סיכום חדשות אזוריות (8-14.5):
- קניה: מאז נכנסו לתפקידם, הנשיא וויליאם רוטו ואנשיו מנסים לזכות בתמיכה גלובלית על ידי הרחבת הסחר הכלכלי הדו-צדדי (בילאטרלי) של קניה עם מדינות תבל. אנליסטים כלכליים גורסים כי למרות הלחץ הכלכלי והפוליטי הנוצר כתוצאה מהמדיניות, מאמצי החיפוש של הנשיא רוטו למקום של כבוד על הבמה הכלכלית הגלובלית עשוי לשאת פרי. זאת, בהתחשב בשורה ארוכה של מובילי דעה, יושבי ראש, מנכ”לים ובכירים בכלכלה הגלובלית שביקרו בקניה בחודשים האחרונים (מאז הבחירות). בתוך כך – קניה ובריטניה חתמו על הסכמי ביטחון בשווי 1.7 מיליארד שילינג, ברקע ביקורו של שר הביטחון הבריטי – Tom Tugendhat. השניים חתמו, בנוסף, על הסכמי שת”פ בתחום ביטחון המולדת, ביטחון ימי ותעופה.
- אוגנדה: השגריר של האיחוד האירופי לאוגנדה אמר כי הם מתחייבים להמשיך לתמוך בסדר היום של המדינה למרות העמדה המתנגדת לחוק האנטי-הומוסקסואלי שאושר לאחרונה על ידי הפרלמנט באוגנדה.
- טנזניה: היצוא של קניה לטנזניה עלה ב-25.9% בשנת 2022. הגבוה מבין כל יעדים היצוא באזור הקהילה המזרח אפריקאית (EAC)
- מלאווי: תנאי מזג האקלים הקיצוניים, כולל סערה טרופית לאחרונה, פגעו בביטחון המזון במלאווי ויחשפו כ-3.74 מיליון אנשים לרעב. הדו”ח הגלובלי על משברי מזון מציין כי 19.35% מאוכלוסיית המדינה תיתקל ברעב השנה עקב קציר רע, מחירי מזון גבוהים וכוח קניה נמוך, בין הגורמים המפעילים למשבר.
- סיישל: הנשיא וויל רמקלוואן יוביל משלחת בכירה לאבו דאבי כדי לדון בפיתוח של שני פרויקטים לאומיים גדולים, כולל נמל סיישל ושדה התעופה.
סיכום חדשות אזוריות (14-19.5)
- קניה מחפשת להרגיע דאגות של קונגו בנוגע לכוח המזרח האפריקאי – קניה נמצאת בתהליך טיפול בחשדות הנובעות מבעיות בכוח המזרח האפריקאי האזורי (EACRF), ומחפשת לחזק את הקשרים בנושאים אחרים עם קינשאסה. ב-16 במאי, שגריר קניה לקונגו, ג’ורג’ מסאפו, נפגש עם סגן ראש הממשלה לכוחות הביטחון, ז’אן-פייר במבה, שבמסגרתו דנו במצב הביטחוני והשלום במזרח וכיצד קניה וקונגו יכולות לשתף פעולה.
- קניה וסינגפור חתמו על שלושה מכתבי הבנות לקידום פיתוח – הנשיא ויליאם רוטו קיבל ביום חמישי, 18 במאי, את ראש ממשלת סינגפור, לי הסיין לונג, בבית הממשלה בניירובי. “אני שמח ליידע אתכם שלונג ואני חתמנו על שלושת מכתבי ההבנה (MoU) בנושאי טכנולוגיות המידע והתקשורת, שיעזרו בשיתוף פעולה בתחומי הסייבר והטכנולוגיות, בניית יכולות ICT, ועוד”, אמר הנשיא.
- קניה נקלת בקשיים נוספים עם ירידת הדירוג של סוכנות הדירוג מודיס – מאמציה של קניה בפתיחת גישה לשווקים הבינלאומיים למימון נפגע עקב ירידתה בדירוג של סוכנות הדירוג מודיס מ-B2 ל-B3. “ירידת הדירוג היא תוצאה של הגברת סיכוני הנזילות של הממשלה.” אמרו בסוכנות הדירוג מודיס. קניה מפחדת מהדירוג הנמוך של מודיס ומציינת כי קניה צפויה לקבל כ-578 מיליארד שקל של מימון חיצוני עד ל-30 ביוני, ואין צורך לדאוג לאתגרי הנזילות שהממשלה עומדת בפניהם.
- ממשלת אוגנדה מבטיחה לעצמה שווקים גדולים מעבר לקניה – הממשלה מתבוננת בהזדמנויות הטמונות בהסכם אזור הסחר החופשי האפריקאי (AfCTA), כפתרונות לטווח הארוך למכשולים לא מכסיים (NTB) של קניה. בשעה שהיא ממשיכה בדיאלוג הכלכלי עם קניה, שמצידה צמצמה את הצורך בהיתרים מיוחדים לאבקת חלב, מר פרדריק גומה נגובי, שר המדינה לשיתוף פעולה במשרד המסחר, התייחס לסוגיה ואמר כי התרחבות השוק של אוגנדה תסיים את כל הכאוס שנגרם על ידי NTB.
- טנזניה מצויה ברשימת המדינות המצטיינות בעולם בשימוש יעיל בטכנולוגיות מידע ותקשורת בממשלה – דו”ח חדש של הבנק העולמי (WB) מציב את טנזניה כאחת המדינות המתקדמות בעולם בשימוש יעיל בטכנולוגיות מידע ותקשורת (ICT) ובאספקת שירותים ציבוריים מתקדמים. ברמה הגלובלית טנזניה ממוקמת במקום ה-26 אומנם, אך המדינה עלתה למקום השני באפריקה ומובילה את הרשימה באזור מזרח אפריקה. הדו”ח מראה עוד כי בטנזניה, התחום של חינוך, בריאות, פיננסים וחקלאות מובילים במתן שירותים באמצעות ICT ולכן מקלים על הגישה לשירותים.