הודעה משותפת למשרדי החוץ והכלכלה: שר החוץ גבי אשכנזי ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ, יצאו השבוע לביקור עבודה בקוריאה במהלכו ייחתם הסכם אזור סחר חופשי בין המדינות
שר החוץ גבי אשכנזי ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ יקיימו ביקור עבודה מדיני בין יומיים בסיאול, דרום קוריאה. במרכז הביקור, תתקיים חתימה על הסכם איזור סחר חופשי, הצפוי להגדיל משמעותית את הסחר ההדדי בין ישראל לקוריאה ולפטור ממכס מוצרים קוריאנים המיובאים לישראל ומוצרים ישראלים המיוצאים לקוריאה.
בנוסף, במהלך הביקור ייחתם גם הסכם להכפלת תקציב קרן KORIL-RDF, התומכת במחקר ופיתוח חדשני שנעשה בשיתוף פעולה בין חברות מסחריות מישראל וקוריאה.
מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה הוביל את המשא ומתן על ההסכם במשך 4 השנים האחרונות, בשיתוף משרדי החוץ, האוצר, החקלאות, התקשורת והמשפטים וכן רשות האוכלוסין וההגירה, מינהל המכס ורשות התחרות.
עם חתימת הסכם הסחר החופשי הופכת דרום קוריאה, בין 12 הכלכלות הגדולות בעולם, להיות המדינה הראשונה באסיה עמה נחתם הסכם סחר חופשי. זהו גם ההסכם הראשון מסוג זה של קוריאה, עם מדינה במזרח התיכון.
עם כניסתו של ההסכם לתוקף, עתידות לחול הפחתות מכסים הדדיות על מרבית המוצרים, המיובאים והמיוצאים, לצד שיפור והקלה בסחר במגוון תחומים נוספים כגון שירותים, השקעות, ותקינה. במהלך הביקור ייחתם גם הסכם לחידוש והכפלת קרן המו”פ KORIL-RDF, התומכת במחקר ופיתוח חדשני שנעשה בשיתוף פעולה בין חברות מסחריות מישראל וקוריאה.
בצד היצוא צפוי ההסכם להעניק לתעשייה הישראלית יתרון תחרותי ולהקל על פעילות אנשי עסקים בשוק הקוריאני – ובכך לחזק את הייצוא הישראלי ולהגדיל את הצמיחה במשק, ובצד היבוא, ההסכם יסייע בהפחתת יוקר המחיה בישראל על ידי הורדת עלויות בייבוא מדרום קוריאה לישראל.
בנוסף לחתימה על הסכם הסחר החופשי, יקיימו השרים פגישות בילטראליות עם שר החוץ, שר התעשייה, המסחר והאנרגיה, יו”ר האסיפה הלאומית ובכירים קוריאנים נוספים וידונו עימם בנושאים גיאופוליטיים, מדיניים, כלכליים וביטחוניים המשותפים לשתי המדינות.
ההסכם צפוי להעניק לתעשייה הישראלית יתרון תחרותי ולהקל על פעילות אנשי עסקים בשוק הקוריאני – ובכך לחזק את הייצוא הישראלי ולהגדיל את הצמיחה במשק. כמו כן, ההסכם יסייע בהפחתת יוקר המחיה בישראל על ידי הורדת עלויות בייבוא מדרום קוריאה לישראל.
מנהל מינהל סחר חוץ, אוהד כהן: “זהו הסכם חשוב ביותר עבור מדינת ישראל בכלל ועבור התעשייה הישראלית בפרט, שתזכה עם כניסת ההסכם לתוקף לתנאי תחרות שווים בקוריאה אל מול כלכלות מובילות כמו האיחוד האירופי וארה”ב. ישראל ודרום קוריאה הן שותפות סחר טבעיות, זאת בין היתר לאור העובדה ששתיהן כלכלות מוטות סחר בינלאומי, וחולקות ערכים דומים – ומחויבות לשמירה על נורמות גלובליות ושווקים חופשיים ופתוחים. כלכלת ישראל ודרום קוריאה אינן מתחרות זו בזו, אלא בעיקר משלימות. בעוד שקוריאה היא מעצמת ייצור טכנולוגי ותעשיה, ישראל מובילה בתחומי החדשנות והסטרטאפים”.
יתרונות מרכזיים של הסכם הסחר החופשי
- כתוצאה מכניסתו של ההסכם לתוקף, מעל ל- 95% מהייצוא הישראלי לקוריאה יהיה פטור ממכס.
- ההסכם מעודד השקעות של חברות קוריאניות בישראל וחברות ישראליות בקוריאה באמצעות פרק קידום והגנה על השקעות. הפרק מכיל הגנות מפני הסיכונים הכרוכים בהשקעות ישראליות בקוריאה הדרומית ושל חברות קוריאניות בישראל.
