אחרי שבע שנים של ציפייה, הרגע הגדול עומד להגיע. ב-5 באוגוסט בשעה 20:00, מאות מליוני צופים מהעולם כולו יעזבו הכל ויצפו בטקס הפתיחה של האולימפיאדה הראשונה בדרום אמריקה.
עם כל הכבוד למונדיאל, אותו ארחה ברזיל לפני שנתיים בדיוק, המשחקים האולימפיים מורכבים וגדולים פי כמה וכמה, מכל הבחינות. במונדיאל התארחו בברזיל 32 נבחרות המתחרות בענף אחד בלבד, כמה מאות ספורטאים סך הכל. באולימפיאדה ישתתפו כ-17000 ספורטאים מכ-206 מדינות אשר יתחרו ב-42 ענפים. העיר הבירה-לשעבר של ברזיל תארח לא פחות מ-700 אלף אורחים במהלך 16 ימי התחרות שיגיעו במיוחד כדי לצפות במשחקים. 27000 עיתונאים ידווחו מכאן לעולם כולו. הוועדה המארגנת של המשחקים מונה אלפי עובדים אשר עמלים ימים כלילות מזה שבע שנים על הפקת האירוע הגדול בתולדות המדינה. אגב, שלושת הבכירים ביותר בארגון הם יהודים. כ-70 אלף מתנדבים מגיעים מקצוות תבל כדי לממש את חלומם ולקחת חלק. מליארדי אנשים מהעולם כולו יצפו בתחרויות בביתם, בברים ובהקרנות פומביות.
אלא שבאוויר יש לא מעט סימני שאלה.
האם הכל יהיה מוכן בזמן? לא בטוח. העבודה על חלק מהאצטדיונים טרם הסתיימה. קו מספר 4 החדש של הרכבת התחתית צפוי להפתח ב-1 באוגוסט, חמישה ימים לפני הפתיחה. האם ברזיל ערוכה מבחינה בטחונית? לאחרונה עולים לכותרות ידיעות על התראות לגבי רצונם של ארגונים איסלמיים קיצוניים לבצע פיגועים במהלך המשחקים. דאעש כבר פועל במדיה החברתית בפורטוגזית והכריז על ברזיל כיעד הבא. מה לגבי פשע מאורגן ושודים אלימים? ריו לא ידועה כמקום הבטוח בעולם. אתלטים מאוסטרליה ומספרד שהיו פה לרגל אימונים כבר נפלו קורבן לשודים מזויינים בזמן האחרון. מה לגבי הזיקה? כזכור נגיף הזיקה התפרץ בברזיל לפני מספר חודשים והכניס את העולם להיסטריה, בעיקר בשל הסבירות (שעדיין לא אושרה סופית) שנשים בהריון אשר נושאות את הנגיף עשוי לגרום לילודה של תינוקות עם מומים (מיקרוספליה). לא קיים עדיין חיסון לנגיף, שמועבר באמצעות יתוש בשם Aedes Aegypti המעביר גם את הדנגי והשיקונגוניה. המארגנים מרגיעים שאותם יתושים לא פעילים בחודשים יולי-אוגוסט ולכן הסכנה להדבקות בנגיף נמוכה. משרד הבריאות המקומי פרסם שישנם למעלה מ-53 אלף חשודים בנשיאת הנגיף במדינת ריו דה ז’נירו אולם הסבירות להדבק היא אחד לחצי מליון איש, כך שאין סיבה לבטל את ההגעה, ואכן לא נראה שספורטאים רבים יבטלו את הגעתם. מה לגבי זיהום המים במפרץ גוואנברה? האם תתאפשר תחרות בתנאים כאלו? האמת היא שהמצב לא כל-כך חמור, תחרויות ואימונים רבים התקיימו בשנה החולפת ולא דווח על נפגעים. ב-2007 טיפלו הרשויות ב-11% מהביוב הנשפך למפרץ, היום שיעור זה עלה ל-51%. אמנם זה נמוך לעומת ה-80% אליהם התחייבה ברזיל בפני הוועד האולימפי העולמי ב-2007 אבל זו התקדמות משמעותית. אגב, השיט הוא אחד הענפים בהם יש לישראל סיכוי טוב לזכות במדליה.
ברקע יש נושאים אחרים שמטרידים את מנוחתם של הברזילאים. ברזיל חווה את המשבר הכלכלי והפוליטי החמור בתולדותיה. הקונגרס השעה את הנשיאה הנבחרת מתפקידה לפני כחודש, ושלושה שרים כבר פרשו מממשלתו הצעירה של הנשיא (בפועל) מישל טמר. במדינת ריו דה ז’נירו, המושל (בפועל) פרנסיסקו דורנלס הכריז השבוע על מצב חירום כלכלי בשל משבר נזילות, ונסע לברזיליה כדי לבקש סיוע מהממשל הפדרלי (אשר ניתן לו בתמורה להפרטות שיידרש לבצע בעתיד הקרוב).
למרות כל האתגרים, אני משוכנע שזו תהיה אולימפיאדה בלתי נשכחת, עם אוירה מיוחדת ושמחה, כמו שרק הברזילאים יודעים לעשות. השאלה היא לא מה יהיה בריו בזמן האולימפיאדה, אלא מה צפוי לברזיל ביום שאחריה?