בית הנבחרים אישר ב-29 ביולי הצעת חוק לחיזוק ייצור המוליכים למחצה בארצות הברית ולהגברת המחקר המדעי בתחום ברוב של 243-187. הסנאט אישר יומיים מוקדם יותר את אותה הצעת חוק ברוב של 64 מול 33. הצעת החוק עוברת כעת לנשיא ביידן, שהצהיר כי יחתום על החוק.
החקיקה מגיעה לאחר מספר שנים בהם נושא ייצור המוליכים למחצה היה בכותרות, בין היתר בשל מחסור בשרשרות האספקה של שבבים אשר גרם לעיכובים ביצור של מוצרים רבים, בין היתר רכים ומוצרי אלקטרוניקה. הביקוש הגובר לשבבים בסוגי מוצרים רבים יותר, יחד עם החשש מריכוז ייצור באסיה, חיזק את האינטרס של הממשל והקונגרס האמריקאים להשקיע תקציבים פדרליים לצורך עידוד הקמת מפעלי ייצור ופיתוח בתחום בארה”ב. ארה”ב אינה המדינה היחידה היוזמת תכניות מענקים ועידוד לתעשיות המוליכים למחצה. האיחוד האירופי יצא בהצעת חוק בנושא, דרום קוריאה ויפן הן מדינות נוספות המציגות יוזמות לעידוד התעשייה והייצור המקומי של מוליכים למחצה.
החקיקה שאושרה לפני מספר ימים בקונגרס כוללת מספר מרכיבים:
- מענקים של 54 מיליארד דולר לחמש שנים לייצור ותכנון של מוליכים למחצה ופריסה אלחוטית של 5G;
- 24 מיליארד דולר ליצירת זיכוי מס חדש של 25% למתקני ייצור מוליכים למחצה חדשים עד 2026;
- אישור מימון לחמש שנים של 81 מיליארד דולר לקרן הלאומית למדע (NSF), מתוכם 20 מיליארד דולר מוקדשים למנהלת לטכנולוגיה, חדשנות ושותפויות.
אישור המימון לדירקטוריון החדש של NSF מכיל הוראה המאפשרת למנהל שלה להעניק מימון לקונסורציום מחקר הכולל גופים בינלאומיים ו/או קרנות מו”פ דו-לאומיות. ייתכן שגופים ישראליים יוכלו להצטרף לקונסורציום מחקר שיקבל חלק מהמימון הזה בעתיד ובכך לחזק את השת”פ בין ישראל וארה”ב.
ההוראות הכלולות בחוק המוליכים למחצה הנוכחי (CHIPS ACT) היו כלולות עד לפני מספר שבועות חלק מהצעת חוק גדולה יותר שנועדה להפוך את ארצות הברית לתחרותית יותר מבחינה כלכלית מול סין. עם זאת, המשא ומתן ליישוב חילוקי דעות במחלוקת בין גרסאות בית הנבחרים והסנאט של הצעות חוק אלה נתקע בשבועות האחרונים. כתוצאה מכך, הסנאט הפריד את הסעיפים הלא שנויים במחלוקת של הצעות חוק אלה כדי להעביר אותן מהר יותר. הנשיא ביידן ומזכירת המסחר ג’ינה ריימונדו לחצו שניהם על הקונגרס לפעול עד תחילת אוגוסט, וקבעו כי הוראות המוליכים למחצה הן קריטיות לביטחונה הלאומי של ארה”ב. מנהיג הרוב בסנאט, צ’אק שומר, אמר כי הוא מקווה להשלים את המשא ומתן כדי לפתור את המחלוקות בחלקים הנותרים של הצעות החוק הגדולות יותר ולקיים הצבעה על גרסה סופית עד ספטמבר.