נובמבר 11, 2018

בישראל, כ- 99% מהסחר (יבוא ויצוא) הינו סחר ימי, כאשר בימים אלו הולכת ונשלמת הקמת שני נמלים חדשים בחיפה ובאשדוד ועם הפעלתם יהיו בישראל 8 נמלים.

Container ship in export and import business and logistics. Shipping cargo to harbor by crane. Water transport International. Aerial view

ועדיין, הסקטורים הכלכליים הקשורים לים (תחום הגז והנפט, הספנות והנמלים ועוד) הינם סקטורים ששיטות העבודה בהם לא השתנו מזה תקופה ארוכה.

אולם, גם בתחומים שמרניים אלו חלה בשנים האחרונות מהפכה דיגיטלית המהווה הזדמנות עסקית לרוח היזמות הישראלית.

התושייה שמוצאת פתרונות לא שגרתיים נחוצה מאד לתחום זה שמחד הינו אחד מהסקטורים הכלכליים הגלובליים ביותר ומהצד השני משווע לחדשנות וחדשנות.

מדינות רבות בעולם גילו מחדש לאחרונה את חשיבות הסביבה הימית ומשקיעות משאבים משמעותיים בפיתוחה, בתוכן גם מרבית מדינות ה- OECD יצאו בשנים האחרונות ופרסמו מסמכי אסטרטגיה לאומית חדשה לתווך הימי.

גם אצלנו, הים יכול להיות מנוע הצמיחה הבא של ישראל – כלכלה כחולה וברת-קיימא המביאה לידי ביטוי פיתוח כלכלי וטכנולוגי לצד שמירת ערכי הטבע והמורשת הימיים, וזאת מכיוון שהים נמצא במרכזן של מספר מגמות עולמיות:

  • המחסור בשטח יבשתי בעיקר לאורך החופים – מעודד ‘יציאה’ לים על ידי יבוש קרקע והוצאת מתקני תשתית לים על גבי איים מלאכותיים או אסדות ענק. גם בישראל תשתיות נמלי הים בנויות על קרקע מיובשת (רציף הכרמל בנמל חיפה יובש כבר בשנות ה-80) ולאחרונה התקבלה החלטת ממשלה ויצא מכרז בדבר בדיקות היתכנות להקמת אי מלאכותי מול חופי המרכז (לצורך הקמת שדה תעופה).
  • הצמיחה בפעילות בתווך הימי – מחייבת שמירה על עקרונות פיתוח בר קיימא וערכי הטבע לצד מחקר אקדמי המלווה ומנטר את הפעילות הימית ואכן, התחום הימי מהווה קרקע חדשה לחברות בתחומי הסביבה האנרגיה והקיימות המתמחות בתווך ייחודי זה.
  • הצורך בגיוון מקורות החלבון לצד מגמות גידול האוכלוסייה מצד אחד והתדלדלות הדגה העולמית מהצד השני – מגביר את הדרישה לחקלאות ימית, גם משרד החקלאות בארץ מקדם תוכנית להקמת חוות ימיות נרחבות.
  • התדלדלות המחצבים ביבשה – ‘דוחפת’ את החיפוש וההפקה של אנרגיה ומינרלים לעבר קרקעית הים ולעומקים גדלים והולכים. מגמה זו מגדיל את התלות האנושית באנרגיה ומינרלים ממקורות ימיים. בישראל, אין צורך להכביר מילים על נושא הגז הטבעי מהמאגרים הנמצאים במים הכלכליים שלנו וחשיבותם, כמו גם הדיון הציבורי הער שהם מעוררים.

הסחר העולמי הולך וצומח ומוערך במעל 11 טריליון דולר ארה”ב בשנת 2017, כ -80% מסחר זה במונחי משקל הינו סחר ימי הנישא על גבי כ- 150,000 כלי שיט הפוקדים כ- 800 נמלים ברחבי העולם.

בישראל, כ- 99% מהסחר (יבוא ויצוא) הינו סחר ימי כאשר בימים אלו הולכת ונשלמת הקמת שני נמלים חדשים (נמל המפרץ בחיפה ונמל הדרום באשדוד) ועם הפעלתם הצפויה בשנת 2021 יהיו בישראל 8 נמלים.
מגמות אלו מבטיחות כי תחום הטכנולוגיות הימיות ייהנה מצמיחה מואצת בשנים הקרובות.

כדי להצטרף לצמיחה בתחום הטכנולוגיות הימיות בישראל אתם מוזמנים לרשום את חברתכם לקטלוג הטכנולוגיות הישראליות באתר הטכנולוגיות הימיות בישראל המוקם בימים אלו, הקטלוג נועד להציג מוצרים וטכנולוגיה ישראלית בתחום הימי.

הרישום הבסיסי לקטלוג הינו ללא עלות, התאריך האחרון לרישום לקטלוג הינו ה- 1.12.2018,

לחצו כאן לרישום החברה בקטלוג

_______________________________________________________________________

הכתבה נכתבה על ידי: אהוד גונן


מטה מינהל סחר חוץ

צור קשר עם: מטה מינהל סחר חוץ
ליצירת קשר לחצו >>