טאיוואן, אחד הנמרים האסייתים, אינה רק ביתן של חברות אלקטרוניקה. אני מרבה להזכיר בבלוג את הענקיות TSMC, פוקסקון (Foxconn), אסוס (Asus) ו-HTC, אבל ישנו עוד חלק מרכזי בכלכלה- חלק שכמעט ואינו מוכר מחוץ לתחומי טאיוואן- העסקים הקטנים והבינוניים.
הממשלה הטאיוואנית מעודדת באופן פעיל הקמת עסקים פרטיים וכאלה ניתן לראות בכל פינת רחוב ובין הסמטאות הרבות של טאיפיי. קשה לתאר זאת למי שלא חווה את רחובות טאיפיי בעצמו, אבל העסקים הקטנים ממש “משתלטים” על הרחובות ומשווים לבירת האי אופי צבעוני ותוסס.
מעבר לאופי היזמי של הטאיוואנים, אשר פותחים דוכנים לכל מאכל סיני שניתן לחשוב עליו, שייקים, תה, ממתקים, ניתן למנות בין שלל העסקים גם מסעדות, חנויות בגדים, שירותי תיקונים, חנויות מתנות, ברים וכל עסק שרק ניתן להעלות על הדעת. במקומות האלה אווירה משפחתית וביתית ופעמים רבות ניתן לראות את כל בני המשפחה בני כמה דורות עובדים בצוותא.
זו אחת הסיבות לכך ששעה אינה פונקציה באי- אפשר גם באמצע הלילה למצוא דוכן אוכל או אפילו ללכת לטיפול ניקוי שיניים. לא בהכרח בסדר הזה.
בסך הכל, בטאיוואן למעלה ממיליון ושלוש מאות אלף עסקים קטנים, בהם מועסקים כתשעה מיליון איש. למעשה, מדובר באחוז בלתי נתפס של למעלה מ-97% מכלל העסקים בטאיוואן!
הממשלה מעודדת באופן פעיל את המצב הזה. הבירוקרטיה להקמת עסק כמעט אינה קיימת, הפיקוח אינו הדוק, אבל אולי מעל הכל, מדיניות המסים הליברלית היא הקטליזטור הראשי, שמעודדים הקמת עסק פרטי. עד תקרה מסוימת, אין תשלום מסים כלל, והתקרה הזו גבוהה למדי. כשאכלתי במסעדה מערבית פופולרית, שוחחתי עם הבעלים על סצנת העסקים הפרטיים בטאיוואן והופתעתי לשמוע, שהם כלל אינם משלמים מסים. מדובר במסעדה פופולרית ביותר בקרב זרים ומקומיים כאחד, שתמיד מלאה בסועדים ושבדרך כלל רצוי להזמין בה מקום. עם זאת, אפילו לא דולר טאיוואני אחד ממחזור העסקים מגיע לרשות המסים הטאיוואנית.
פעם בשנה בסוף מאי תושבי טאיוואן מגיעים למשרדי מס הכנסה כדי לדווח על כל ההכנסות וההוצאות שלהם במטרה לחשב את אחוז המס הסופי, שעליהם לשלם. מאחר שהוצאות רבות, כמו הוצאה על גני ילדים, מטפלות ועזרה סיעודית נחשבות כהוצאות מוכרות, למעשה, אחוז המס (לאלו שכן עוברים את התקרה) אפילו נמוך יותר.
לכן, זה לא מפליא כלל, שטאיוואן תופסת את המקומות הראשונים במדדים עולמיים לסביבת עסקים מזמינה, תחרותיות ויזמות. בנוף המקומי של העסקים הקטנים, משתלבת גם הקהילה הזרה החיה בטאיוואן וניתן להבחין בעסקים המנוהלים על ידי זרים.
האווירה הזו קיימת, אם כי במידה פחותה, גם מעל רמת העסקים הקטנים והבינוניים וזה מה שהופך את טאיוואן למדינה נוחה ואטרקטיבית, בעיקר כאשר משווים את התנאים בטאיוואן לשכנה הגדולה ממערב, סין. חברות המעוניינות להיכנס לשוק הסיני, יכולות קודם כן להתנסות בתנאים הנוחים בטאיוואן ורק לאחר מכן, בעזרת הניסיון שנצבר והקשרים שנוצרו, להיכנס לשוק הסיני.
חברות המעוניינות לקבל מידע נוסף על פעילות בטאיוואן מוזמנות לפנות אלי בכתובת: taipei@israeltrade.gov.il