פרו מפורסמת בעולם כולו בזכות ימה העשיר בדגה ואיכותם של מאכלי הים השונים בה. הפרואנים צורכים כמיליון טון של דגים בשנה, אך באופן די מדהים לאור זאת, 30% מצריכה זו מקורה בייבוא.
השנה צפוי הייצור בתחום לצמוח בכמעט 7% (כאשר הצמיחה העולמית הממוצעת היא באזור ה6%), ולמרות זאת, על מנת להפוך לתלויה פחות בייבוא, על פרו לתת מענה לשורת בעיות, חלקן בשיפור שרשרת האספקה אבל חלק לא קטן מהן גם במישור הטכנולוגי – ההשקעה הנדרשת במפעלים וטכנולוגיות עיבוד חדשניות, כמו גם בגידול דגים ומאכלי ים באמצעות חקלאות ימית, בעיקר באזורי הגו’נגל וההרים שבפנים המדינה.
התכנית הממשלתית העיקרית שנועדה לתת מענה לשיפור הידע, הניהול וגם החדשנות הטכנולוגית בתהליכי הייצור בחקלאות הימית נקראת PNIPA – Programa Nacional de Innovacion en Pesca y Acuicultura.
התכנית בת חמש השנים (הותנעה ב2017 וצפויה להימשך עד 2021) ממומנת בכספי קרן בסך 120 מיליון דולר של הבנק העולמי, ובשנתיים של קיומה עד עתה כבר יצאו לפועל במסגרתה כמעט 300 פרויקטים, רובם ככולם קטנים, וכ220 מהם בתחום של חקלאות ימית. היישום של הפרויקטים הראשונים החל בתחילת 2018, והסיום של הקצרים שבהם, בעיקר בתחום ההכשרות ושיפור הידע, צפוי ביוני השנה. אם וכאשר התכנית תוכח כיעילה, תיתכן הארכה שלה לשתי תכניות נוספות בנות 5 שנים כל אחת, שיימשכו עד 2032.
איפה כל זה נוגע להזדמנות לחברות ישראליות?
בפגישתי עם מנהל התכנית, הוא סיפר לי שב-74 פרויקטים (מתוך ה-300) שהוגדרו בתור מו”פ טכנולוגי, היו מעורבות 8 חברות ממדינות זרות, ביניהן ארה”ב, ספרד, דנמרק ונורבגיה.
המספר אמנם לא גבוה מאוד, אבל בהחלט ישנה פתיחות מצד התכנית לערב עוד מדינות וחברות זרות במקצים הבאים. החברה הזרה חייבת, כמו פעמים רבות בתכניות דומות, להצטייד מראש בשותף מקומי ולהגיש הצעה יחדיו. יתרה מכך, התכנית עצמה לא מסייעת בחיבורים עסקיים לצורך שותפויות כאלה, אלא השותפות צריכה להתגבש עצמאית על ידי שני הצדדים.
מצד שני, הן גודל החברה הניגשת והן גודל המימון המבוקש יכולים להיות מאוד גמישים, כל עוד התכנית המוגשת מתאימה לקווים המנחים של התכנית. (אותם ניתן לקבל על פי בקשה מאיתנו בנספחות המסחרית בלימה). רוב המימון – בסביבות 70-80% – יגיע מכספי הקרן, כאשר השאר יצטרך להגיע מהמגישים.
חלון הזמנים להגשות למקצה הבא של התכנית צפוי לקרות בין אוגוסט לנובמבר 2019, כאשר באוקטובר צפוי להתקיים בפרו אירוע מרכזי שבו ניתן יהיה להתעדכן בנעשה בתכנית וכן אולי ליצור קשרים רלבנטים.
כל חברה ישראלית שמעוניינת לצלול לפרטי התכנית ו/או לקבל מידע מכל סוג שהוא לגביה, כמו גם להסתייע בניסיון לאתר שותף להגשה במקצה הבא, מוזמת ליצור קשר עם הנספחות המסחרית בלימה.