האם עכשיו הזמן להשקיע בברזיל?

זה כבר לא סוד גדול, שברזיל, עם צמיחה שלילית, פיחות משמעותי בשער המטבע, אינפלציה גבוהה וגלי פיטורים גדולים, נמצאת במיתון עמוק. מצד שני, ברזיל היא עדיין שוק ענק, עם צרכים מפה (סאו פאולו) ועד מנאוס (וזה רחוק, תאמינו לי), מערכת בנקאות יציבה, שלל חברות חזקות והרבה הרבה הרבה מאוד הזדמנויות. על כן נשאלת השאלה, האם עכשיו הזמן להשקיע זמן, כסף ומאמצים בחדירה לשוק הברזילאי?

אם תשאלו את וורן באפט, התשובה היא כן. הרי אחת מהאמרות הידועות ביותר שלו היא, שכאשר כולם מוכרים הוא קונה וכאשר כולם קונים דווקא כדאי למכור (או בצורה היותר לירית: We simply attempt to be fearful when others are” “greedy and to be greedy only when others are fearful). מן הסתם, במצב העניינים כיום בברזיל, יש הרבה יותר מוכרים מקונים, אך לדידו של האדון באפט, זה דווקא סימן חיובי ולכן עכשיו זה הזמן המתאים לבחון הזדמנויות השקעה במדינה.

אם תשאלו את קרן בלקסטון (Blackstone) וקרנות נוספות, גם כן התשובה היא חיובית. רק לפני כמה שבועות התפרסמה כתבה גדולה במגזין ה-Exame המקומי (האקונומיסט הברזילאי), שמפרטת על פעילותן בברזיל של כמה מקרנות הנדל”ן ושווקי ההון המוכרות ביותר בעולם. הריאל הנמוך וריבוי המוכרים יוצר עבורן הזדמנויות השקעה בלתי רגילות.

אם תשאלו את חברת גזית הישראלית, התשובה היא בוודאי ובוודאי שכן. כפי שניתן לקרוא כאן, בתקופה האחרונה קנתה החברה מספר קניונים באזור סאו פאולו והתכנית לזמן הקרוב היא להמשיך להשקיע ולהתרחב. מספיק לחשב את ההבדל במחיר (הדולרי כמובן) בין קניית קניון ב-2.10 ריאל לדולר (רק לפני שנה ומשהו) לבין קנייתו ב- 4.25 ריאל לדולר (שער השיא שנקבע לפני חודש ומשהו) כדי להבין כמה משמעותי זה יכול להיות (וזה עוד בלי לקחת בחשבון את ירידת מחירי הנדל”ן).

אם עד לפני כמה שנים משקיעים וחברות מכל העולם נשאו עיניהם לברזיל ולאיש העסקים המקומי הייתה הפריבילגיה להחליט עם מי לעבוד וכח המיקוח כדי להחליט באיזה מחיר למכור, היום כבר ברור, שהיוצרות התהפכו. בעסקים, כידוע, הכל אישי וחברה זרה, שתרצה דווקא היום לעשות עסקים עם שותפים ברזילאים, לא רק שתרוויח מכך שהכף העסקית נוטה לטובתה, אלא גם תצבור נקודות זכות רבות בקרב שותפיה המקומיים על כך שהיא רוצה ומוכנה להשקיע בברזיל דווקא בתקופה זו.

מבחינת פעילות הנספחות הכלכלית, איננו רואים כל שינוי, אולי אפילו להפך. מספר הפעילויות גדל, העניין בשוק מבחינת החברות הישראליות והרצון שלהם לנסות לחדור או לפתח את עסקיהן במדינה הוא כתמול שלשום וגם סך הסחר עם ברזיל לא ירד.

אסכם בדבריו שלו נשיא איגוד הבנקים הברזילאי (Febraban), מוריו פורטוגל (Murilo Portugal), שנאם בארוחת צהריים בה השתתפתי, לאחר שהוא נשאל האם נראה, כי חברות זרות הפסיקו להשקיע בברזיל בשנה האחרונה בעקבות המצב המאתגר בו נמצאת כלכלת ברזיל. “ממש לא” הוא ענה, “כמות ההשקעות הזרות כאן ממשיכה להיות דומה לאלו שראינו בשנים האחרונות”. ההסבר שהוא ניפק לתשובתו מסכם היטב את המסר העיקרי של הרבה מן הפוסטים, שפרסמתי כאן בשנה האחרונה: “עבור החברות האלו, ברזיל היא שוק אסטרטגי ולכן מהווה השקעה לטווח ארוך. לכולם ברור, בעיקר לחברות הזרות המשקיעות כאן, כי בברזיל לא קוצרים הצלחות בזמן קצר ולכן שנה של משבר לא משנה את ההחלטה האם להשקיע בשוק הזה או לא”. כל מילה בסלע.

להלן קישור לכתבה המלאה ולריאיון ב-YNET, בו הצגתי את המצב הנוכחי וההזדמנויות הטמונות בו.

צור קשר עם:

בועז אלבראנס

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל