בשבוע האחרון ערך איגוד הסחר הבינלאומי של וושינגטון (WITA), סמינר מקוון ובו דנו מספר עיתונאים בולטים, המסקרים את תחום הסחר, במגמות שלדעתם תהיינה הבולטות והעיקריות במדיניות הסחר של ארה”ב ב-2023.
ראשית, צופים העיתונאים המשך יחסי סחר מתוחים בין ארה”ב לסין. העיתונאים גרסו כי ארה”ב בוחנת מחדש את תנאי המעורבות הכלכלית שלה עם סין וכי בוושינגטון חוסר האמון בסין משותף לשתי המפלגות. קובעי המדיניות מנסים לנתח עד כמה רחוק הם יכולים ללכת בכל מגזר כלכלי כדי להתנתק מסין כלכלית ולהימנע מתלות בה. קובעי המדיניות מאמינים שיש איום אמיתי שסין תחליט לפלוש לטייוואן בשנים הקרובות, ומנסים לתכנן בהתאם. העיתונאים גם מאמינים שארצות הברית תמשיך לחוקק מדיניות שנועדה להאט את ההתפתחות הטכנולוגית של סין. בית הנבחרים הקים לאחרונה ועדה נבחרת לסין, שיש לה אג’נדה נרחבת ומתכננת לבחון כל היבט של יחסי ארה”ב-סין. העיתונאים אף צופים כי באקלים הנכחי, הרפובליקנים והדמוקרטים ינסו להוכיח שהמפלגה שלהם מציגה צעדים קשים יותר כלפי סין.
הנושא השני שימשיך ללוות אותנו ב2023 וקשור גם לנושא הראשון, הינו אתגרי שרשראות אספקה. העיתונאים מאמינים שהממשל ימשיך לעודד חברות לגוון את שרשראות האספקה שלהן ולהתרחק מתלות בסין. בשנת 2023, העיתונאים מצפים להתמקדות רבה יותר באכיפת החוק למניעת עבודת כפייה האויגורית שעבר בשנת 2022 ובהבטחה שחברות סיניות שנחסמו על ידי החוק, לא יעבירו מוצרים לארה”ב דרך מדינות שלישיות.
אחד הכלים לעידוד חברות לשנות את קווי שרשרות האספקה שלהם, היא המדיניות התעשייתית האמריקאית. העיתונאים התייחסו לחקיקות העיקריות שעברו בשנה האחרונה במטרה לעודד העברת ייצור לארה”ב. בינהם חקיקת השבבים וחקיקת IRA שמעודדת רכישת רכבים חשמליים ואנרגיה ירוקה בתוצרת אמריקאית.
נושא נוסף בולט בממשל ביידן הינו התרחקות חלקים מהממשל האמריקאי מרעיונות הסחר החופשי המסורתי. העיתונאים קבעו כי לפוליטיקאים רבים בארה”ב כבר אינם דוגלים בתפיסה כי כל סחר הוא טוב ומיטיב ורבים מהם מאמצים גישות פרוטקציוניסטיות בנושאי סחר. ניתן לראות לכך דוגמה בתהליכי ההידברות שארה”ב מובילה כיום מול שותפות סחר בולטות ובעיקר בתהליך מול 13 מדינות באיזור הפסיפי.
הנושא האחרון, אך החשוב לא פחות הינו השפעת הלחימה בין רוסיה לאוקראינה על מדיניות הסחר. העיתונאים צופים כי ארה”ב והאיחוד האירופי ימשיכו להיות מיושרות לגבי הסנקציות ופיקוח הייצוא נגד רוסיה ב-2023, וינסו להגביר עוד יותר את הלחץ הכלכלי על רוסיה.