כבכל שנה גם השנה ב11 לינואר חגגו ביפן את החג הלאומי “Coming of age” , חג זה נועד לציין את הגעה לגיל הבגרות ביפן אשר הינו גיל 20. צעירים וצעירות החוגגים השנה את יום הולדתם ה-20 לובשים את בגדיהם המסורתיים והולכים לקבל ברכה במקדשים המפוזרים בעירם. החג מבשר על הגעה לבשלות ובגרות בלקיחת אחריות ובהחלטות המסמנות את העתיד לבוא.
אנחנו מעריכים כי שנת 2016 בהרבה מובנים תהיה שנת הגעה לגיל של קידום היחסים המסחריים בין ישראל ליפן. לאחר תקופה נהדרת וייחודית בין שתי המדינות שלוותה במפגשים רבים מדינאיים ומסחריים, התחושה היא כי יש בסיס אמיתי לשותפויות עיסקיות ולאחר שנראו לאחרונה כמה ניצנים אנו ניצבים לפני פריחה וצמיחה משמעותית.
השנה החלה בהגעה של משלחת של 10 חברות יפניות לתערוכת סייברטק והקמת ביתן לאומי יפני (בחסות ג’טרו – מכון היצוא היפני) בתערוכה. איתם הגיעה משלחת של משרד הכלכלה היפני על מנת לבחום טכנולוגיות ישראליות בתחום בעיקר לתחום התשתיות הקריטיות. זו הפעם הראשונה בה הוקם בישראל ביתן לאומי יפני בכזה סדר גודל המראה על הקירבה והרצון המשותף להרחבת היחסים הכלכליים בין המדינות. במהלך הביקור נפגשו נציגי החברות עם חברות ישראליות רבות ונבחנו שתופי פעולה פוטנצאלים. העניין הרב בשתוף הפעולה מהווה סימן דרך אופטימי מאוד לקראת השנה הקרובה.
סייברטק הינה התערוכה המובילה בתחום הסיבר סקיוירטי הישראלי ומצליחה לגרום לעניין רב בקרב חברות ישראליות וחברות בינלאומיות מכל העולם. סייברטק 2016 נחשבת להצלחה בשל גידול כמות האורחים בה 10,000 איש וכמות החברות המציגות.
יפן נמצאת בתהליך שנוי נרחב הן בפן הממשלתי והן בפן העסקי לשיפור כלל הגנת הסייבר על עסקיה ומתקניה הממשלתיים. התהליך בא לידי בטוי בהגדלת תקציבי מחקר ופיתוח בתחומי הסייבר ובצוע שינויים ממשלתיים מבניים, על מנת לאפשר למערכות הממשלתיות יכולות תגובה ושליטה בזמן אמת על התשתיות במדינה. בנוסף חברות רבות מחפשות טכנולוגיות משלימות בתחום הסייבר על מנת לתת מענה מיטבי להתקפות הסייבר.
ליפן תקציב הרכש הביטחוני הרביעי בגודלו בעולם. מעבר להוצאות הממשלה ישנם סכומים גבוהים שמוציאות חברות פרטיות ביפן על מוצרים הקשורים לבטחון. בפרט, נושא ההגנה מפני התקפות הסייבר צובר תאוצה רבה בתקופה האחרונה בקרב חברות יפניות, אשר מבינות את הנזק הפוטנציאלי העצום שיכול להיגרם להן.
נראה כי הביקוש לטכנולוגיות הגנה מתקיפות סייבר ביפן הולך וגובר לאור אירועי גניבת מידע שאירעו לאחרונה. הגדול בהם הינו אירוע גניבת המידע מחברת סוני, בה הודלפו תסריטים, תכתובות בין שחקנים למפיקים ועוד. בנוסף, בתחילת חודש יוני 2015′ בוצעה תקיפה בה נגנבו משירות הפנסיות הממשלתי היפני פרטי מידע (שם, כתובת, מס’ פנסיה ותאריכי לידה) של יותר מ- 1.25 מיליון אזרחים.
על כן ההזדמנויות רבות עבור טכנולוגיות ישראליות בתחום הסייבר סיקורטי והנספחות הכלכלית ביפן תנסה לאפשר בשנה הקרובה חשיפה רחבה מאוד לאור תוכנית הפעילות לשנת 2016. לשאלות ובקשות ניתן לפנות בכל עת לנספחות.