מגמות בכלכלת ווייטנאם

מעשה בשלושה אגוזים

הסיפור “מעשה בשלושה אגוזים” של לאה גולדברג נכרך, אולי משיקולי עריכה, ביחד עם הסיפור “דירה להשכיר ” ובכך נדחק לקרן זוית  אף שהוא סיפור יפיפה, מדויק להפליא ודן בנושאים חשובים כמו ערכם של דברים, כישורי מו”מ ועוד.

לאחרונה אני מקריא את הסיפור הזה לילדי לעיתי תכופות, וחוזר על המשפט המרכזי של הספר: “היה היו שלושה אגוזים, ובהם שלושה סודות ורזים. והיה-כל מי שיפתור את סודם, אין כמותו מאושר בעולם”.

בשבועות האחרונים אנו עוסקים בתכנון פעילות הנספחות לשנת 2014. כצעד ראשון אנו מנסים לנתח את כלכלת ויטנאם בשנה האחרונה ואת המגמות לשנה הבאה. בתהליך הזה, אני חוזר לא פעם למעשה בשלושה אגוזים.

יש הרבה סודות בנתונים הכלכליים של ויטנאם, וחלקם מתחבאים מאחורי נתונים אחרים או דווקא בנתונים שלא נמסרו  או לא נאספו. לדעתי, מי שיפתור את הסודות הללו, יכול להיות מאושר (או לפחות לקדם את עסקיו בויטנאם).

האגוז הראשון שיש לפצח הוא אגוז הצמיחה. כלכלת ויטנאם תצמח בקצב של כ- 5.2% השנה. זהו הנתון הנמוך ביותר מאז מחצית שנות ה-2000, ונמוך יותר משל הנמרים האסייתים השכנים- בורמה, תאילנד והפיליפינים. האם הממשלה תוכל להמשיך לספק שירותים בסיסיים ל-90 מיליון ויטנאמים? האם תוכל ליצור מספיק מקומות עבודה? וכיצד תבחר להגדיל את שיעורי הצמיחה- ע”י רפורמות מבניות (מסובכות לביצוע מבחינה פוליטית) או ע”י הגדלת ההוצאה הציבורית?

האגוז השני הוא מצב המערכת הבנקאית והחברות הממשלתיות. מצבם של רבים מהבנקים בויטנאם אינו טוב והם מתמודדים עם הלוואות מסוכנות שניתנו בשנות הצמיחה הגבוהה ועתה לה משולמות. בתוך כך, עסקים פעילים מתקשים לקבל אשראי לצורך מו”פ, שידרוג תשתיות או הטמעת שיפורים טכנולוגיים. חלק מהלוואות האבודות הללו ניתנו לחברות ממשלתיות שאינן יעילות וסובלות משחיתות בכל תהליכי קבלת ההחלטות.

הסודות שיש לפתור הם האם הרפורמה במערכת הבנקאית והפרטת חברות כושלות אכן יבוצעו כפי שהחליטה הממשלה?

הסוד השלישי שיש לזהות הוא מגמות ההתפתחות של כלכלת ויטנאם בשנה הבאה ולאחר מכן. אילו סקטורים יצמחו ויפתחו להשתתפות של חברות זרות? כיצד ישפיעו הסכמי הסחר שויטנאם מקדמת על הסביבה העסקית? מה יהיו ההשלכות של העמקת האינטגרציה הכלכלית עם מדינות Asean על ויטנאם?

הסקירה הכלכלית שהכנו בנספחות ומצורפת כאן מרחיבה את הדיון על שלושת “האגוזים” הללו ומנסה לתת לכם, היצואנים ואנשי העסקים הישראלים, כלים לניתוח המצב. את הסודות תוכלו לפתור אתם, כשתחליטו על סדרי העדיפויות שלכם ותנהלו את המו”מ עם שותפיכם הויטנאמים.

כבכל שנה, אנו מפנים זרקור מיוחד לשני נושאים שאנו סבורים כי יהיו בעלי חשיבות והשפעה רבה על החברות הישראליות, וכנגזרת לכך ימצאו גבוה בסדר העדיפויות של הנספחות המסחרית.

הנושא הראשון הוא מדיניות הסחר של ויטנאם, אשר עוברת שינוי דרמטי עם שורת הסכמי סחר מרכזיים הנמצאים במו”מ וכן במסגרת תהליך האינטגרציה של  Asean.

הנושא השני הוא הפיתוח המואץ העובר על דאנאנג ופרובינציות מרכז ויטנאם.

הנספחות המסחרית של משרד הכלכלה בויטנאם תסייע לכם בהתלבטויות הללו ובקידום הפעולות העסקיות שלכם בויטנאם.

אנא פנו אלינו:

Vietnam@israeltrade.gov.il

www.moital.gov.il/erm

להורדת הסקירה הכלכלית של ויטנאם לחץ כאן

צור קשר עם:

צפריר אסף

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל