חילופי שלטון בקולומביה – האם מהפך במדיניות הכלכלית? ומה ההשפעה על פעילות החברות הישראליות?
בבחירות שנערכו בקולומביה בחודש יוני האחרון נבחר, לראשונה בהיסטוריה של המדינה, נשיא מהשמאל האידיאולוגי המובהק – גוסטבו פטרו (או בשמו המלא: Gustavo Francisco Petro Urrego). פטרו הושבע לנשיאות ב-7 באוגוסט 2022.
במהלך עשרות השנים האחרונות כיהנו בקולומביה ממשלות (ונשיאים) מהימין או המרכז-ימין לרבות הממשל היוצא שהונהג על ידי מפלגת Centro Democrático מהימין, בראשותו של הנשיא היוצא Iván Duque (אשר אף ביקר בישראל במהלך נובמבר 2021 יחד עם 6 שרים מממשלתו ובליווי משלחות של אנשי עסקים ויזמים).
גוסטבו פטרו, שכיהן כראש עיריית בוגוטה בין השנים 2012-2015, היה בעברו הרחוק חבר בתנועת הגרילה M-19, והינו אדם מוכר בפוליטיקה הקולומביאנית מזה שנים רבות. פטרו שימש כסנאטור מאז שנת 2006 ושויך במהלך הקריירה הפוליטית שלו למפלגות מהשמאל הפוליטי.
עלייתו לנשיאות צפויה להוות שינוי כיוון ביחס לכהונות של קודמיו, ביחוד של הנשיאים האחרונים חואן מנואל סנטוס ואיוואן דוקה, אשר קידמו תפיסת עולם כלכלית ליברלית המתמקדת בשוק הפרטי תוך השקעה בפרויקטים של תשתיות בשילוב המגזר הפרטי. איוון דוקה, הנשיא היוצא, חרת על דגלו את נושאי החדשנות והטכנולוגיה, נושאים בהם ישראל היתה שותף טבעי.
הנשיאים לשעבר סנטוס ודוקה התאפיינו בגישה אוהדת מאוד כלפי ישראל, ושניהם ביקרו בישראל בזמן כהונתם.
ניתן לשים את עליית השמאל בקולומביה בפרספקטיבה של המגמה האזורית-הלטינית: במהלך השנים האחרונות, וביתר שאת בצל משבר הקורונה, עלו לשלטון ממשלות שמאל או מרכז-שמאל בשורה של מדינות באמריקה הלטינית (ונכון להיום ממשלות שמאל מושלות במרבית מדינות האיזור).
האם השלטון החדש צפוי להשפיע על עשיית עסקים עם קולומביה?
הצהרת הכוונות של השלטון החדש הינה של “שינוי”: שינוי בסדרי העדיפויות החברתיים-כלכליים, שינוי סימבולי (למשל: לראשונה תכהן כסגנית נשיא אישה שחורה, עורכת דין ופעילה חברתית בשם Francia Marquez), ותזוזה אידיאולוגית מהימין הכלכלי אל כלכלה ‘חברתית’ יותר.
בפועל, בשלב זה ניתן לבחון בעיקר את הבטחות הבחירות של הנשיא החדש אשר זה עתה נכנס לארמון הנשיאות, ומטבע הדברים לפני שנעשו צעדים או שינויי מדיניות בפועל. במהלך הליך הבחירות הממושך (שארך מספר חודשים, לאור שני סבבי הבחירות לנשיאות שהתקיימו לאחר אי-הכרעה בסבב הראשון) גורמים בממשל היוצא (שהינם יריבים פוליטיים של פטרו) הביעו חששות כבדים כי בחירתו של נשיא מהשמאל תפגע בכלכלה, וכי השלטון החדש יקדם מדיניות סוציאליסטית אשר תביא לנסיגה בצמיחה הכלכלית שאפיינה את קולומביה בעשור האחרון (וביתר שאת מאז חתימת הסכמי השלום הסופיים עם ארגון המורדים FARC בשנת 2016).
פטרו, ויחד עמו שורה של פוליטיקאים מהממשל הנכנס, הפריכו בדבריהם את הטענות לגבי רצון של פטרו ובעלי בריתו הפוליטיים לקדם מדיניות שתפגע בכלכלה, והדגישו כי בכוונתם ליישם מדיניות סוציאל-דמוקרטית תוך כוונה להביא ליותר מוביליות חברתית, שוויון הזדמנויות לכלל שכבות האוכלוסיה, והנגשת שירותים חברתיים לכלל אזורי המדינה. יש לציין כי על אף מאמצים גדולים של הממשלים האחרונים, בחלק משמעותי משטחה העצום של קולומביה ישנה בעיה קשה של תשתיות, גישה לאינטרנט, גישה לשירותי בריאות וחינוך, ועוד. על אף שכאמור גם הממשלים הקודמים שמו דגש על צמצום הפערים בין מרכז לפריפריה – הממשל החדש התחייב לתעדף נושא זה גבוה יותר בסדר העדיפויות הלאומי של קולומביה.
בנוסף למוסד הנשיאות, מצד הרשות המחוקקת – ב-20 ביולי 2022 נכנסו לתפקידיהם הסנאטורים וחברי הקונגרס החדשים. הממשל החדש, שיונהג אמנם על ידי הנשיא החדש פטרו, ייתמך על ידי קואליציה פרלמנטרית רחבה ומגוונת. הרשימה שרץ בראשה (Pacto Histórico por Colombia) זכתה בכ-15% מהמושבים בשני בתי הנבחרים, ומטבע הדברים – מדיניות הממשל החדש בקולומביה תהיה מבוססת על הסכמות ובריתות בין המפלגות השונות אשר מרכיבות את בתי הנבחרים. יצוין כי מפלגות המרכז-שמאל כולן ציינו כי ישתפו פעולה עם הממשל החדש, אך מטבע הדברים מדיניות הממשל תיגזר מקשת רחבה של קבוצות אינטרס פוליטי.
בנוסף לא צפויים שינויים מיידיים במוסדות השלטון האחרים של קולומביה: בית המשפט העליון, בית המשפט החוקתי, ובגופי הבקרה המקצועיים.
מהן ההזדמנויות החדשות שתיווצרנה עבור החברות בשוק הקולומביאני?
ממשל פטרו, אשר התחייב להנגיש את השירותים החברתיים לאזורי הפריפריה של קולומביה, צפוי לעודד השקעות ממשלתיות, ישירות או באמצעות השלטון המקומי במחוזות ובערים.
אחד מהסקטורים שירכזו עניין בשנים הקרובות הינו סקטור הבריאות, לרבות פתרונות של בריאות דיגיטלית בדגש על רפואה מרחוק, וכן פתרונות של מידע רפואי דיגיטלי.
בתחום התשתיות, חיבור אזורי הספר של קולומביה למרכזים העירוניים וכן שיפור מצב התחבורה בעריה הצפופות של המדינה – ידרוש השקעות גדולות בפרויקטי תשתיות ותחבורה על מנת להתמודד עם האתגר הגדול שמזמנת הגאוגרפיה של המדינה ההררית ורחבת הידיים, ועם אתגר ריכוז האוכלוסיה בערים.
בתחום האנרגיה – פטרו הצהיר כי יפעל להפחתת התלות של קולומביה בנפט ובגז הטבעי (המהווים כשליש מהיצוא הקולומביאני). נראה כי לאור הגישה חוצת-הממשלים של קולומביה המעודדת את שימור הסביבה והמגוון הביולוגי שבו התברכה קולומביה – גם הממשל הנכנס יקדם את תחום הקלינטק והטכנולוגיות הסביבתיות המשיקות (כגון טיהור והשבת מים, טיפול בפסולת מוצקה ועוד).
לסיכום, נראה כי ההשפעה של הממשל החדש בקולומביה על פעילות החברות הישראליות במדינה ועל סקטורים ספציפיים – תוכל להיבחן לאורך זמן ויישום של מדיניות בפועל. הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בקולומביה העוקבת אחרי ההתפתחויות באופן שוטף – עומדת לרשות החברות הישראליות, ותשמח לסייע במידע פרטני נוסף, וכמו כן תמשיך לעדכן מעת לעת בנוגע להזדמנויות קונקרטיות.
נכתב בשיתוף גיא קריגר, צוער בקורס הנספחים הכלכליים