הנשיא אובמה ממנה מזכירת סחר חדשה

הנשיא אובמה מכריז על מינויה של פני פריצקר למזכירת הסחר האמריקאית לכהונתו השניה
הנשיא אובמה מכריז על מינויה של פני פריצקר למזכירת הסחר האמריקאית

ב-25 ביוני 2013 הסנאט האמריקאי אישר את מינויה של פני פריצקר למזכירת הסחר ה-38 במספר של ארצות הברית של אמריקה – US Secretary of Commerce. הגב’ פריצקר זכתה לתמיכה גורפת בהצבעה בסנאט, וזאת משני צידי הבית – רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, עם 97 תומכים ומתנגד אחד בלבד. כמזכירת הסחר אחראית הגב’ פריצקר  בין היתר על אחת היחידות החשובות בפרספקטיבה בינ”ל במחלקת הסחר – ה-ITA International Trade Administration – מנהל הסחר הבינ”ל.

גוף זה מקביל בהיבטים מסויימים למינהל לסחר חוץ של משרד הכלכלה הישראלי (הנספחות שלנו בוושינגטון היא חלק מהמינהל לסחר חוץ של מדינת ישראל). ב-ITA האמריקאי 4 יחידות הכוללות את השירות המסחרי האמריקאי, יחידת ה-Market Access and Compliance וכן יחידות העוסקת בייצור ובייבוא.

השירות המסחרי האמריקאי (ה-US Commercial Service) מפעיל מערך של נספחים מסחריים ברחבי העולם ומטרתו לסייע בידי החברות האמריקאיות לחדור לשווקי חו”ל, תוך מתן סיוע ברמת החברה הבודדת או קבוצה של חברות. לשירות המסחרי האמריקאי נספחות בישראל, אשר פועלת מתוך השגרירות האמריקאית בתל-אביב.

 יחידת ה-Market Access and Compliance מסייעת לחברות האמריקאיות להתמודד עם חסמי סחר בשווקי חו”ל, מטפלת בסיוע השירות המסחרי בבעיות ברמת החברה הבודדת, וכן מובילה פעילות בין לאומית אל מול ממשלות זרות לטיפול רחב יותר בסוגיה של חסמי סחר.   

בימים אלה עוברות שתי היחידות האחרונות תהליך פנימי של מיזוג והן צפויות לפעול בעתיד כיחידה אחת.

בין ישראל ובין ארה”ב נחנך בשנת 2007 דיאלוג תקינה. זהו פורום עבור שתי הממשלות וגופי התקינה שלהן לעבוד באופן משותף על סוגיות דוגמת תקינה, בדיקת מעבדה, תיוג (התוויה על מוצרים), דרישות התעדה (certification requirements) וסוגיות דומות מתוך מטרה לקדם את הסחר בין הצדדים. המינהל לסחר חוץ במשרד הכלכלה הישראלי עובד בצמידות לגורמי ה-Market Access and Compliance במחלקת הסחר האמריקאית במסגרת דיאלוג התקינה הן ברמת המטה והן באמצעותנו, הנספחות המסחרית בוושינגטון.

חשוב לציין כי מחלקת הסחר האמריקאית הינה גוף עצום מימדים, המשתרע הרבה מעבר למינהל הסחר הבינ”ל (ITA). מדובר בסוכנות פדרלית שתקציבה 7.5 מיליארד דולר, עם כ-47,000 עובדים בארה”ב ובעולם, כאשר בין משימותיה העיקריות קידום יצירת מקומות עבודה וצמיחה כלכלית בארה”ב. קידום הייצוא והסחר מול מדינות חו”ל הינו אחד מנדבכי הפעילות של מחלקת הסחר, אך בוודאי לא היחיד שבהם, ותפקיד מזכיר מחלקת הסחר הינו תפקיד מרובה אתגרים ומהווה כמו התפקידים האחרים מינוי של הנשיא.

לא מפתיע, אי לכך, כי בדומה למייקל פרומן, אשר מינויו לתפקיד ה-USTR האמריקאי אושר לא מזמן (ר’ פוסטים קודמים שלנו בנושא), גם הגב’ פריצקר מקורבת מאוד לנשיא אובמה. הגב’ פריצקר, אשר מתגוררת בשיקאגו (מקום מושבה של משפחת אובמה לפני שהמשפחה “עברה” לוושינגטון), שימשה כיו”ר משותף של קמפיין הבחירות של אובמה בשנת 2008. קודם לאישורה כמזכירת הסחר, הנשיא אובמה מינה את הגב’ פריצקר להיות נשיאת המועצה ליצירת מקומות עבודה ולתחרותיות.

הגב’ פריצקר היא מילארדרית: בשנת 2011 היא היתה במקום ה-263 ברשימת פורבס המונה את האנשים העשירים ביותר בארה”ב (ברשימה העולמית היא הגיעה למקום 651). ב-2009 המגזין פורבס כלל את הגב’ פריצקר ברשימת 100 הנשים החזקות בעולם. אביה, דונלד פריצקר, היה בן מקימי רשת מלונות היאט. לגב’ פריצקר ניסיון נרחב בשוק הפרטי בעיקר בתחומי הנדל”ן והפיננסיים.  

פני פריצקר היתה מועמדת אפשרית לתפקיד זה כבר בתחילת כהונתו הראשונה של הנשיא אובמה בשנת 2008, אולם אז הסירה את מועמדותה מסיבות שונות. כאשר הכריז הנשיא על מינויה כעת עם תחילת כהונתו השניה הוא חלק לה שבחים רבים על פועלה במגזר העסקי ופעילותה במועצה ליצירת מקומות עבודה, ובנוסף ציין: ” יש לה ניסיון יוצא דופן. למקרה שלא הבכתי אותה מספיק….. היום גם יום הולדתה. אז יום הולדת שמח פני. כמתנת יום הולדת את עכשיו מקבלת (את הזכות לעבור) תהליך של אישור (בקונגרס). זה יהיה נהדר!”.  

צור קשר עם:

ענת כץ

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל