ישראל ומקסיקו מציינות השנה 70 שנות יחסים דיפלומטיים. הקשר בין המדינות החל בשנת 1952 כאשר שתי המדינות כוננו יחסים רשמיים, פתחו באופן הדדי שגרירויות זו בשטחה של האחרת, ומשם נסללה הדרך לשיתופי פעולה רבים במגוון רחב של תחומים.
בשנת 2000 חתמו שתי המדינות על הסכם אזור סחר חופשי המעגן את “כללי המשחק” ומאפשר הקלות רגולטוריות שונות, תנאי סחר ומכס, והסכמות מגוונות בנושאי יבוא ויצוא וביצוע השקעות. השנה, בהמשך לשיתוף הפעולה המסחרי בין השתיים, היקף הסחר בין המדינות חצה את רף המיליארד דולר.
פוטנציאל הסחר בין המדינות עדיין רב, שכן ישראל הנה המדינה היחידה במזרח התיכון לה הסכם סחר עם מקסיקו ויכולה להוות לא רק מדינת יעד סופית לסחורות ושירותים מקסיקניים אלא שער למזרח התיכון כולו. מנגד, למקסיקו שורה של הסכמי סחר נוספים הן מול ארה”ב וקנדה והן מול מדינות אמל”ט אחרות, כך שאיננה מהווה רק שוק יעד גדול (130 מיליון תושבים) אלא גם נקודת מעבר אסטרטגית לשווקי צפון ומרכז אמריקה.
לסקירת יחסי הסחר של ישראל ומקסיקו שהכינה הנספחות הכלכלית במקסיקו, מוזמנים ללחוץ כאן.
מעבר להסכם הסחר בין ישראל למקסיקו המהווה את המקור ההסכמי החשוב והמשמעותי בין המדינות,השתיים חתמו לאורך השנים על מגוון הסכמים נוספים כגון:
- הסכם אמנת מס (2000)
- הסכם לשיתוף פעולה בתחומי המחקר והפיתוח (2014)
- הסכם לשיתוף פעולה בתחומי המחקר והחלל (2017)
ומעת לעת מתכנסת וועדה מעורבת בראשות נציגי משרד הכלכלה והתעייה אשר מטרתה להעלות סוגיות רגולטוריות ומסחריות באופן הדדי, לעדכן פרקים מסוימים בהסכם, להקל על הסחר באמצעות הפחתת מכסים ביחס לפריטי מכס מסוימים, וכמובן להדק את הקשר בין הצדדים.
בהתאם לאמור בטבלה מעלה, ניתן להבחין כי בתחום הסחורות ישראל מייצאת למקסיקו גומי ופלסטיק (78 מיליארד דולרים), כימיקלים ומוצרי תעשיות כימיות (84 מיליארד דולרים) וכן שירותים שונים (97 מיליארד דולרים). מנגד, ישראל מייבאת ממקסיקו בעיקר מכונות ומיכון חשמלי (138 מיליארד דולרים), מכשור אופטי ורפואי (79 מיליארד דולרים) ומוצרי תחבורה (183 מיליארד דולרים).
המגמה המעניינת לבחינה היא כי בעוד שישראל מייצאת יותר שירותים למקסיקו, מקסיקו מייצאת לישראל יותר סחורות.
על פי מחקר שפורסם על ידי PWC ניכר כי עד שנת 2050 מקסיקו בדרכה להיות אחת משבע הכלכלות הגדולות בעולם בהתאם לנתוני התוצר הנומינלי.
הנספחות הכלכלית במקסיקו מסייעת לחברות ישראליות במגוון רחב של סקטורים בכדי להמשיך ולחזק את הקשר הכלכלי והמסחרי בין המדינות. כמו כן, הנספחות כתבה והפיצה מעל 16 סקירות כלכליות אשר כוללות את ההזדמנויות והאתגרים בסקטור הספציפי, לרבות הרגולציה בתחום, הכנסים הבינלאומיים המשמעותיים, השחקנים המרכזיים ועוד.
ניתן לקרוא את כלל הסקירות, כגון בסקטור האוטומוטיב, ההשקעות, ערים חכמות, כלכלה מעגלית, טלקום, אנרגיה ועוד – כאן.
ואם תרצו לדעת עוד על עבודת הנספחות הכלכלית במקסיקו, אירועי קידום היצוא, לקוחות קצה פוטנציאליים, שותפים מקסיקניים רלוונטיים ועוד, מוזמנים לעקוב אחר עבודת הנספחות בלינקדין באמצעות קישור זה.
פוסט זה נכתב בשיתוף יריב גולדברג, צוער בקורס הצוערים של משרד הכלכלה והתעשייה.