הסופה הגדולה ביותר, שנרשמה עד כה בשנת 2015, הכתה ביום שבת בבוקר את אדמת טאיוואן. הסופה, לה ניתן השם טייפון סודלור (Soudelor), הגיעה לרוחות של כ- 210 קמ”ש וקוטלגה בקטגוריה 3 מתוך מקסימום 5. ברוב האזורים בטייפה, בירת טאיוואן, ירדו כ- 500 מ”מ של משקעים ובמקומות מסוימים בטאיוואן נמדדו למעלה מ- 1,200 מ”מ של גשם בפחות מיממה, פי שניים מממוצע המשקעים השנתי, שיורד באזור המרכז בישראל. זוהי בהחלט חוויה יוצאת דופן להיות עד לתופעת טבע אימתנית שכזאת.
הטייפון עבר מעל האי בדיוק ביום האב הלאומי והרס לאבות רבים לא רק את מנוחת השבת, אלא גם השבית את התכניות לחגיגות יום האב. יום האב בטאיוואן מצוין ב- 8/8, שכן שמונה במנדרינית נהגה כ-“בא” והמילה “אבא” נהגת “בא-בא” ובכך יום האב חל ביום ה”בא-בא” (8/8).
טאיוואן, שכבר מורגלת היטב למצבי אקלים קיצוניים, כגון רעידות אדמה וסופות אכזריות, הייתה ערוכה היטב לקראת הטייפון למרות עוצמתה של הסופה האדירה, הפסקות החשמל היו ספורות וכך גם מקרי ההצפות. גם מספר הנפגעים היה מצומצם באופן יחסי ועל כך יש לתת את מלוא הערכה לשלטון המקומי.
רק במקום אחד התגלה כשל משמעותי מצד כוחות ההערכות. בליל שישי בשעה 11, עם כניסתה של הסופה ליבשה, נפל המערך המרכזי למצבי חירום של טאיוואן, אשר מרכז ומתאם את דיווחי החירום מכל הרשויות המקומיות. מיד לאחריו, נפלו פורטלים ממשלתיים נוספים. החשד העיקרי הוא, שמדובר במתקפת סייבר מתוזמנת היטב, שהחלה עם תחילת הסופה. טאיוואן, נמנית עם אותן מדינות כמדינת ישראל, אשר סובלות מהתקפות סייבר משכניה בתדירויות תכופות. השלטון המרכזי מבין את חומרת המצב ולפיכך שם לו כיעד מרכזי להילחם בתופעה ולהגן על התשתיות הקריטיות במדינה.
בשנתיים האחרונות פועלת הנספחות המסחרית של ישראל בטייפה לקידום היצוא בתחום הסייבר לטאיוואן. הנספחות אף נחלה מספר הצלחות, כאשר חברות ישראליות חתמו על חוזה הפצה וייצוג מול אינטגרטורים מקומיים. חלקן אף זכו בפרויקטים מול חברות תשתית לאומיות וגורמים פרטיים בזכות אותם חיבורים.
לאור ההצלחות האחרונות והצורך הממשי מצד השלטונות לשפר את מערך הגנת הסייבר, הנספחות המסחרית מתכננת יחד עם מכון היצוא בישראל לגייס משלחת בתחום הסייבר לטאיוואן. על אף, שהתאריך עדיין לא נקבע סופית, התוכנית הטנטטיבית כבר קיימת ובכך חברי המשלחת יפגשו במהלך הפעילות עם חברות מקומיות, אינטגרטורים, גורמי שלטון בתחום ואף יבקרו במתקני תשתיות לאומיות.
נקודה אחת, שרצוי לבחון טרם ההצטרפות למשלחת ,היא נושא רישיון היצוא. כדאי לחברות, אשר זקוקות לאישור משרד הביטחון, לערוך בדיקה מקדימה מול הגורמים הרלוונטיים בדבר היתכנות קבלת אישור שיווק ויצוא טרם הצטרפותן למשלחת.
לפרטים נוספים ניתן לפנות במייל בשפה האנגלית לדורון חמו, נספח מסחרי טאיוואן והפיליפינים- Doron.hemo@israeltrade.gov.il
[cycloneslider id=”typhoon”]