- ההסכם גם מקדם את תחום הסחר בשירותים בין המדינות על ידי הבטחת וודאות רגולטורית וכן מתן הגנה ספציפית על תחומים כגון סחר אלקטרוני, טלקום ותנועת עובדים.
- ההסכם כולל פרק שת”פ טכנולוגי ופרק שעוסק בהגנה על זכויות קנין רוחני.
ייצוא הסחורות והשירותים מישראל לדרום קוריאה בשנת 2020 עמד על כ-890 מיליון דולר. היקף היבוא הסחורות והשירותים מדרום קוריאה באותה שנה עמד על למעלה מ-1.5 מיליארד דולר. הסכם הסחר החופשי צפוי להגדיל את היקף הסחר בין המדינות אף יותר וכן לעודד סחר בתחומים חדשים.
לדרום קוריאה 16 הסכמי סחר בתוקף (האחרון שבהם עם אינדונזיה מדצמ’ 2020) עם מדינות וגושי סחר שונים. בראשם ארה”ב, האיחוד האירופי, הודו וסין. לאחרונה, הצטרפה דרום קוריאה לגוש הסחר הגדול בעולם RCEP. ההסכם בין ישראל לקוריאה יסייע להשוות את תנאי הסחר של ישראל למדינות אלה.
עם השלמת הליך האשרור של הסכם זה בשני הצדדים, ייהנו החברות הישראליות מתנאי סחר ותחרות שווים בשוק הקוריאני. לאחר החתימה ההסכם יעבור תהליך אשרור – עפ”י החוקים והנהלים בישראל ובקוריאה ולאחר החלפת הודעות רשמיות בין הצדדים על סיום תהליך האשרור, ההסכם ייכנס לתוקף.
קוריאה היא שותפת הסחר השלישית בגודלה של מדינת ישראל באסיה. עם כניסת ההסכם לתוקף, מעל ל- 95% מהייצוא הישראלי לקוריאה יהיה פטור ממכס, והדבר יוביל להגדלת התחרותיות של היצוא הישראלי לקוריאה לצד שיפור והקלה בסחר במגוון תחומים נוספים כגון שירותים, השקעות, ותקינה.
רקע כללי אודות הסכמי הסחר של מדינת ישראל:
הסכם סחר חופשי (FTA) הוא הסכם בינלאומי הפועל בהתאם לחוק הבינלאומי שמטרתו להקים אזור סחר חופשי בין המדינות המשתפות פעולה בהסכם. החוזה בדרך כלל מצמצם מכסים והגבלות כלכליות על מנת לעודד סחר בינלאומי. הסכמים כאלה לרוב “כוללים סעיפים על הקלות בסחר וקביעת כללים בתחומים כמו השקעות, קניין רוחני, רכש ממשלתי, סטנדרטים טכניים ונושאים סניטריים ופיטוסניטריים..
לישראל 11 הסכמי סחר פעילים. ההסכם עם קוריאה הדרומית יהיה הסכם סחר חופשי מס’ 12 והראשון בהיסטוריה הישראלית עם מדינה אסייתית.
הסכמי סחר בינלאומיים נועדו להביא להפחתה או ביטול של מכסים וחסמי סחר המייקרים את המסחר בין מדינות. כתוצאה מכך, אזרחי המדינות צפויים להרוויח פעמיים:
לתעשייה ולעסקים – ההסכם מבטל או מפחית משמעותית את גובה המכס על סחורות ישראליות המיוצאות לשווקי יעד ובכך מאפשר לחברות לייצא בתנאים נוחים יותר ולהיות תחרותיים יותר בשוק היעד, מה שצפוי להביא להגדלה בפעילות הכלכלית של חברה עסקית ולהגדיל פוטנציאלית את הכנסתם של העובדים ו\או להביא להעסקת עובדים חדשים ו\או הקמה של חברות נוספות ובאופן כללי… לתרום לצמיחה הכלכלית של המשק הישראלי ולהכנסות המדינה ממכירות מוצרים ושירותים המיוצאים מתחומה לשוק היעד המדובר.
לצרכנים – ההסכם מבטל או מפחית משמעותית את המכסים על מוצרים ושירותים המיוצרים או מיוצאים בשוק שעימו חתמנו הסכם סחר חופשי. בכך, הצרכנים הישראליים זוכים ליהנות פוטנציאלית ממוצרים מוזלים יותר ואולי אף מבחר גדול יותר של מוצרים מיובאים, המתחרים בתוצרים והשירותים הישראליים ובכך מייצרים תחרות המיטיבה עם הצרכן פוטנציאלית, הן בהיבטים של איכות והן בהיבטים של מחיר ולרוב גם מגוון.
- הסכמי סחר עתידיים אותם פועלת ישראל להשלים:
- סין
- וייטנאם
- האיחוד הכלכלי האירו אסייתי
- הודו
- גוואטמלה