האם ישראל ערוכה למנגנון התאמת גבול הפחמן של האיחוד האירופי?
החל מ-1 באוקטובר 2023 מנגנון של תמחור פחמן בגבול האיחוד האירופי ייכנס לתוקף וידרוש מהיבואנים לדווח עבור תביעת הרגל הפחמנית של המוצרים שהם מייבאים לשטחיו.
כתבה: חנה אברה, מרכזת בכירה, אגף מדיניות סחר והסכמים בינלאומיים
משבר האקלים הוא הסיכון הגלובלי המשמעותי ביותר העומד כיום בפני האנושות ומדינות רבות כולל ישראל חתמו על הסכם פריז, בו התחייבו לנקוט פעולות ולהקצות משאבים במטרה לצמצם את פליטת גזי החממה. במסגרת מאבקו במשבר האקלים, הטיל האיחוד האירופי “מס גבולות פחמן” על מוצרים מיובאים ממדינות שאין בהן מנגנון סחר בפליטות מזהמים. הסקטורים אשר יושפעו מכך תחילה יהיו דשנים, פלדה, ברזל, אלומיניום, מלט, וחשמל.
מנגנון התאמת גבול הפחמן (CBAM), הוא חלק מההסכם ה – “גרין דיל” האירופי (European Green Deal), אשר מעמיד את הסביבה ואת שינויי האקלים בלב סדר היום הפנימי והחיצוני של האיחוד האירופי. המנגנון ה- CBAM נועד להבטיח כי שמחיר היבוא של מוצרי תעשייה ישקף באופן מדויק יותר את תכולת הפחמן שלהם.
על פי ההצעה של האיחוד האירופי, ה-CBAM ייכנס לתוקף באופן הדרגתי ובאוקטובר 2023 יכנס לשלב הראשוני – “תקופת מעבר”. בתקופה זו יצטרכו היבואנים לעמוד בחובת דיווח בלבד על כמות הסחורות שיובאו לאיחוד האירופי בשנה הקודמת ועל גזי החממה המגולמים בהם, ואילו חובת התשלום לפי רמת הפליטות תחל רק החל משנת 2026.. במסגרת תקופת המעבר החברות הישראליות המייצאות לאיחוד האירופי יצטרכו להבין באופן מפורט את טביעת הרגל הפחמנית שלהם לפי הסטנדרטים האירופאים המחמירים.
מנגנון CBAM שעתיד להיכנס בחודש הקרוב, עשוי להשפיע מאוד על החברות הישראליות. התעשייה הישראלית חייבת להישאר ערנית ולהיות מסוגלת להסתגל לשינויים עתידיים פוטנציאליים. ארגון שלא ישכיל למדוד ולנתח את המדריך הפחמני שלו, להתוות פעולות ויעדי הפחתה ו/או תמחור (תמחור פליטות), עשוי להישאר מאחור ואף לאבד את יתרונותיו התחרותיים והכלכליים. בנוסף, זה גם עלול להשפיע בטווח הלא רחוק על הסחר עם האיחוד האירופי שהוא שותף הסחר הגדול ביותר של מדינת ישראל. קיים צורך מהותי להיערך למנגנון החדש עוד בתקופת המעבר ע”י למידה של כל בעלי העניין, לרבות יבואנים, יצרנים ורשויות.
על הרקע הזה, הנספחות הכלכלית בבריסל בשיתוף מכון הייצוא ומכון יעיל יערכו סמינר מקוון בו תקבלו סקירה על מדיניות מיסוי הפחמן וחשוב מכך, יתמקדו בפרקטיקה הנובעת מחובת הדיווח על פליטות פחמן בייצוא לאירופה. כמו כן, ייערך פאנל שאלות ותשובות על כל מה שמעסיק את החברות והאתגרים שהן חוות.
הוובינר יתקיים ביום שני, ה-11 בספטמבר בין השעות 14:00-15:15 שעון ישראל באמצעות זום.
*הוובינר אינו כרוך בתשלום אך מחייב הרשמה מראש*