באמצע חודש ינואר האחרון, עגנה בנמל Tema שליד אקרה בירת גאנה, אונייה ועליה 41,000 טון של דלקים. לגאנה, למרות דירוגה במקום ה- 34 בעולם בהפקת נפט, אין תעשיית זיקוק משל עצמה, ולכן עגינה של אנייה עם דלקים בנמליה הינה מחזה שכיח. אולם, המיוחד במשלוח זה, היא שכל תמורתו שולמה לא בדולרים אלא בזהב. המהלך נעשה כחלק ממדיניות של ממשלת גאנה עליה הוכרז בחודש נובמבר האחרון, שנועדה להתמודד עם רזרבות המט”ח המידלדלות, שהובילה לצלילת ערך המטבע המקומי ןלאינפלציה שנתית של כ- 60% בשנת 2022.
ההכרזה על שימוש במדיניות זו הגיעה עוד לפני ההודעה של קרן המטבע על תוכנית האשראי המיועדת לגאנה בהיקף של כ- 3 מיליארד, אשר ממתינה לאישור, ועליה כתבתי בחודש שעבר. למרות שמדיניות “זהב תמורת נפט” זוכה לביקורות מעורבות הן בתוך גאנה והן מפי כלכלנים שונים ברחבי העולם, המהלך זוכה לתמיכה של הבנק המרכזי של גאנה (Bank of Ghana), אשר מצביע על כך שלגאנה רזרבות זהב מספיקות, והמהלך ישרת את המטרה שלשמה הוא נעשה, ויוריד משמעותית את הלחץ על הביקושים לדולרים, כאשר התוכנית היא להמשיך במדיניות בהיקף של 50$-60% מסך תצרוכת הדלקים במדינה בחודשים הקרובים.
גאנה הפיקה בשנת 2021 129 טונות של זהב, נתון שממקם אותה במקום הראשון באפריקה ובמקום השישי בעולם. פרט מזהב, תעשיית המכרות של גאנה כוללת גם מנגן ובוקסיט בהיקפים קטנים יותר. כרייה היא ענף הייצוא המוביל בגאנה, אשר מהווה כ- 37% מסך הייצוא. תעשיית המכרות וממשלת גאנה מתמודדת עם מגוון אתגרים הקשורים לכרייה, ועיקרם מניעת כרייה בלתי חוקית וזיהום קרקע ומים. לחברות כרייה צרכים טכנולוגיים במספר תחומים, ביניהם תקשורת, טיפול במים, אבטחה ולוגיסטיקה.לשם כך, הנספחות הכלכלית של מינהל סחר חוץ בגאנה, מתכננת מגוון פעילויות עם חברות כרייה מקומיות שצפויות להגיע בהמשך השנה גם לביקור בישראל.
חברות ישראליות אשר להן פתרונות מתאימים לתעשיית המכרות מוזמנות לפנות אלינו.במייל או באמצעות מערכת הפניות המקוונת ולהתחיל את המסע שלכם בגאנה כבר היום.