Don’t cry for me Argentina? אולי הפעם כן…

בשנים האחרונות המצב הכלכלי והפוליטי בארגנטינה אינו יציב במיוחד. אמנם משפט כזה אינו בגדר החריג במדינה שחווה שינויים תכופים כל כמה שנים אך שילוב המשברים כרגע יוצר מצב ייחודי.

הבחירות האחרונות התקיימו לפני פחות מחצי שנה ובהן זכה אלברטו פרננדס. תוצאות הבחירות לא הביאו עדיין את המדינה לשיקום מיוחל ועם התפשטות הקורונה במדינה המצב הכלכלי החמיר אף יותר.
בשבועות הקרובים המדינה עומדת להיות חדלת פירעון ומועד התשלום האחרון הוא התאריך 22.5 בשעה 17:00 שעון ניו יורק.

המו”מ של המדינה המנוהל על ידי הנשיא ושר הכלכלה, מרטין גוזמן, מול הנושים הפרטיים והזרים על הסדר החוב, על פי דיווחים בתקשורת, רק 20% מהם הסכימו להצעה הארגנטינאית. הנשיא מאמין שיצליח להגיע להסדר מול הנושים וכי לא יסכים למצב בו ארגנטינה תאלץ לשלם את החוב תוך תשלום מחיר כבד של כניסה למיתון קשה, הגדלת העוני והאבטלה.

הממשל עומד בפני כמה תסריטים אפשריים:

1. הגעה להסכמה– ההודעה על שיעור ההסכמה מצד הנושים להצעה הארגנטינאית הנוכחית תפורסם ב-25.5 במידה והשיעור יעמוד על 70%-60% מכלל הנושים, אז בתאריך 27.5 תבוצע ההחלפה של אגרות החוב הישנות באגרות חוב חדשות תחת תנאי ההסכם החדש. אם הצעה זו תאושר זה יהווה הישג אדיר למדיניות הנשיא ושר הכלכלה. לדעת הפרשנים, הסיכויים לקבלת ההסכם הוא נמוך ביותר.
2. טיוב ההצעה הארגנטינאית– בפני ארגנטינה עומדת האפשרות לשפר את תנאי ההצעה כך שתהפוך אפקטיבית יותר. בין היתר: קיצור תקופת החסד (בזמן זה ארגנטינה לא תבצע תשלומי ריביות עיתיים), משלוש שנים לשנתיים, העלאה של שיעור הריבית (בהצעה המקורית השיעור עומד על 7% כרגע הוא נמצא על 2.3%), ביטול או צמצום התספורת בקרן. כרגע, הנשיא ושר הכלכלה לא מוכנים לדון באפשרות זו. אך אם הם יצטרכו לבחור בין כשלון המו”מ לבין כניסה לחדלות פירעון, הנשיא ושר הכלכלה כנראה יעדיפו להתפשר.
3. ביצוע התשלום- ב-22.5 פוקעים 30 הימים שניתנו לארגנטינה, על פי תנאי ההסכם הנוכחי, לביצוע תשלום הקופון בסך של 503 מליון דולר לנושים. אם בימים הקרובים ארגנטינה תקבל אינדיקציה, כי המו”מ אינו מגיע להסכמה רחבה, ניצבת בפניה האופציה לתשלום הקופון ובכך להימנע מכניסה לחדלות.
מעניין לציין כי בשבוע שעבר חל המועד בו ארגנטינה נדרשה לבצע תשלום כולל של 390 מליון דולר כריביות על הלוואות שקיבלה מארגוני אשראי בינ”ל וביניהם קרן המטבע העולמית. על פי ההסכם מול הקרן, החזר ההלוואה בסכום כולל של 44 מיליארד דולר, כלל בתוכו תשלום ריבית רבעונית כבר ב-2020. בפברואר, ארגנטינה ביצעה את התשלום הראשון של 375 מליון דולר. על פי דיווחים, ארגנטינה אכן ביצעה בשבוע שעבר את התשלום השני בסכום של 318 מליון דולר. יתר התשלומים אמורים להתבצע בחודשים אוגוסט ונובמבר השנה. ההחלטה לבצע את תשלומים אלו הינה אסטרטגית ועומד מאחוריה הרצון לשמור על תמיכתה של יור’ הקרן ולשדר אמינות ומחויבות לעומת הפעמים הקודמות בה היא שמטה את חובותיה.

לצד החוב המדיני גם לפרובינציות ברחבי המדינה מתקשות לשלם את חובותיהן.

בראשן עומדת פרובינציית בואנוס איירס שהחוב שלה עומד על 7 מיליארד דולר ועוד ריבית של 110 מליון דולר. מושל הפרובינציה אקסל קיסילוף, הצהיר כי הפרובינציה תאמץ את המדיניות הפדרלית בנוגע להסדר החוב ותשלום הריבית. אם הדבר אכן יתבצע, הפרובינציה תכנס לחדלות פרעון משל עצמה.

כולנו תקווה שהמדינה תמצא את דרכה החוצה מהמשברים הללו על הצד הטוב ביותר והמשרד בארגנטינה ממשיך לסייע לחברות ישראליות שפעילות בשוק כדי להגביר את הייצוא.

הפוסט נכתב בסיוע: יערה שור

צור קשר עם:

הדר שור

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל