על רקע משבר האקלים: משרד הכלכלה והתעשייה משיק את סדרת הוובינרים “Closing the Loop”, תכנית ממשלתית חדשה שתסייע לחברות ישראליות לחשוף פתרונות ישראלים בתחום המחזור והכלכלה המעגלית בשווקים בינלאומיים.
על רקע ביקוש הולך וגובר בעולם לחומרי גלם ומוצרים ממוחזרים וכן ביקוש גובר לפתרונות לטיפול בפסולת, נרשם גידול בהיקף הפניות מצד חברות וגופים בזירה הבינלאומית למערך הנספחויות הכלכליות של משרד הכלכלה והתעשייה ברחבי העולם, במטרה לאתר ולהנגיש פתרונות וטכנולוגיות בתחום.
בחודש אוגוסט האחרון פרסמו מינהל סחר חוץ ומינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה קול קורא במטרה לעודד חברות ישראליות נוספות שברשותן שירות, מוצר מוחשי, מוצר טכנולוגי או אבטיפוס בשל לייצוא בתחום מיחזור פסולת ותוצרי לוואי תעשייתיים, להיענות לאתגר ולספק מידע המצוי ברשותן הנוגע לפתרונות קיימים או עתידיים אשר ניתן יהיה לייצא לקהלי יעד בזירה הבינלאומית. לקול הקורא, נענו כ-50 חברות ישראליות.
לאחר בחינה מול הנספחויות הכלכליות השונות, הוחלט לקיים סדרת אירועי חשיפה של אותן חברות ישראליות שברשותן פתרונות טכנולוגים בתחום המחזור ב-6 מדינות: מקסיקו, דרום קוריאה, סין, וייטנאם, פולין והודו. סדרת הוובינרים תאפשר לחברות הישראליות להציג את הפתרונות שלהן לחברות הזרות לצד הצצה לאתגרים וההזדמנויות במדינות היעד השונות.
האירוע הראשון בסדרה שיתקיים ב- 28/02/22 יהיה Closing the Loop in Mexico – בו יישאו דברי פתיחה נציגי קרן אלן מקארתור המובילה את בשורת הכלכלה המעגלית ופועלת לקידומה ברחבי העולם והנספחות הכלכלית במקסיקו המקדמת בין היתר טכנולוגיות מחזור וכלכלה מעגלית במקסיקו. בתום דברי הפתיחה, יתקיים פאנל עם חברות מקסיקניות (הייניקין, ג’נרל מוטורס ונסטלה) בדבר אתגרי הכלכלה המעגלית במקסיקו מנקודת המבט של סקטור התעשייה. לאחר מכן, ארבע חברות ישראליות יציגו פתרונות טכנולוגים בתחום פסולת אריזות פלסטיק, בתחום השפכים התעשייתיים, בתחום הפלסטיק הממוחזר ומחזור צמיגים.
פעילות זו מצטרפת לפעילות השוטפת של מערך הנספחויות הכלכליות של המשרד ב-55 מוקדי פעילות מסחרית מסביב לעולם, אשר מנגיש את הפתרונות הישראליים ללקוחות ומשקיעים פוטנציאליים בזירה הגלובלית ומייצר הזדמנויות עסקיות ליצוא ומשיכת השקעה עבור החברות הישראליות בתחום.
מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אוהד כהן: מערך הנספחויות הכלכליות פועל לחשיפת החברות הישראליות וחשיפתם לצרכי שווקי היעד. בשיתוף עם מינהל תעשיות, ממשיך למקד את הפעילויות סביב האתגרים במשבר האקלים.
מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה, עוז כץ: על אף ששיעורי הטמנת הפסולת בישראל הוא מבין הגבוהים בקרב מדינות הOECD, החדשנות הישראלית יכולה וצריכה לסייע ביצירת פתרונות ושיווקם לעולם.
חברות המעוניינות להירשם לסדרת הוובינרים, ניתן בכתובת : https://go.gov.il/loop
רקע:
על פי נתוני הבנק העולמי, מייצר העולם פסולת בהיקף של 3.4 מיליארד טון מדי שנה ואף צפוי להגדיל את היקפי הפסולת ב70% עד לשנת 2025. נתון מטריד זה מהווה את אחד הגורמים לשינוי האקלים וההתחממות הגלובלית שאנו כבר חווים כיום. אחת הדרכים להתמודד עם אתגר הפסולת הוא אימוץ כלכלה מעגלית שתסייע בצמיחה כלכלית תוך צמצום ההשפעות הסביבתיות. הכלכלות בעולם עוברות ממודלים עסקיים ליניאריים למודלים מעגלים החותרים לסגירת מעגל הייצור, תוך ניצול מיטבי של חומרי גלם או אנרגיה, ובתוך כך, מדינות רבות מבקשות לאתר מוצרים, טכנולוגיות ושירותים פורצי דרך בתחום.
האיחוד האירופי קבע יעד מחזור פסולת עירונית ואריזות שעתיד לעמוד על 55% מהפסולת עד 2025; בבריטניה יגבה החל מאפריל 2022 מס על אריזות פלסטיק שאין בהן לפחות 30% חומר ממוחזר; בארה”ב, עתידה להתפרסם בקרוב אסטרטגיה לאומית לקידום המחזור כשאחד היעדים הוא הוא ששיעור המחזור יעלה ל-50% עד לשנת 2030; בתכנית החומש החדשה שפורסמה לאחרונה בסין, הציבה לעצמה הרפובליקה כמטרה להרחיב, לייעל ולשפר את הייצור התעשייתי באמצעות הטמעת טכנולוגיות חדשות. על פי הערכות, עד 2025, ערך התפוקה של תעשיית המחזור בסין יעלה על 5 טריליון יואן (CNY). לצד החקיקה הסביבתית, מתבצעת גם הערכות טכנולוגית של היצרנים במסגרת תכנית “Horizon Europe” לשנים 2021-2027 הכוללת תקציב עתק למימון תכניות שמטרתן הגברה, גיוון וייעול אמצעי המחזור; בקוריאה הדרומית כוננה תכנית Green New Deal ב-2020, במסגרתה הוקצו עשרות מיליארדי דולרים בשנים הקרובות לטובת פרויקטים שונים בתחומי הכלכלה המעגלית. המגזר העסקי בקוריאה החל במירוץ לקדם יוזמות שונות למיחזור ושימוש מחדש בחומרי גלם תעשייתיים שונים ולהפקה נקיה יותר של מוצרי פלסטיק ושכלול תהליכי המיחזור עבורם. בכך טמונה הזדמנות של ממש לחברות ישראליות היות והחברות הקוריאניות פועלות בכל המרחב האסייתי והעולמי והטמעת טכנולוגיה זו דרכם תאפשר גשרים חדשים לייצוא ישראלי בתחום חשוב זה.