50 מיליון תושבי קולומביה נמצאים מזה למעלה מחודש תחת סגר. התנועה מוגבלת וגבולות המדינה סגורים. אך האם הכלכלה הקולומביאנית משותקת?
בפוסט זה אסקור את המצב בקולומביה בצל משבר הקורונה, בדגש על השפעת המשבר על כלכלת המדינה ועל הסחר.
ב-6 במרץ 2020 אובחנה החולה הראשונה בנגיף הקורונה בקולומביה, לאחר ששבה מאיטליה. בזמן שהעולם נכנס ל”מצב מיוחד” לאור התפשטות נגיף הקורונה, קולומביה (בדומה לרוב מדינות דרום אמריקה) המשיכה להתנהל כמעט כבשגרה.
בשבועות העוקבים, ולאור תחילת התפשטות נגיף הקורונה בקולומביה, החלה ממשלת קולומביה לנקוט בצעדים דרמטיים על מנת להשיג שליטה במגפה. ב-14 במרץ סגרה קולומביה את הגבול שלה עם וונצואלה, ב-15 במרץ הופסקו הלימודים בכלל מסגרות החינוך וההשכלה הגבוהה (וטרם חודשו עד כה), והחל מה-16 במרץ סגרה קולומביה את כל גבולותיה היבשתיים והימיים למעבר בני אדם, תוך שהיא ממשיכה לאפשר את מעבר הסחורות. ב-17 במרץ הכריז נשיא קולומביה על מצב חירום לאומי, ובמסגרתו אחת ההחלטות הראשונות שהתקבלו הינה על שהייה של בני 70 ומעלה בבידוד ביתי רצוף.
ראשת עיריית בוגוטה, בירת קולומביה והעיר הגדולה במדינה, הכריזה על תרגיל סגר אשר החל ב-20 במרץ. על אף שמבחינה רשמית היה מדובר בתרגיל בלבד, בפועל מאז ה-20 במרץ שוהים מיליוני תושבי בוגוטה בסגר רצוף, לאור הכרזת סגר ברמה הלאומית.
ב-23 במרץ נסגרו השמיים לטיסות, ומאז גבולות המדינה סגורים לחלוטין למעבר בני אדם, מלבד טיסות שמוגדרות כ”הומיניטריות” לרבות טיסת החילוץ של אל על למטיילים הישראלים ששהו בקולומביה, אשר עזבה את בוגוטה ב-25 במרץ. טיסות מטען ממשיכות לפעול ללא הפרעה, על אף שמספר הטיסות הכולל קטן.
ב-25 במרץ 2020 נכנסה קולומביה לסגר לאומי בצו נשיאותי (שעודנו בתוקף בעת פרסום זה), שהוראותיו דומות להוראות בדבר סגר במדינות אחרות לרבות ישראל. יציאה מהבתים מותרת לצרכי הצטיידות במוצרי מזון, קניות ברשתות הפארמה ובבתי המרקחת, משיכת כסף ושירותים פיננסיים הכרחיים, הוצאת בעל חיים לטיול קצר, קבלת טיפול רפואי, וכן לצורך הגעה לעבודה של עובדים בסקטורים שהוחרגו מצו הסגר הלאומי. רשימת ההחרגות המפורטת לצו הסגר הלאומי כללה 34 החרגות, ובין היתר החריגה את פעילות הייצור בסקטורים: נפט וגז, כרייה, החקלאות והמזון, לרבות השרשרת הלוגיסטית. מדובר בסקטורים מרכזיים בקולומביה, אשר גם אחראים על רוב היצוא של קולומביה לעולם במונחים כספיים.
בהמשך הדרך נוספה החרגה נוספת, לגבי עבודות תשתית ובנייה עבור המגזר הציבורי. ב-27 באפריל הותרה חזרה חלקית לעבודה של פועלים במפעלי היצור וכמו כן פועלים באתרי בנייה. נכון לרגע פרסום פוסט זה, בפועל ישנה חזרה מצומצמת של פועלים לעבודה בסקטור הבנייה ובמפעלים. חברות המעוניינות לחדש את הפעילות באתרי הבנייה ובמפעלים נדרשות להגיש לאישור “פרוטוקול סניטרי” שנועד לצמצם את פוטנציאל ההדבקה במהלך העבודה, לרבות צמצום למינימום של מגע בין העובדים, צמצום האינטראקציה עם גורמים חיצוניים כגון ספקים, וכמו כן לדאוג למיגון לעובדים (מסכות פנים, כפפות וכו’) ולאמצעי חיטוי.
הסגר הוארך מספר פעמים ונכון ליום פרסום זה הינו בתוקף עד ל-11 במאי.
על אף שהייצור המקומי בקולומביה בסקטורים החשובים ביותר מבחינת היצוא לעולם – ממשיך כסדרו, ועל אף שנמלי הים והאוויר ממשיכים לפעול כסדרם בכל הנוגע ליצוא וליבוא סחורות, חשוב לציין כי למשבר הקורונה ישנה השפעה גדולה על הביקושים העולמיים, לרבות לגבי מוצרים שהינם מרכזיים מבחינתה של קולומביה, כמו קפה ופרחים. בנוסף, התרסקות מחירי הנפט בעולם (אשר צנחו בכ-70% מאז תחילת שנת 2020) – תשפיע לרעה על הכלכלה הקולומביאנית, שיצוא הנפט ונגזריו מהווה חלק נכבד מכלל היצוא שלה, וככל שלא תהיה התאוששות במחירים בהקדם.
ערך הפזו הקולומביאני נשחק אף הוא, והפזו איבד כ-20% מערכו מאז תחילת המשבר.
לסיכום, על אף שממשלת קולומביה החריגה ממדיניות הסגר את הסקטורים החשובים ביותר מבחינת היצוא הקולומביאני – משבר הקורונה אינו פוסח על קולומביה. החזרה החלקית לעבודה של המפעלים הלא-חיוניים ושל סקטור הבנייה, ככל שתצליח להתממש בהקדם – תוכל להוות תחילתו של תהליך יציאה מהמשבר ומהסגר שבו שוהים מרבית אזרחי המדינה מזה למעלה מחודש.
הנספחות הכלכלית בקולומביה, על אף המצב המיוחד וביטולי האירועים שהיו מתוכננים להתקיים בתקופה האחרונה, ממשיכה לאתר הזדמנויות עסקיות עבור החברות הישראליות. בין יתר ההזדמנויות, הנספחות הפגישה בין חברות ישראליות לבין גורמים במערכת הבריאות הקולומביאנית הציבורית והפרטית המתעניינים בפתרונות ישראליים לאתגר הקורונה למערכת הבריאות. כמו כן קיימה הנספחות אירועים בנושא הגנת סייבר לחברות שעברו לעבודה מרחוק, ומתכננת אירוע נוסף ופגישות לחברות סייבר ישראליות המציעות פתרונות הרלוונטיים למשבר הנוכחי.
בנוסף הנספחות הכלכלית בקולומביה מקדמת פתרונות ישראליים ללמידה מרחוק, לרפואה מרחוק, ומקיימת מפגשים עסקיים בין חברות ישראליות לחברות קולומביאניות הפעילות בסקטורים המוחרגים מצו הסגר (הממשיכים את עבודתם כרגיל).
בעת זו, כמו תמיד, מהווה הנספחות הכלכלית מקור למידע ולחיבורים עסקיים עבור החברות הישראליות הפועלות בקולומביה או המעוניינות להתחיל לפעול בה. חברות ישראליות מכל תחום מוזמנות לפנות אלינו ולקבל תמיכה מצוות הנספחות עבור פעילות בשוק הקולומביאני