בין שני אוקיינוסים- משבר המים בדרום אפריקה

 

בחודש שעבר התקיים כנס מקומי בעיר דרבן שעסק בשיקום תשתיות המים בעיר. לפי ההערכות, תשתיות המים הלקויות ברחבי המדינה מובילות לאובדן של כמעט 30% ממי השתייה. לשם המחשה- מדובר בכמעט 70 מיליון ליטרים של מים ונקיים לשתייה המתבזבזים מדי יום (!) בגלל דליפות.

מלבד זאת, בעקבות שינויי האקלים דרום אפריקה מתמודדת בשנים האחרונות עם מיעוט מי גשמים. למעשה, מאז 2015 דרום אפריקה חווה ירידה במשקעים ומדורגת כיום כאחת מ-30 המדינות היבשות בעולם עם כמות משקעים ממוצעת של כ-40% פחות מהממוצע השנתי בעולם. נוסף על כך, ההערכה היא שדרום אפריקאים צורכים כ-60% יותר מים מהממוצע העולמי (237 ליטר לאדם ליום לעומת הממוצע העולמי של 173 ליטר ליום).

ולאחר ההקדמה הזו, מה עושים?

ראשית לבשורות המשמחות– קבוצת אקטיביסטיים מקומית בשם Water Crisis Committee הצליחה להפעיל לחץ על הממשל בדרום אפריקה ומאז יוני 2022 למעלה מ-9,700 דליפות תוקנו.

בכנס נידונה חשיבותה של שותפות בין המגזר הפרטי לציבורי (PPP) בהתמודדות עם המשבר: מיליארדים של שפכים תעשייתיים נזרקים לנהרות ולאוקיינוסים, והמסקנה היא שהמים אינם מטופלים כראוי עד לנקודה בהם הם בטוחים לשימוש, ועל כן יש צורך בהכשרות ממוקדות בתחום. בנוסף, 56% ממפעלי הטיהור במדינה נמצאים כעת במצב ירוד, בעיקר בעיירות קטנות וכפרים ובשל מגבלות תקציב לא שודרגו לרמה מספקת. כעת, עולה הצורך לפרויקטים משותפים בין המגזרים על מנת להתגבר על המשבר. היתרון נעוץ בכך שאין צורך בבנייה מחודשת של המפעלים, אלא רק בשדרוג המערכות הקיימות.

ולתכלס – רוב הרשויות בדרום אפריקה משתמשות באומדנים לצריכת המים במקום במודדים. חברות שונות הציגו במהלך הכנס מונים חכמים, דאשבורד חכם לניהול צריכת המים בעיר ועוד. מלבד התועלת עבור הצרכן, פתרונות אלו יסייעו גם באיתור נזילות ודליפות.

 

חברות ישראליות בתחום המים? דרום אפריקה זקוקה לסיוע בקטגוריות הבאות: טיפול וטיהור מים, התפלה, ניהול משק מים, מערכות שליטה ובקרה, וגילוי נזילות.

 

 

 

 

צור קשר עם:

נאוה גטהון פסהה

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל