בראשית פברואר 14′ התבשרנו כי וודסייד, תאגיד האנרגיה האוסטרלי חתם על מזכר הבנות לרכישת 25% מפרויקט לוויתן תמורת סכום של 2.71 מיליארד דולר, ידיעה משמחת אשר העלתה את השאלה, מה הצורך של התאגיד באוסטרליה רוויית הגז, לרכוש חוות גז בקצה השני של העולם?!
דו”ח מחלקת המחקר של מורגן סטנלי קובע, כי אוסטרליה מועמדת להפוך להיות יצואנית הגז הנוזלי הגדולה בעולם כבר ב- 2017. כיום, מפעילה אוסטרליה שלושה מתקנים בהם היא מנזילה 1.2 טריליון רגל מעוקב לשנה ועתידה לסיים בנייתו של מתקן רביעי בעל יכולת הנזלה של כ- 3 טריליון נוספים לשנה. הגז הנוזלי של אוסטרליה מיוצא רובו ככולו לשלושה לקוחות: יפן – יבואנית הגז הגדולה בעולם, שתלותה במקור אנרגיה זה גדל שבעתיים מאז האסון בפוקושימה, דרום קוריאה – יבואנית הגז השנייה בגודלה בעולם וסין. הדו”ח מציין עוד, כי הרחבת שוק הגז הנוזלי של אוסטרליה יבוא על חשבון הייצוא של קטאר, אינדונזיה, עומאן ומלזיה.
שוק הגז אינו משמש רק כמרכיב כלכלי אלא, מהווה מרכיב משמעותי ומנוף ביחסים גיאופוליטיים כלל עולמיים. הכרזת כוונתה של ארצות הברית להיכנס במלוא הכוח שוק הגז העולמי ולייצא גז מפצלי שמן, כבר מטלטל את שווקי העולם ומביא לפתיחת הסכמים בילטרליים בין יבואניות ליצואניות מרכזיות ומביא לשינוי כללי המשחק הפוליטיים העולמיים. היות וארצות הברית צריכה לעבור מספר שלבים מקדמיים עד למימוש הפיכתה ליצואנית גז משמעותית, מנסות היצואניות הגדולות האחרות לבסס את הפקת הגז הזמין ולהגדיל את ההכנסות בטרם ירווה השוק. סיבה זו הביאה את רוסיה להגדיל את הלחץ על אוקראינה, יתכן מעט מעבר לנסבל ואת אוסטרליה לנסות ולממש בעלות על כשליש ממאגר לוויתן.
מועד כניסתה של ארצות הברית לשוק אינו ברור, אך ההערכות הן כי זו תידחה מעבר לתחילת 17′ הן בשל קצב איטי של אישורים ממשלתיים לבניית תשתית הקפאת הגז להנזלתו, הן בשל העובדה שמרבית המדינות שביקשו לייבא גז נוזלי מארה”ב נדחו לעת עתה היות ואין להן הסכמי סחר עמה והן בשל עיכובים בפרויקט תעלת פנמה.
בינואר 14′ התפרסמה רשימה במגזין מאקרו-כלכלי באוסטרליה לפיה, הקשיים במימוש הרחבת תעלת פנמה עתידה לדחות את מועד הפיכת ארצות הברית לשחקן משמעותי בשוק הגז העולמי. כיום, יכולות לעבור בתעלת פנמה כ – ששה אחוזים בלבד ממכליות הענק המובילות גז נוזלי ברחבי העולם ועל מנת שארה”ב תוכל לשנע למזרח אסיה גז נוזלי באמצעות מובילים ימיים ענקיים, קיים צורך להרחיב את תעלת פנמה באופן משמעותי.
תכולת הגז בשדה לוויתן על פי ההערכה העכשווית, הופכת אותה למאגר הגז הימי הטבעי הגדול ביותר שנמצא בעשור האחרון בעולם כולו ואין פלא על כן, כי חברות מובילות בעולם כמו גזפרום, תאגיד ממשלתי רוסי וודסייד האוסטרלית, מעוניינות בחלק משמעותי בו גם אם תוך התגמשות מסוימת בתנאי הרכישה. חלון ההזדמנות העולמי לכרות הסכמים לרכישת גז טבעי במחירי השוק העכשוויים הולך ומצטמצם ככל שמתקרב מועד השקתן של רכבות הגז הימיות האמריקאיות.