מקסיקו – איך נראית אחת הערים הצפופות בעולם בימים אלו. תיעוד מצולם

נכון להיום, ה-10 במאי, דווח על  33,460 מקרים מאומתים של חולי קורונה במקסיקו, מתוכם למעלה מ-3,300 מתים. אך את המספרים הללו יש לקחת בערבון מוגבל וזאת כיוון שמקסיקו היא שיאנית שלילית במספר בדיקות לזיהוי קורונה שהיא מבצעת. 

ממוצע מספר הבדיקות של מדינות ה OECD הינו 23 בדיקות לכל 1,000 איש, בארץ אגב המספר עומד על 30 בדיקות, ואילו במקסיקו 0.4 בדיקות בלבד על כל 1,000 איש. יתרה מזאת, המספרים שהממשלה מדווחת אינם עקביים וישנן עדויות לסילוף המספרים.

מקסיקו נאלצת להתמודד עם הווירוס הקטלני כאשר מערכת הבריאות שלה חלשה מאד, עם 2.2 רופאים על כל 1,000 איש, 1.5 מיטות אשפוז ל-1,000 איש ועם 2,000 עד 3,000 מכונות הנשמה על אוכלוסייה של 125 מיליון בני אדם.  בנוסף, האוכלוסייה במקסיקו פגיעה יותר לווירוס –  10% מהמקסיקנים סובלים מסכרת, למעלה מ-50%  סובלת ממחלות וסיבוכים הקשורים להשמנה.

הנשיא משדר עסקים כרגיל

עד אמצע חודש מרץ, כשלושה שבועות לאחר שזוהה המקרה הראשון (27/2) , נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור הידוע בכינויו AMLO הביע סקפטיות לגבי הקורונה  והשפעתה, וקרא למקסיקנים להמשיך לחיות את חייהם כרגיל.

ואכן, מדי בוקר כפי שעשה מאז עלה לשלטון, התחיל הנשיא במסיבת עיתונאים בשעות הבוקר המוקדמות , הציג את התקדמותם של פרויקטים שונים, הביע את סלידתו כלפי האופוזיציה והעיתונות, והתעלם לגמרי מהמגפה שהחלה להתפשט.

הנשיא אשר נוהג לצאת לביקורי עבודה בכל סוף שבוע באחד מ-32 המחוזות (estados) השונים, בהם הוא בדרך כלל נפגש עם המושל ומצטלם ברקע של אתר בנייה כזה או אחר, לא הפסיק בפעילות זו. ב-22/3 נראה AMLO במחוז אואחקה (Oaxaca) אחד המחוזות העניים במדינה, כאשר הוא מתארח במסעדה מקומית וקורא למקסיקנים להמשיך לבקר למסעדות ולסייע בפרנסתם של העסקים הקטנים.

שבוע לאחר מכן, AMLO ביקר במחוז סינלואה (Sinaloa) כדי להציג ההתקדמות של סלילת כביש בין עירוני, באותו ביקור הוא אף בירך לשלום את אימו של אל צ’אפו, ברון הסמים שעמד בראש קרטל סינלואה. AMLO ניגש ולחץ את ידה של הגברת בחביבות ואמר לה שקיבל את מכתבה. המכתב, אגב, כלל בקשה שלה שיסייע לה בהשגת ויזה מהאמריקאים כדי שתוכל לבקר את בנה, משפטו מתנהל בארה”ב.

במקביל לכך, ולאחר ששלושה מושלים ומספר בכירים בממשל נדבקו בוירוס, המחוזות השונים והסקטור הפרטי החלו ליישם צעדים קונקרטיים להתמודדות עם הקורונה-וירוס, בין אם בכך שהעבירו את העובדים לעבודה מהבית ובין אם בסגירות מקומות בילוי והגבלה על התכנסות של קבוצה גדולה של אנשים.

סגר וולונטרי

הממשל הפדרלי, שראה כיצד כל מחוז מתחיל לפעול באופן עצמאי, ביקש לקחת את המושכות חזרה לידיו והחל לקחת את הטיפול בנושא הקורונה-וירוס ביתר רצינית. ואכן, החל מה – 30/3 הממשל למעשה הטיל סגר אך הגדיר אותו כסגר וולונטרי:

מוסדות החינוך (אוניברסיטאות ובתי ספר) סגורים

מקומות עבודה סגורים והעובדים הועברו לעבודה מהבית, למעט מקומות אשר הוגדרו חיוניים

מקומות בילוי – ממסעדות, בארים ועד פארקים וחופים נסגרו.

תחבורה ציבורית  – צומצמה, תדירות האוטובוסים ירדה וצומצמו שעות הפעילות.

הוגבלו אירועים והתכנסויות של עד 100 איש

יחד עם זאת, כמדיניות ומתוך אידאולוגיה של הממשל שלא לפגוע בזכויות הפרט, אין אכיפה כלפי האזרח הבודד, אין תשאול או מתן קנסות, ולא מתבצע מעקב אלקטרוני אחרי נדבקים או חשודים בהידבקות. 

צעדים אלו צפויים להישאר בתוקף עד ה-30/5.

נראה כי צעדים אלו מניבים פרי, על פי נתונים שמפרסמת גוגל אודות תנועת האנשים במדינות השונות במהלך הסגר לעומת התקופה שלפני כן, ניתן להבחין בירידה משמעותית בתנועה של המקסיקנים. ירידה של 59% בביקור באתרי קמעונאות ומקומות בילוי,  ירידה של 52% בביקורים בפארקים, פחות 57% בתחבורה ציבורית, ו-20% יותר זמן בבתים. 

Angel de la Independencia  הצופה על שדרת Paseo de Reforma. נבנה ב-1910 לציון 100 שנים למלחמת העצמאות של מקסיקו. הפך לסמל של מקסיקו בכלל ומקסיקו סיטי בפרט. 

Angel de la Independencia – מזווית אחרת. בימים כתיקונם מהווה מוקד לתיירים, עריכת טקסים ומחאות.

שדרת Paseo de la Reforma, העורק הראשי של מרכז העיר המתחדש, חוצה את הלב העסקי של העיר. בימים רגילים, מבלים כאן שעות בפקקים.

Plaza Zocalo במרכז הישן של העיר. עוד מתקופה האזטקים (לפני כ-700 שנים) היה למקום מרכזי ואף נחשב על ידם כמרכז היקום. בימים רגילים, מהווה מוקד לטקסים, פסטיבלים, קונצרטים ואירועים המוניים. ב-2015 צולמה סצינת הפתיחה המרשימה של סרט ג’ימס בונד, הסקפטר, ובו נראים עשרות אלפי אנשים בפסטיבל המוני של יום המתים.

פסל של המצביא Jose de San Martin, שזכה לכינוי el Liberador, ממובילי התנועה לשחרור דרום אמריקה מהכיבוש הספרדי. ברוח התקופה, עוטה מסכת פנים. 

Monumento a la Revolucion – המבנה המרשים אשר במקור היה אמור לשמש כמקום מושבם של הסנאט ובית הנבחרים התחתון, אך בנייתו הופסקה עם פרוץ המהפכה המקסיקנית. ב-1938 הוסב כמבנה לזכר נופלי המפכה.  בימים רגילים, מבקרים באתר תיירים רבים ומקומיים אשר יוצאים למסעדות שמסביב. 

La Casa Azul, הבית הכחול, הבית בו התגוררה פרידה קאלו כל חייה והוסב למוזיאון. הציירת פרידה קאלו (1907-1954) שהפכה לסמל של האומה המקסיקניות, קידום ערכים ליברליזם, ופמיניזם במדינה מצ’ואיסטית. בימים רגילים, משתרך תור ארוך ויש להירשם מראש כדי להיכנס למוזיאון. 

פארק השעשועים six flags בדרום העיר, סגור ושומם.

צילום: אוריאל רביב

צור קשר עם:

אוריאל רביב

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל