מה השתבש בנמל החשוב בקולומביה Buenaventura, מה המצב כרגע ומה ההשפעה על החברות הישראליות המייצאות ליעד זה?
רקע – נמלי הים של קולומביה והדומיננטיות של נמל Buenaventura כיעד לשילוח ימי
קולומביה הינה מדינה הממוקמת בקצה הצפוני של יבשת דרום אמריקה, ונהנית מגישה הן לאוקיינוס האטלנטי והן לאוקיינוס השקט. גישה מצוינת זו לנתיבי השיט הבינלאומיים (והקירבה לתעלת פנמה) – תומכת בסחר הבינלאומי של קולומביה ובעיקר בגישתה אל שווקי היצוא העיקריים – אירופה, ארה”ב ושווקי מזרח אסיה.
בעוד שעל חוף האוקיינוס האטלנטי ממוקמים מספר נמלי ים המשמשים לפריקת וטעינת סחורות (כגון קרטחנה, ברנקייה וסנטה מרתה), הנמל הגדול והמשמעותי היחיד הממוקם לאורך חוף האוקיינוס השקט הקולומביאני הוא נמל Buenaventura.
לאור מחירי ההובלה היבשתית הגבוהים בתוך קולומביה (והתשתיות הבלתי מספקות בחלקים נרחבים מהמדינה) – חלק גדול מהחברות הממוקמות קרוב לחוף האוקיינוס האטלנטי / השקט – בוחרות את נמל הפריקה / הטעינה שלהן לפי קירבתן לאותו נמל. מיקום חלק גדול מהתעשייה הכבדה הקולומביאנית במחוז ובעמק Cauca בו ממוקמת העיר החשובה קאלי (Cali) גורם לניתוב של חלק גדול מהסחר הבינלאומי של קולומביה דווקא לנמל Buenaventura הממוקם בקרבת מקום ל-Valle de Cauca (ובתחומי אותו המחוז).
בשנת 2020, דרך נמל Buenaventura עברו 35% מהסחורות ביצוא/יבוא של קולומביה (לשם ההשוואה: דרך הנמל השני בחשיבותו הממוקם בקרטחנה עברו 23.6% מהסחורות), 12.6 מיליון טון סחורה בשווי של 1.43 מיליארד דולר [הערה: המספרים אינם כוללים יצוא נפט ופחם ומתייחסים ליתר סוגי הסחורות]. במונחים דולריים, בחלק משנות העשור האחרון, עברו דרך נמל Buenaventura כ-60% מהסחורות בקולומביה (בין היתר לאור הדומיננטיות של היבוא והיצוא התעשייתי מנמל זה, לעומת דומיננטיות ליצוא חקלאי בנמלי הים שלאורך חוף האוקיינוס האטלנטי של קולומביה).
מה השתבש בנמל Buenaventura?
בהמשך למהומות האלימות שהתרחשו בקולומביה מאז חודש מאי 2021, העיר קאלי ואזור Valle de Cauca היוו מוקד מיוחד למתיחות, אלימות ולהתנגשויות עם המשטרה ועם כוחות הצבא שנפרשו על מנת להתמודד עם המהומות. כחלק מאירוע קשה זה, המכונה Paro nacional (בספרדית: השבתה או עצירה לאומית), בוצעו חסימות של כבישים רבים ברחבי קולומביה, ובאופן מיוחד במחוז Cauca.
לאור זאת, החלו שיבושים משמעותיים בפעילות השוטפת של הנמל. סחורות ליצוא לא הגיעו אל הנמל, וסחורות ביבוא “נתקעו” בנמל ולא שוחררו, תוך השתת עלויות האחסון בנמל על החברות (ועל אף שלא התאפשר להן להוביל את הסחורות מהנמל באופן שאינו בשליטתן).
לאור מצב זה, שורה של חברות ספנות בינלאומיות נקטו בצעד חריג והפסיקו את השירות לנמל Buenaventura. לפי דיווחי התקשורת בקולומביה, חברות חשובות כמו Transborder, C.H. Robinson Worldwide, Maersk, Mediterranean Shipping Company (MSC), CMA CGM, EMC, Cosco Shipping, Evergreen, Hamburg Sud השהו באופן מוחלט את השילוח לנמל Buenaventura עד להודעה חדשה.
בהמשך למשבר בנמל Buenaventura, חלק מהחברות בחרו להסיט את הסחורות לנמלים אחרים בקולומביה, אולם כאמור נמלי הים שלאורך האוקיינוס האטלנטי מרוחקים מאוד, עלויות ההובלה היבשתית בתוך קולומביה גבוהות מאוד, וכמו כן לאור מיקום חלק משמעותי מהחברות התעשייתיות דווקא באיזור Valle de Cauca – ברוב המקרים הסטה לנמל אחר לא היוותה אופציה מעשית. ההסטה החלקית בוצעה בעיקר לנמל הממוקם בעיר ברנקייה (Barranquilla). לקריאה נוספת על המשבר (בספרדית) – בקישורים הבאים.
מה קורה כעת?
חשוב לדעת כי מבחינת פעילותו של הנמל עצמו – במהלך החודש האחרון הנמל עבד במתכונת מיוחדת על מנת להדביק את הפער. צוותי הנמל פעלו 24 שעות ביממה על מנת לנסות לצמצם את הפגיעה בחברות המייבאות והמייצאות באמצעות הנמל. במהלך החודש האחרון, ברוב הימים לא היו חסימות כבישים שמנעו את ההגעה לנמל וממנו (על אף שבחלק מאיזור Valle de Cauca היו חסימות מקומיות אשר גרמו לעיכובים ברמה המקומית בסמוך לאיזורי התעשייה החשובים של המחוז). חלק מחברות הספנות מחדשות באופן הדרגתי לקיחת הזמנות המציינות את נמל Buenaventura כיעד. חברות אחרות איפשרו לרשום באופן זמני נמל אחר בקולומביה כנמל היעד (למשל נמל ברנקייה) על מנת להוציא את המשלוח לדרכו, וככל שיתאפשר – בהמשך לשנות את היעד לנמל Buenaventura. ההערכות הינן כי הדבקת הפער שנוצר בפעילות הנמל תארך כחודשיים נוספים מעתה (בהנחה שלא תהיינה הפרעות חדשות בפעילות הנמל או בהובלה היבשתית בדרך אליו וממנו).
חברות ישראליות המייצאות לקולומביה או השוקלות לייצא ומעוניינות להתייעץ עם צוות הנספחות – מוזמנות ליצור קשר באמצעות אתר זה או באמצעות פנייה לכתובת המייל של הנספחות Bogota@israeltrade.gov.il