שימוש יעיל ואחראי חברתית במים ומקורותיהם הוא עניין מרכזי בשביל הרבה חברות פרטיות ברחבי העולם, אבל כעת עבור חברות הפעילות בפרו יש לכך גם גושפנקה ציבורית ואף שכר בצידה.
רשות המים הלאומית של פרו מכירה בחברות פרטיות אשר מבצעות את הנידון ומעניקה להן אות מיוחד. האות ניתן מאז שנת 2016, ללא צורך בכל תשלום מצד החברה, וכתוצאה של בדיקה על פי סטדנרטים בינלאומיים בנושא. הבדיקה בוחנת את השימוש שעושה החברה במים במהלך כל שרשרת הערך של המוצר ו/או השירות שהיא מספקת, ואת ההשפעה של שימוש זה על שימור מקורות המים הרלבנטיים באזור פעילותה והשפעתה של החברה.
שלבי הפרויקט כוללים תחילה מדידה של מה שנקרא הwater footprint של החברה ולאחר מכן תכנון והוצאה לפועל של פרויקט אחד לפחות בעל ערך חברתי לאזור בו פועלת החברה. פרויקט כזה יכול להיות למשל השקייה בטפטוף לקהילה המקומית, שימוש במים מושבים להשקיית גנים ציבוריים עירוניים וכו’. בהמשך לכך, הארגונים המנהלים ומבקרים את הפרויקט, בראשם רשות המים הלאומית של פרו (ANA), עורכים ביקורי בקרה ומעקב על מנת להחליט האם ומתי זכאית החברה לקבלת האישור. במסגרת ניטור זה נבדקים הן סטטוס הפרויקטים שהציעה החברה לקהילה המקומית והן ההתייעלות של החברה בנוגע לwater footprint של הפעילות שלה עצמה.
כל חברה אשר זוכה באות תהיה זכאית לנקודות בונוס במכרזים ממשלתיים בפרו, וכמו כן הדבר תורם ללא ספק לשיפור הimage שלה אצל לקוחות, ספקים, בתקשורת וכו’, ולא לשכוח את עצם החיסכון בעלויות אופרטיביות הנוגעות לשימוש במים בתהליכי החברה ועל הדרך שיפור היחסים עם הקהילות המקומיות השוכנות באזור פעילות החברה, דבר חשוב לעין ערוך בפרו, היות וקהילות אלה פעמים רבות מטרפדות פרויקטי ענק כאשר אין עמן תיאום לשביעות רצונן.
יוזמה זו הינה ראשונה מסוגה באמריקה הלטינית. אחד המאפיינים המעניינים והחדשניים שלה הוא ההכרה מצד המגזר הציבורי באחריות החברתית והסביבתית של חברות פרטיות. בפרו את התכנית מנהלות בשותפות הסוכנות השוויצרית לשת”פ בינלאומי COSUDE, תכנית WRG 2030 של הIFC (מטעם הבנק העולמי) וNGO בשם Agua Limpia (בעברית – “מים נקיים”). עד עתה שותפות בתכנית 14 חברות פרטיות: MEXICHEM, TERMOSELVA, UNACEM, CAMPOSOL, CELEPSA, MINERA COIMOLACHE, FENIX POWER, NESTLE, CITE AGROINDUSTRIAL ICA, FERRYCORP, SOUTHERN PERU, AGRÍCOLA CERRO PRIETO, ESMERALDA CORP y TEXTIL AMAZONAS, מהן 6 כבר השיגו את התעודה המיוחלת, אלה הן: MEXICHEM, TERMOSELVA, UNACEM, NESTLE, CELEPSA y MINERA COIMOLACHE.
בהמשך מתוכננת התרחבות של התכנית למדינות הברית הפסיפית כולה, על מנת להקים אצל כל אחת מ3 השותפות האחרות לברית (קולומביה, צ’ילה, מקסיקו) מנגנונים דומים על בסיס הניסיון הפרואני, ובהתאמה למדיניות, המוסדות והאתגרים השונים בכל מדינה. החל מפברואר 2019 כבר נעשים תיאומים טכניים בנושא מול צ’ילה ומקסיקו, כאשר הכוונה היא למנף את הפורום העסקי של הברית הפסיפית, אשר ייערך בלימה ביולי 2019 ויכנס למקום אחד את הקבוצות העסקיות החשובות ביותר מארבעת המדינות, לטובת הצעה משותפת של הסקטורים העסקיים של ארבעת המדינות אל נשיאי המדינות, בעלת המלצות כיצד לקדם התייעלות בנושא המים בעזרת מנגנונים דומים לזה שהונהג בפרו, בינתיים בהצלחה לא מועטה.
חברות ישראליות אשר מעוניינות לקבל מידע נוסף על התכנית ועל הדרכים למנף אותה לטובת כניסה לשוק הפרואני, מוזמנות ליצור קשר עם הנספחות בלימה.