכלכלית בסינגפור מפרסמת בימים אלו מדריך המכיל מידע בסיסי אודות אינדונזיה, הזדמנויות עסקיות, היבטים עסקיים ומיסויים, אתגרים וכמובן התייחסות לתרבות המקומית וטיפים לעשיית עסקים.
המדריך נכתב, לאחר שבשנה האחרונה פועלת הנספחות רבות להרחיב את קשרי המסחר וקשרי העסקים באופן כללי מול אינדונזיה. בשנה האחרונה התחלנו חברת ייעוץ (GID), הפועלת מאינדונזיה ומסייעת לחברות ישראליות להבין את הרלוונטיות שלהן לשוק המקומי, לתת רקע כללי על המדינה וכן על התחום בו עוסקת החברה (לדוגמה: אנרגיה, חקלאות, ICT וכו’), מבהירה היבטים רגולטוריים ומשפטיים אחרים וכן מתאמת אג’נדה ומפגישה את החברות הישראליות בהגעתן לג’קרטה עם שותפים מקומיים פוטנציאליים וכמובן עם לקוחות.
המדריך מדגיש, כמו גם כותבת טור זה, כי במידה והינכם מעוניינים לעשות עסקים באינדונזיה, הכלל מספר אחד הוא להיות נוכח בשוק. אין זה מעשי לקיים קשרי מסחר ולבנות מערכות יחסים בשלט רחוק ולאור העובדה, שאינדונזיה היא מדינה גדולה (254 מיליון תושבים) ומרוחקת למדי מישראל, הישראלי ייאלץ לכתת רגליו לאינדונזיה וההיפך כנראה לא יקרה בשלבים ראשוניים של מערכת היחסים.
בנוסף לבדיקת היתכנות עבורכם בשוק, מעשה מומלץ לכל חברה שבוחנת את אסיה כשוק יצוא ודרום מזרח אסיה בפרט, הנספחות מארגנת משלחות מאינדונזיה לארץ לצורך בחינת אפשרויות השקעה ושת”פ עם חברות ישראליות. המשלחת הראשונה, שהגיעה לישראל במסגרת מאמצים אלו, הגיעה בחודש אוקטובר לתערוכת ווטק וכללה מספר אינדונזים מכובדים ואמידים, שעוסקים בעולם הכרייה והחקלאות. בנוסף, החודש אנו מארחים בארץ מספר משלחות, בתחומים מגוונים: פינטק [Fintech] (בנק מוביל באינדונזיה), ICT וכן חקלאות. אינדונזיה היא מדינה בצמיחה, הצרכים שלה, בעיקר הטכנולוגיים, רבים ומגוונים. כל פיתרון, שיכול להגדיל תפוקה/תנובה/יעילות יתקבל בשמחה ועל כן הקרקע היא פורייה ומזמינה לשיתופי עולה עם הפתרונות הישראלים. לא נכחיש, כי יצוא מישראל יכול להיות מורכב יותר מאשר ממדינה אחרת וכי הכניסה לבעלי דרכון ישראלי מאתגרת.
“having said that”, הוצאת ויזות לאנשי עסקים האוחזים בדרכון ישראלי מתבצעת דרך השגרירות, דרך הסוכן הוותיק מופתי המקה, אשר מעניק חסות (sponsorship) למבקרים דרך ארגון קאדין (KADIN, לשכת המסחר האינדונזית). ביקור בן שבועיים מאושר בכפוף להוצאת ויזה, האורכת כשלושה שבועות ועולה כ- 750 דולר אמריקאי לביקור חד פעמי. אנו ממליצים, כי המתכננים לבקר באופן תדיר במדינה יאתרו בארגונם בעלי דרכון שאינו ישראלי ומאושר לכניסה חלקה למדינה היות והליך הוויזה מייגע יקר וקשה מאוד לנהל עסקים באופן רציף באופן זה.
אנו מקווים, שהמדריך המקיף יהווה עבורכם פיסת מידע חיונית וראויה לבחינה של עסקיכם באינדונזיה.
בוועידת סחר חוץ בתאריך 13.1.15 במלון הילטון בתל אביב, ישתתף איש עסקים אינדונזי בכיר בשם פאטריק וואלוג’ו (Patrick Walujo), המייסד והמנהל של קרן ה- PE האינדונזית: Northstar. הוא יספר על הכלכלה האינדונזית וחשיבותה במרחב האסייתי. אנו מזמינים אתכם לקחת חלק בוועידה וללמוד על הזדמנויות במרחבים פחות מוכרים:)