לשכת התעשייה והביטחון (BIS) במחלקת המסחר האמריקאית (Department of Commerce) האמונה על תחום פיקוח היצוא הדו-שימושי האזרחי, אחראית מתוקף זאת על הליך הערכת זמינות פריטים מפוקחים במדינה זרה, הנקרא: “Foreign Availability Assessment”. לצורך ייעול ההליך, ה-BIS פרסמו הודעה ברשומות המזמינה את הציבור להגיש תגובות בנוגע להליך איסוף המידע, תועלת המידע שנאסף, ודרכים למזעור נטל האיסוף. הסמכות לקיים הערכות אלה נגזרת מסעיפים 5 (f) ו- 5 (h) לחוק מנהל הייצוא משנת 1979, כפי שתוקן (EAA).
רקע: יצואנים אמריקאים החווים נחיתות תחרותית בשוק הגלובלי (competitive disadvantage) בשל מגבלות פיקוח יצוא בארה”ב על פריטים הזמינים במדינות זרות, יכולים להגיש בקשה Foreign Availability Submission (FAS) ל-BIS לקיים הליך להערכת זמינות זרה של פריטים המצויים תחת פיקוח (Foreign Availability Assessment). על היצואנים להגיש מידע שיתמוך בטענתם שפריטים הנמצאים תחת משטר פיקוח ייצוא מטעמי ביטחון לאומי, זמינים לצרכנים באופן חופשי יותר ממקור זר (מקור שאינו ארה”ב), בכמות מספקת ובאיכות זהה, מה שמציב אותם בנחיתות תחרותית והופך למעשה את הפיקוח על אותם פריטים ללא יעיל. גם למזכיר המסחר (Secretary of Commerce) יש את הזכות ליזום פתיחת הליך הערכה לזמינות זרה של פריטים מפוקחים.
בכפוף לסעיף 768.6 לתקנות מנהל היצוא (EAR) טענה לזמינות של פריטים מפוקחים במדינה זרה צריכה לכלול ראיות לקריטריונים הבאים:
- זמינות (Available In-Fact): פריט זמין שניתן להשיגו ממדינה שלישית. בדרך כלל, אם המדינה השלישית חברה במשטר בקרת יצוא רב-צדדי (לדוגמה- הסדר ואסנאר[1]) הפריט לא ייחשב “זמין למעשה” אם הוא מיוצא תחת רישיון או אישור יצוא.
- מקורם לא בארה”ב (Non-U.S. Source): פריט הנמצא מחוץ לתחום השיפוט של ארצות הברית.
- כמות מספקת (Sufficient Quantity): יש כמות זמינה של הפריט במדינה זרה אשר הופכת את בקרת הייצוא האמריקנית ללא יעילה בהשגת מטרתה.
- איכות דומה (Comparable Quality): פריט זמין שיש לו אותם מאפיינים זהים או דומים לפריט שמצוי ברשימת הפיקוח של מחלקת המסחר (CCL) והוא זהה במאפייני מפתח הכוללים בין השאר: פונקציה, גישה טכנולוגית, ביצועים, תחזוקה וחיי שירות וכל סוג תכונה הרלוונטית למטרה שלשמה יש פיקוח על הפריט.
בכפוף לתקנות מנהל הייצוא, ה-BIS מקיים הליך בירוקרטי מורכב של איסוף המידע וניתוחו, זאת על מנת להשיב לבקשות של הקונגרס והתעשייה לקבל החלטה על זמינות זרה, התהליך נקרא: “Foreign Availability Assessment”. בתום תהליך ההערכה הלשכה מחליטה האם יש או אין זמינות זרה של הפריט (“Foreign Availability Determination”). במידה והוחלט שאין זמינות זרה של הפריט- הפיקוח על הפריט יישאר במקומו. במידה ויש זמינות זרה- ה-BIS יכולים להגיע לאחת מההחלטות הבאות:
- להסיר את הדרישה לרישיון ייצוא של אותו פריט, או לאשר בקשות רישיון יצוא שהיו בסימן שאלה;
- לקיים משא ומתן עם מדינות הסדר ואסנאר על מנת להסיר את הפיקוח על אותו פריט;
- נשיא ארה”ב יחליט שהפריטים חייבים להישאר תחת משטר הפיקוח הקיים בשל איום על הביטחון הלאומי, וישקול אם יש צורך לנקוט בצעדים שיסירו את הזמינות הזרה.
בהודעה הרשמית של ה-BIS , הלשכה מתארת את הנטל הבירוקרטי של איסוף המידע וניתוחו: לכל בקשה שהם מקבלים יש שני משיבים, כמות הזמן להשיב לבקשה הינה: 255 שעות. כמות הזמן השנתית שתוקדש לבקשה: 510 שעות. העלות השנתית לכל בקשה לציבור: 20 דולר אמריקני.
לשכת הביטחון והתעשייה (BIS) במחלקת המסחר האמריקאית (Department of Commerce) מבקשת שהערות הציבור יתייחסו לנקודות הבאות:
- האם איסוף המידע המוצע נחוץ לצורך ביצוע ראוי של תפקידי הסוכנות, לרבות האם למידע שנאסף תהיה תועלת מעשית;
- האם הערכת הסוכנות בעניין הנטל הבירוקרטי הינה מדויקת (הערכת זמן ועלות של איסוף המידע המוצע);
- דרכים לשיפור האיכות, התועלת והבהירות של המידע שנאסף;
- דרכים למזעור הנטל של איסוף המידע על המשיבים, לרבות באמצעות טכניקות איסוף אוטומטיות או צורות אחרות של טכנולוגיית מידע.
מועד אחרון להגשת תגובות: 10 בפברואר, 2020 בלינק.
המחלקה הכלכלית מסחרית בוושינגטון עוקבת אחר שינויים והתפתחויות במדיניות פיקוח היצוא האמריקנית. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו עם שאלות, לכתובת: shelly.korenboim@israeltrade.gov.il
[1] הסדר ואסנאר הינו הסכם בין 42 מדינות בדבר פיקוח על יצוא של אמצעי לחימה קונבנציונאליים, טכנולוגיות ופריטים דו-שימושיים.