“הבטחת העשור”/”אכזבת השנה”, “הדבר החם הבא'”/”כשלון מהדהד”, “להשקיע עכשיו”/”להתרחק ומהר”- כל אלו ועוד הגדרות רבות וסותרות אחרות שימשו בשנים האחרונות את מיטב הפרשנים והכלכלנים, המשקיעים ואנשי העסקים, כדי לתאר את מצבה של ברזיל. במעין רכבת הרים שנעה בין אופטימיות מוגזמת לפסימיות מיותרת, ניסו כולם להבין לאן נושבת הרוח בכלכלה השישית בגודלה בעולם, על 200 מיליון תושביה, אוצרות הטבע הבלתי נדלים שלה, ‘אסמי המזון’ האדירים שלה והתעשייה המפותחת, כמעט בכל ענף אפשרי.
האמת, כמו תמיד, נמצאת איפשהו באמצע- ברזיל צומחת, מתפתחת ומגלה את הפוטנציאל האדיר הטמון בה, אבל בקצב שלה. היא אינה נוסקת וגם אינה מתרסקת, איננה מבטיחה לאיש העסקים או המשקיע הזר רווחים מהירים ועצומים, אך גם אינה מאיימת להוריד את ההשקעות לטמיון, או לאבד יציבות.
מבט בנתונים הכלכליים של העשור האחרון יציג קצב צמיחה ממוצע של 3-4% בשנה (עם סטיות מסויימות כלפי מעלה או מטה), אינפלציה יציבה סביב 6%, אבטלה נמוכה מ-6%, חוב חיצוני נמוך סביב 65% מהתוצר, דירוג אשראי ברמת סיכון סבירה, מערכת בנקאות יציבה מאד, מעמד בינוני שגדל במהירות, ביקושים מתרחבים בשוק הפנימי וייבוא שגדל בלא פחות מ-500% בעשר השנים האחרונות.
האתגרים העומדים לפתחה של ברזיל עדיין רבים, החל מתשתיות רעועות בתחבורה, בתקשורת, בנמלים ובאנרגיה, עבור בפערים החברתיים שלמרות הצמצום שחל בהם בשנים האחרונות, ממשיכים להוות אבן ריחיים על צווארה של המדינה וכלה במערכות המיסוי, הבירוקרטיה הממשלתית והרגולציה החונקות.
האתגרים הללו מחד, והשילוב מאידך גיסא של דמוקרטיה מבוססת, מדיניות כלכלית ליברלית יחסית, עושר עצום במשאבי טבע ושוק פנימי ענק, יבטיחו להערכתי עוד שנים של צמיחה כלכלית עקבית בברזיל, אך בקצב מדוד, וללא נסים או התרסקויות.
עבור היצואן והמשקיע הישראלי, ברזיל חייבת להוות השקעה אסטרטגית לטווח ארוך. זהו לא שוק של “זבנג וגמרנו”, וגם לא עוד יעד ‘”על הדרך”. בדרך כלל גם לא מומלץ לבחור בה כאחד מיעדי הייצוא הראשונים של החברה. מי שמעוניין לחדור לשוק הברזילאי וגם לראות פירות יפים (אפילו יפים מאד) בעמלו בטווח הבינוני-ארוך, חייב להגיע לברזיל עם סבלנות, אורך רוח, תכנית מסודרת והבנה בסיסית של המנטליות והאופן בו עושים עסקים בברזיל. לצורך כך, שותף מקומי הוא הכרח וחשוב שיהיה מישהו שניתן לסמוך עליו.
הנספחויות המסחריות של משרד הכלכלה נמצאות בברזיל במיוחד לשם כך, לסייע ליצואן הישראלי שמעוניין לגלות את השוק הברזילאי, לעשות כן בליווי ותמיכה של מי שנמצא שם ומכיר. נוכל לעזור במציאת שותף מתאים, בהתגברות על מחסומי שפה והתנהלות, בעצה והכוונה ובניצול נכון של הכלים העומדים לרשות היצואן, כדוגמת הסכם הסחר החופשי בין ישראל למדינות המרקוסור (וברזיל במרכזן), המהווה את הסכם הסחר החופשי היחיד של ברזיל מחוץ לאמריקה הלטינית ומעניק ליצואן הישראלי יתרונות תחרותיים משמעותיים.
לאור החשיבות שרואה משרד הכלכלה בשוק הברזילאי כיעד מרכזי לייצוא הישראלי, תוגברה הנספחות בסאו פאולו בקציני סחר נוספים, ונפתחה נספחות מסחרית נוספת, בריו דה-ז’ניירו, העיר אשר תארח כידוע את המשחקים האולימפיים בשנת 2016. עשרות סיפורי ההצלחה של חברות ישראליות בברזיל בשנים האחרונות בתחומים כמו בטחון, מדעי החיים, קלינטק, מים, תקשורת ואגרוטכנולוגיה, מוכיחים כי הנספחות המסחרית היא שער כניסה יעיל אל תוככי הענק הברזילאי המתעורר.
כתב: רועי רוזנבלט-ניר – נספח משרד הכלכלה בסאו-פאולו, ברזיל.