מדרג העוצמה של כלכלות אמל”ט השתנה בשנה, שזה עתה מסתיימת ועל פי מה שנראה מקסיקו, יחסית לכלכלות היבשת, יוצאת לא רע בכלל.
הכלכלה המקסיקנית אמנם לא גואה אבל היא שורדת יפה וגם זה הישג לנוכח השנה הכלכלית הקשה מאד, שעברה היבשת, עם צניחת מחירי הנפט, מחירי סחורות נמוכים, מטבעות צוללים ובורסות מדשדשות. כל אלו פגעו בכלכלות היבשת והפכו את השנה החולפת לקשה במיוחד עבורן, עם צפי לצמיחה ממוצעת, שקרוב לאפס.
על אף כל זאת, הכלכלה המקסיקנית צמחה ב- 2.3% בשנה החולפת, האבטלה ירדה, מצב החוב הלאומי שלה הוטב, הבורסה מראה ביצועים טובים יותר. כלכלת מקסיקו ב- 2015 הייתה המובילה בכלכלות היבשת ונראה שהיא בדרך להיות הכלכלה הטובה ביותר ביבשת גם ב- 2016.
מייחסים את ביצועיה הטובים של הכלכלה המקסיקנית בשנה החולפת גם להוצאה לפועל של מספר רפורמות מהותיות בכלכלה ובתעשייה, בסקטורים מרכזיים במדינה כסקטור האנרגיה, אשר נפתח להשקעות זרות, שבירת המונופול בשוק התקשורת וטיפול עמוק שנעשה על ידי ממשלתה בתחום הפיננסי על מנת להגביר את השקיפות ולמנוע הלבנות הון וכלכלה שחורה, בנוסף על טיפול בבעיות אינהרנטיות וכרוניות במדינה, כבעיית האלימות והשחיתות. “הם שינו את החוקה, הם דחפו את מקסיקו קדימה”, כך לדברי ולדמיר וורינג, ראש מחלקת מחקר אמל”ט בג’יי פי מורגן.
יחסי הסחר בין מקסיקו וארה”ב קרובים ומשמעותיים מאד מזה שנים. עם או בלי כוונה, מקסיקו הימרה על הסוס הנכון, שכן עם השיפור וההתאוששות בכלכלת ארה”ב, מגיעה גם “הבוננזה” לשוק המקסיקני. הסקטור היצרני במקסיקו גדל, בעיקר בתחום הרכב, כשעיקר היצוא הוא לארה”ב. חברות רכב רב לאומיות מעבירות את מפעליהן למקסיקו. בשנה האחרונה, הקימה ניסן מפעל במקסיקו ומרצדס בנץ קיבלה החלטה להקים את מפעלה הנוסף ביבשת במקסיקו ולא בשווקים אחרים ביבשת.
מקסיקו היא עדיין הכלכלה השנייה בגודלה באמל”ט, אבל נראה שדברים זזים עכשיו בכיוון הנכון עבורה, מה שאולי יהפוך אותה לכלכלה הגדולה ביבשת. נראה שעכשיו זה הזמן של מקסיקו.
אני שמחה להזמינכם לסמינר מקסיקו-קולומביה בהשתתפותי ובהשתתפות הנספח המסחרי בקולומביה, מר ארז זיונץ. הסמינר המאורגן על ידי מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, מכון היצוא הישראלי, בשיתוף עם לשכת המסחר ישראל-אמל”ט, יתקיים בתל אביב ב- 10/1/16.