מקסיקו – מצב שדות התעופה והנמלים הימיים

מגפת ה- covid19 והצעדים הדרקוניים שהיא מאלצת ממשלות לנקוט כדי להימנע מקריסה של מערכות הבריאות, גרמה וממשיך לגרום לשיבושים קריטיים במערכי הייצור האזוריים והגלובליים.

כלכלת מקסיקו נשענת במידה רבה על היותה חלק ממערך ייצור אזורי ועל פעילות סחר בינלאומי, ולכן השיבושים במערכי הייצור ובייקור עלויות שינוע הופך את הסקטור הפרטי לפגיע במיוחד.

היצוא במקסיקו הסתכם ב-2019 ב-472 מיליארד דולר (כ- 39% מהתמ”ג) והייבוא הסתכם ב- 467 מיליארד דולר. כ-77% מסך הייצוא הינו לארה”ב, סחורות בשווי של כמיליארד דולם מיוצאים מדי יום ממקסיקו לארה”ב. מקורות היבוא של מקסיקו מגוונים יותר, 46% מארה”ב, 18% מסין ובמקום השלישי הרבה אחרי, יפן עם 4%.

בשורות הבאות, אפרט את מצב שדות התעופה והנמלים הימיים במקסיקו:

שדות תעופה:

במקסיקו, ארבע קבוצות עיקריות מפעילות את רוב שדות התעופה במדינה.

קבוצת AICM המפעילה את שדה התעופה הבינלאומי של מקסיקו Benito Juarez (1) במקסיקו סיטי.

שדה התעופה העמוס ביותר במקסיקו ובאמריקה הלטיני, הן בתנועת נוסעים והן בתנועת מטוסים (נוסעים ותובלה).  בחודש מרץ לעומת התקופה המקבילה, נרשמה ירידה בתנועת נוסעים של כ-35% .

יש לציין שהממשל הפדרלי לא הכריז בשום שלב על איסור כניסה של זרים למדינה, או על כללים המחייבים בידוד, והירידה כולה נבעה מירידה בביקוש.

קבוצת ASUR  המפעילה 9 שדות תעופה בדרום מזרח המדינה, ביניהם שדה התעופה בקאנקון, (2) השני מבחינת תנועת נוסעים. הקבוצה רשמה ירידה של 36% בהיקף הפעילות.

קבוצת GAP המפעילה 12 שדות תעופה במערב המדינה, כולל את שדה התעופה בגואדלאחרה (3) ואת שדה התעופה בטיחואנה (4)   רשמה ירידה מתונה יותר של כ-31%.

קבוצת OMA המפעילה 13 שדות תעופה במרכז וצפון המדינה, כולל את שדה התעופה בנואבו לאון (5) הרביעי מבחינת תנועה הנוסעים.  הקבוצה רשמה ירידה של 33% בתנועת הנוסעים, כאשר בשדה התעופה בנואבו לאון נרשמה ירידה של 44%.

ארבע חברות התעופה הגדולות במקסיקו החלו לצמצם פעילות באופן יזום: AeroMexico  ביטלה 79% מהטיסות שלה, Volaris ב-75%, Aerobus  ב-80% ו-Interjet  ב-91%. האחרונה צפויה להיכנס להליכים של פשיטת רגל.

ענף התעופה שצפוי להיות הנפגע העיקרי מוירוס ה- covid19 צופים פגיעה בהכנסות של 6.5 מיליארד דולר, 45% פחות הכנסות לעומת 2019. אנליסטים צופים שיידרש מהלך פיטורים של כ-117,000 עובדים.

אף על פי כן, הנשיא AMLO הצהיר שאין בכוונתו לסייע ל”חברות גדולות”, ובכלל זה לסקטור התעופה.

הנמלים הימיים

הנמלים הימים ספגו גם הם פגיעה משמעותית בפעילות, אם כי מתונה בהרבה ביחס לענף התעופה. נמלי האוקיאנוס השקט, שבהם מתבצע עיקר הסחר עם אסיה, היו אלה שסבלו מהירידה הגבוהה ביותר בפעילות.

בפעילות היבוא נרשמה ירידה של 8% ב-TEU  (Twenty-foot equivalent unit)

בפעילות היצוא נרשמה ירידה של 7.6%.

נמל Ensenada שפעילותו בשינוע מטען חוותה ירידה בשנים האחרונות עוד לפני משבר ה-covid19, וביצע הסבה לטובת עגינת ספינות תענוגות. לאור המשבר, פעילות הנמל נעצרה כמעט כליל.

בנוסף, רשות המכס (SAT) עובדים במתכונת מצומצמת, עובדים מעל גיל 60, נשים בהריון ואחרים בעלי מחלות רקע התבקשו שלא להגיע לעבודה. דבר אשר יוצר עומסים ועיכובים.

אם נתקלת בקשיים, מוזמנים לפנות אלינו mexico@israeltrade.gov.il   ונוכל לסייע באמצעות הערוצים שלנו.

מעברי גבול יבשתיים:

מעבר הגבול בטיחואנ-סאן דיאגו, מעבר הגבול העמוס ביותר בעולם בו עוברים מדי שנה 60 מיליון בני אדם (באופן חוקי) ו-25 מיליון רכבים. אך לאור ה-covid-19, ובלחץ של ארה”ב הוסכם על סגירת מעבר הגבול לכל פעילות שאיננה הכרחית, למעט תנועת סחורות שהוחרגה. צעד זה בתוקף עד ה-19 במאי.

בין השאר, מעבר הגבול נסגר למהגרי עבודה וגם למבקשי מקלט, במיוחד מדינות מרכז אמריקה. אנשים רבים כולל ילדים ומבוגרים נקלעו למצבים קשים מאד, ורבים נשארים לישון ברחובות בסמוך למעבר הגבול, חלקם הקימו מחנות מאולתרים, והם חשופים ופגיעים לוירוס.

במפה מטה, מסומנים מוקדי התפרצות המגפה (ככל שהצבים כהים יותר, כך ישנם יותר מקרים על כל מיליון בני אדם) קל להבחין שמעברי הגבול הפכו לחממות גידול וכר פורה להתפרצות של הקורונה-וירוס.

צור קשר עם:

אוריאל רביב

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל