הנשיא ביידן חתם בשבוע שעבר, יום ב’, ה15.11, על חוק תקציבי התשתיות לאחר שאושר בקונגרס ב-4 בנובמבר 2021, (או בשמו הרשמי H.R. 3684 – חוק ההשקעות והתשתיות בתשתיות -IIJA).
זהו אחד משני חוקי תקציב חשובים עליהם עובד ממשל ביידן בחודשים האחרונים במטרה לעורר את הכלכלה האמריקנית ולגשר על פערי תשתית בתחומים שונים. הוא מכונה במקומות רבים ה”ניו דיל” החדש ורבים מצפים כי הוא יוסיף מקומות עבודה רבים וימריץ את מנועי הצמיחה האמריקניים.
החוק כולל הוצאות של 1.2 טריליון דולר על תשתית פיזית, מתוכם 650 מיליון $ הן הוצאות שכבר תוכננו וכעת מתוקצבות, בעוד כ-550 מיליארד דולר הם תקציבים לתכניות חדשות. עיקרי התקציבים החדשים מיועדים לנושאים הבאים:
- 110 מיליארד דולר לכבישים וגשרים;
- 73 מיליארד דולר עבור רשת החשמל בארה”ב;
- 66 מיליארד דולר לרכבות ומסילות רכבת;
- 65 מיליארד דולר עבור אינטרנט בפס רחב;
- 55 מיליארד דולר לתשתיות מים ושפכים;
- 39 מיליארד דולר לתחבורה ציבורית;
- 25 מיליארד דולר לשדות תעופה;
- 21 מיליארד דולר לפרויקטים סביבתיים;
- 7.5 מיליארד דולר לרשת ארצית של תחנות טעינה לרכב חשמלי.
תקציבי התשתיות מנוצלים על ידי המדינות השונות בהתאם לצרכיהן ועל ידי הממשל המקומי.
עשר המדינות שיקבלו את המימון הרב ביותר הן קליפורניה, טקסס, ניו יורק, פלורידה, אילינוי, פנסילבניה, ניו ג’רזי, אוהיו, ג’ורג’יה ומישיגן. בכל מדינה יש תכנון לפי הנושאים השונים.
כללי “קנה אמריקה”
במכרזים ממשלתיים רבים בארה”ב, ישנן דרישות שונות של רכישת מוצרים המיוצרים בארה”ב בלבד.
הצעת חוק התשתית הנוכחית מכילה עדכונים להוראות הקיימות של Buy America ותביא להרמוניה ביישום הוראות אלה בכל סוגי המימון של המענקים הפדרליים. בחוק התשתיות ישנה דרישה כי כל מוצרי הברזל, הפלדה והמוצרים המיוצרים המשמשים בפרויקטי תשתית במימון פדרלי חייבים להיות “מיוצרים בארצות הברית”.
המחויבויות האמריקאיות בהסכמי סחר שונים הנוגעים ברכש ממשלתי אינן רלבנטיות בחלק הארי של המכרזים המנוהלים ברמת המדינות (States) כמו במכרזים שיוצאו כאן.
כתוצאה מכך, לא ניתן להשתמש ברוב המימון בהצעת חוק התשתיות לרכישת סחורות המיוצרות בישראל. עם זאת, הוא עשוי לשמש לרכישת שירותים וטכנולוגיה ישראלית.
ההגדרה של מוצר שיוצר בארה”ב גם היא עברה תהליך בחינה ושינוי. בתחומי הברזל והפלדה ישנה דרישה מחמירה מאוד של ייצור בארה”ב משל ההתכה הראשוני. חומרי בניין הדרישה היא כי כל תהליך הייצור בוצע בארה”ב. במוצרים מעובדים אחרים הדרישה העקרונית הינה כי המוצר יוצר לפחות 55% מתוכן מקומי אמריקאי.
מגמת ההחמרה בדרישות הרכש המקומי עשויה להמשיך בעתיד ואנו עדים לכך שממשל ביידן הציע לאחרונה להעלות את הרף הזה מ-55% ל-75%.
מקור: הבית הלבן “Updated Fact Sheets Highlighting the Impact of the Infrastructure Investment and Jobs Act Nationwide”
אם יש לך שאלות לגבי חוק התשתיות, או שיש לך חששות לגבי האופן שבו הוראות Buy America החדשות עשויות להשפיע על העסק שלך, אנא צור קשר עם ג’ק הרון (jack.herron@israeltrade.gov.il), בנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה בוושינגטון ונשמח לסייע.