ה-FDA מכריז לראשונה על מוצר עוף שגדל במעבדה כבטוח לאכילה

ב-16 בנובמבר האחרון, ה-FDA השלים הליך התיעצות לפני ייצור של מוצר בשר שגדל במעבדה והכריז כי הוא אינו מזיק לצריכה.

זו החלטה משמעותית וחשובה בדרך לייצור ושיווק מוצרים מתורבתים מהחי בארצות הברית, גם אם אינה השלב הסופי בהליך הרגולטורי.

המוצר שנבדק בהליך זה הינו עוף שגדל במעבדה על ידי הסטארט-אפ הקליפורני UPSIDE Foods, עשוי מתאי בעלי חיים אמיתיים וגדל במעבדה בתנאים מבוקרים. לדברי החברה, המוצר “נראה, מתבשל וטעמו כמו עוף כי זה עוף אמיתי”.

חקלאות בעלי חיים תורמת כ- 20% מפליטת גזי החממה העולמית, בשר מתורבת עשוי לספק מוצרים זהים ללא פגיעה סביבתית זו או שחיטת בעלי חיים. בנוסף לכך, הליך הייצור דורש חלק קטן בהרבה מהמשאבים (אדמה ומים) הדרושים לייצור מוצרי בשר מסורתיים. העניין העולמי בבשרים מתורבתים (Cultivated Meats) נמצא בצמיחה מתמדת בשנים האחרונות. התעשייה משתרעת כיום על פני 151 מדינות ב-6 יבשות ומשכה השקעות של למעלה מ-2.6 מיליארד דולר.

עם זאת, למרות אישור הFDA המהווה ציון דרך חשוב, ייתכן שיעבור זמן רב עד שהמוצרים הללו ייכנסו לרשתות השיווק האמריקאיות. ישנם מספר חסמים העומדים בפני יצרני הבשר המתורבת. בין היתר: רגולציה כבדה (אישור הFDA אינו היחיד הנדרש), היסוס צרכנים ומחירים יקרים, כולם מגבילים את כניסתו של הבשר המתורבת לשווקים בארצות הברית.

מספר סטארטאפים של בשר מתורבת מבקשים אישור רגולטורי בארה”ב לייצור מאז 2018 וגם כעת, העבודה רחוקה מסיום. ה-FDA ומשרד החקלאות האמריקאי [USDA] שניהם מסדירים היבטים שונים של ייצור בשר במעבדה. מלבד מוצרי פירות ים מתורבתים, הדורשים רק אישור FDA כל חברה המייצרת בשרים מתורבתים חייבת לקבל אישור הן מה-FDA והן מה-USDA בשלבים שונים בתהליך הייצור.

בשר מתורבת
בשר מתורבת

נציב ה-FDA רוברט מ. קאליף, הצהיר ביום רביעי כי הסוכנות “מחויבת לתמוך בחדשנות באספקת המזון”.

אחת השאלות הגדולות תהיה עד כמה הצרכנים יהיו להוטים לעבור למוצרי בשר מתורבתים חדשים אלה. ישנם מחקרים המעריכים שעד 80% מהצרכנים בארה”ב ובבריטניה פתוחים לנסות מוצרים כאלה. אך העלויות הגבוהות שלהם עשויות להקשות על חדירה מהירה לשוק. כך היה גם לגבי תחליפי בשר מהצומח בשנים האחרונות. למרות ההשקעה הגבוהה במוצרי בשר אלטרנטיביים בעשור האחרון, הביקוש התקרר משמעותית, שכן הצרכנים היו איטיים מהצפוי לאמץ אותם. הן במגזר הבשר האלטרנטיבי והן במגזר הבשר המתורבת, עלויות ייצור ראשוניות גבוהות מעלות את המחירים, מה שהופך אותם ללא רלבנטיים עבור המשפחה האמריקאית הממוצעת.

למרות האתגרים הללו, החלטת הFDA האחרונה פותחת דלת חשובה לעידן חדש בשוק הבשר המתורבת העולמי. סינגפור היא כיום המדינה היחידה בה מוצרים מאושרים במלואם לשוק ונמכרים באופן חוקי לצרכנים.

ההכרזה של ארה”ב על בשר מתורבת ראשון כבטוח לאכילה בהחלט עשויה להשפיע על רגולטורים אחרים ולאפשר התחלה של כניסת המוצרים הללו לייצור ושיווק בשווקי הגדולים.

למידע נוסף אודות הרגולציה וההזדמנויות בשוק זה בארצות הברית, חברות ישראליות מוזמנות לפנות לנספחות הכלכלית בוושינגטון

 

צור קשר עם:

נטלי גוטמן חן

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל