יחסי המסחר ושיתופי הפעולה הכלכליים בין הודו לישראל העלו הילוך בשנים האחרונות והדבר בא לידי ביטוי בעסקאות משמעותיות ושיתופי פעולה רבים. בנוסף מתקיים משא ומתן על הסכם סחר חופשי אשר צפוי להוריד מכסים ולהגדיל את היקף המסחר בין שתי המדינות.
אחת העסקאות המשמעותיות ביותר שנחתמו לאחרונה בישראל היא הפרטת נמל חיפה. הקונסורציום אשר הורכב מתאגיד אדאני (Adani) ההודי (70%) וחברת ‘גדות מסופים לכימיקלים’ הישראלית (30%) זכה במכרז בשווי 4.1 מיליארד ₪ (1.18 מיליארד דולר), סכום שעלה בהרבה על התחזיות והיה גבוה ב- 1.5 מיליארד ₪ מההצעה המתחרה. במצגת המשקיעים שהציגה חברת Adani, נכתב כי החברה שואפת לפתח את הנדל”ן המסחרי של הנמל באמצעות הקמת מלונות ומסחר (בכפוף לאישורים). לפי תנאי המכרז, הקבוצה תפעיל את הנמל עד שנת 2054. נתון מעניין אחר הוא הזיקה בין הודו לעיר חיפה – חיילים הודים בצבא הבריטי כבשו את העיר מידי העות’מאנים במלחמת העולם הראשונה. מר אדאני בעצמו התייחס לכך בציוץ שהעלה לאחר פרסום תוצאות המכרז.
קבוצת Adani נשלטת ע”י גאוטם אדאני, האיש החמישי בעושרו בעולם, והאיש העשיר באסיה, שהונו מוערך בכ- 107 מיליארד דולר. קבוצת Adani מחזיקה ב- 10 נמלים בהודו. שווי השוק של החברה מוערך בכ- 200 מיליארד דולר. יש הרואים ברכישה זו החלטה אסטרטגית שהתקבלה על מנת לשפר את החיבור של הודו לאירופה ולמזרח התיכון בטווח הארוך. בנוסף, קבוצת Adani הרחיבה את פעילותה בישראל כאשר חתמה בתחילת אוגוסט על הסכם שיתוף פעולה עם רשות החדשנות הישראלית. החברה תתמקד בשיתופי פעולה והשקעות בישראל בתחומי הסייבר, בינה מלאכותית, אגריטק, IoT, טכנולוגיות 5G ועוד.
פרט לאדאני, ישנן עוד חברות ענק הודיות המעורבות בעסקים שונים בישראל:
TCS ISRAEL היא חברת בת של קבוצת TATA העוסקת בפיתוח ותחזוקת מערכות מידע ופועלת בישראל מאז שנת 2005. החברה מעסיקה כ-1000 עובדים הממוקמים בישראל ובמשרדי החברה בהודו.
ל-TATA עסקים נוספים בישראל: בשנים 2008 ו-2010 שיתפה פעולה וביצעה רכישות שונות מהתעשייה האווירית הישראלית ובנוסף בשנת 2013, הקימה הקבוצה קרן השקעות יחד עם אוניברסיטת תל אביב, אשר התמקדה בטכנולוגית חדשניות בהשקעה כוללת של 20 מיליון דולר.
Reliance Industries הוא התאגיד הגדול ביותר בהודו העוסק בין היתר בקידוחי נפט, פטרוכימיקלים, טלקום וקמעונאות. בשנת 2017 החברה השקיעה 25 מיליון דולר בחברות סטארט אפ ישראליות בדגש על ביג דאטה, בינה מלאכותית, פינטק ועוד. התאגיד הוא שותף בחממת המדען “Labs/O2”, יחד עם גוף ההשקעות Ourcrowd הישראלי, והשקיע כבר ב 15 חברות הזנק ישראליות.
Tech Mahindra היא חברה המספקת שירותי טכנולוגיית מידע ומיקור חוץ של תהליכים עסקיים וחברת בת של קבוצת Mahindra. החברה ביצעה עסקאות רבות בישראל כאשר האחרונות שבהן היו זכייה בפרויקט להחלפת מערכות המחשוב של ‘בנק איגוד’ וזכייה בפרויקט להקמת מערכת שוק ההון עבור בנק ‘מזרחי טפחות’.
L&T חברת הנדסה אשר הקימה בשנת 2017 מרכז פיתוח בירושלים. באותה השנה המרכז העסיק כ-100 עובדים העוסקים בפתרונות אבטחה למוצרי ההנדסה של החברה.
WIPRO עוסקת בטכנולוגיית מידע וייצור תעשייתי. החברה חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם רשות החדשנות הישראלית בשנת 2019 במטרה לקדם שיתופי פעולה עם חברות סטארט אפ ישראליות. כמו כן, רכשה החברה בשנת 2017 את חברת גבעון הישראלית.
העניין ההודי בישראל גדל, וחברות ומשקיעים הודים מחפשים השקעות אסטרטגיות בחברות ישראליות בעלות טכנולוגיה ופתרונות חדשניים אשר יאפשרו להודים עצמם להנות מהתפתחות וצמיחת החברה הישראלית. על אף שמדובר בתהליך ארוך ומורכב, אנו עדים לכך שהשקעות הודיות זורמות לישראל, אם כי לא בקצב ובכמות המשקפת את הפוטנציאל הגלום ביחסי הסחר בין המדינות.
נכתב על ידי סיון כפיר כץ, מינהל סחר חוץ, משרד הכלכלה והתעשייה