מה הסיפור עם החשמל בדרום אפריקה?

משבר האנרגיה בדרום אפריקה הוא הנושא החם ביותר על סדר היום של המדינה. לכן אין זה מפתיע שבכל שיחה שאני מנהלת עם חברות ישראליות אני נשאלת- “תגידי, מה הסיפור עם החשמל בדרום אפריקה?”

בקצרה -מאז אוקטובר 2007 דרום אפריקה מתנהלת עם הפסקות חשמל יזומות (Loadshedding) על מנת לשלוט בביקושים. בפירוט? תצטרכו לקרוא את הכתבה הבאה. הזדמנויות עסקיות לחברות ישראליות- בסוף הכתבה:)

מגזר האנרגיה של המדינה, המסתמך במידה רבה על פחם, לוקה בבעיות חמורות של תשתיות מזדקנות ויכולת ייצור בלתי מספקת. החשודה המיידית היא Eskom- חברת החשמל הלאומית שנמצאת בבעלות המדינה ומואשמת בהזנחה רבת שנים של תשתיות החשמל וניהול כושל (שמתובל בפרשיות שחיתות עסיסיות…) כל אלו, הביאו להפסקות חשמל יזומות (Loadshedding) שמשבשות את הפעילות העסקית במדינה ופוגעות בצמיחה של הכלכלה המתועשת ביותר ביבשת. בשנת 2022 לבדה, דרום אפריקה ספגה יותר מ-3,700 שעות של Loadshedding ששוות לכ-154 ימים שלמים ללא חשמל.

למעשה, לדרום אפריקה קיבולת ייצור של כ-58 GW – כאשר ל- Eskom יש כושר ייצור של 44 GW (מתוכם 38 GW של חשמל מיוצר בתחנות כוח פחמיות):

  • בעקבות התחזוקה הנמוכה של תשתיות החשמל, רשת החשמל (Grid) נמצאת בלחץ חמור עם מספר תחנות כוח שאינן מייצרות חשמל כרגע. התחזית אומרת כי מספר יחידות יושבתו במהלך השנה ובמשך רוב השנה הבאה. כל עוד דרא”פ לא תגדיל את כושר הייצור החשמל, מדיניות ה-Loadshedding תהיה בלתי נמנעת.
  • למעט שתי תחנות כוח: Kusile ו- Medupi (הראשונה מזה 20 שנה), יתר התחנות נבנו לפני יותר 40 שנים בממוצע, ובהינתן שלא מתוחזקות היטב הן לא מצליחות לעמוד בביקושים ההולכים וגוברים. כל אלו הסתכמו בהפסד של 20 GW בכושר הייצור.
  • הפחם עדיין שולט בתמהיל האנרגיה של דרום אפריקה ומספק 80% מהעומס הכולל של המערכת. התרומה של טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת (רוח, PV שמש ו-CSP) גדלה בשנת 2022 לסך של 6.2 GW  וסיפקה 7.3% מתמהיל האנרגיה הכולל.

מלבד ההשלכות על כלכלת המדינה, למשבר האנרגיה יש גם השפעה ישירה על החיים החברתיים במדינה: היא משבשת את חיי היומיום ומשפיעה על משקי בית, בתי ספר, בתי חולים ושירותים ציבוריים. זה מחמיר את אי השוויון שכן מי שיכולים להרשות לעצמם מקורות אנרגיה חלופיים, כמו גנרטורים או פאנלים סולאריים, נהנים ממידה של הפוגה, בעוד המוחלשים כלכלית נושאים בנטל המשבר. בנוסף, ההסתמכות הרבה של דרום אפריקה על פחם לייצור חשמל תורמת לפליטות גבוהות של גזי חממה ולזיהום אוויר, כך שהיא מהווה סיכון לבריאות הציבור ומחמירה את השפעות שינויי האקלים.

וזה מביא אותנו לחלק המעניין בסיפור- גיוון מקורות אנרגיה: לדרום אפריקה יש משאבי אנרגיה מתחדשים בשפע, כגון שמש ורוח. הרחבת מגזר האנרגיה המתחדשת באמצעות השקעות, מדיניות תומכת ושותפויות יכולה להפחית את התלות בפחם ולהגביר את ייצור החשמל באמצעות אנרגיה בת קיימא. בנוסף, יישום והטמעה של טכנולוגיות חסכוניות באנרגיה בתעשיות, בניינים ומשקי בית יכולים להפחית את הביקוש לאנרגיה ולהקל על העומס על הרשת. משבר האנרגיה של דרום אפריקה דורש פעולה דחופה ופתרון מקיף כדי להבטיח את יציבות משק החשמל.

חברות בתחום האנרגיה המתחדשת- פתרונות חשמל סולארי, אגירה ואחסון חשמל – אנחנו מחפשים אתכם!

דרום אפריקה יכולה להתגבר על האתגרים, לטפח צמיחה כלכלית, לשפר את רמת החיים ולתרום למאמצים גלובליים בהפחתת שינויי האקלים.

מוזמנים לפנות במייל: Nava.Getahun@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

נאוה גטהון פסהה

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל