המדינות המתועשות ובראשן ארה”ב ומדינות האיחוד האירופאי מקיימות משטרי פיקוח בין-לאומיים בתחומי הנשק לסוגיו וכן פריטים דו-שימושיים. משטרים בין-לאומיים אלה שהצטרפו אליהם מדינות נוספות, מיועדים למנוע רכישת נשק קונבנציונלי וכן טובין וטכנולוגיה דו-שימושיים (מוצרים המיועדים לשימוש אזרחי אך ניתן לעשות בהם שימוש צבאי) על ידי מדינות או ארגוני טרור המהווים איום על היציבות והשלום העולמי.
רגולציה לפיקוח על היצוא בתחומים אלו קיימת בצווי הפיקוח הישראלים וביניהם צווי הפיקוח הדו-שימושיים בתחום הכימי, ביולוגי גרעיני-2004.
בשנים האחרונות נתקלתי במספר מקרים מעניינים של יצוא בתחומים הללו.
אירוע של קרינה רדיואקטיבית במכולה שהגיעה לנמל חיפה
המכולה, שהייתה מיועדת להגיע לסין ומקורה בשטחי יהודה ושומרון, הכילה חלקי ברזל ובהם מוט ברזל שהכיל רדיום ופלט קרינה רדיואקטיבית.

איתור מתמר במוצרי פסולת של חברה בפירוק
חברת אלאם-לייטק, הנמצאת בפירוק. המפרק, מר אופיר בשן, הפנה תשומת ליבנו למכונה חשודה. בדקנו את המכונה המדוברת שעליה מורכב החלק המפוקח- המתמר (Transducer). התברר שישנם שלושה מתמרים כאלו- שנים מורכבים על המכונה ואחד כחלק חילוף, שעדיין עטוף בניילון. הנחיתי את המפרק הפיננסי ואת המפרק הפיזי (זיו מתכות) לפרק את המתמרים המורכבים על המכונה ולהשאירם בצד יחד עם מתמר החילוף.


יצור מוצרי צריכה באמצעות מכונה הנמצאת בפיקוח צו הגרעין
חברה ישראלית, המייצרת פקקים לתעשיית הקוסמטיקה ומשתמשת במכונה, המשמשת גם בתהליך הצתה גרעינית, פנתה אלינו על מנת שנחתום לה אישור משתמש סופי, שאותו נדרשה לספק למדינה האירופאית, שמכרה לה את המוצר.

הנה עוד מספר דוגמאות לפעילויות הפיקוח בתחום:
ביקורת על יצוא הנעשה ע”י אוניברסיטאות ומכוני מחקר
במסגרת הצו, אוניברסיטאות ומכוני מחקר פטורים מהשגת רישיון, אולם חייבים בדיווח חצי שנתי לרגולטור על כל החומרים המפוקחים שייצאו. הרגולטור עורך ביקורים בכל האוניברסיטאות ומכוני מחקר על מנת להכיר את הגורמים.

פיקוח על חברה בתחום של ננו-יהלומים לשימוש בדלק גרעיני
הרגולטור מפקח על חברת ND, העוסקת ביצור אבקת ננו יהלומים לשימושים שונים. ביניהם לשימוש בדלק מוצק.

פיקוח על חברה המשתמשת בקרני גמא לצורך עיקור מוצרים
חברת שורואן משתמשת בקובלט 60. חומר זה אינו חומר ביקוע ואינו ציוד או חומר עזר הנמצא בשימוש בכורים גרעיניים.
פיקוח על חברת היישום של הכור בממ”ג לצרכים רפואיים
חברת איסורד מייצאת חומרים רדיו אקטיביים לצרכים רפואיים לצורך זיהוי גידולים סרטניים. החומר מיוצא כאשר הוא מבודד באורניום מדולדל (Depleted Uranium). עניין זה מצריך פיקוח של הרגולטור כאשר הכמות המיוצאת עולה על 500 ק”ג בשנה.
פיקוח על חברה המייצרת אפודים לצרכי הגנה מפני קרינה גרעינית
הפיתוח של חברת סטאמרד (StemRad) הוא אפוד פשוט למראה, דמוי רתמה, שבתוכו לוחות עופרת בגדלים שונים, הנערמים אחד על השני ומגנים על חלקו האחורי של האגן, בו מרוכזים (אצל מבוגרים מעל גיל 10) 50% מתאי מח העצם. לכל יריעה יש את הצורה האינדיווידואלית שלה והטופוגרפיה שנוצרת משקפת את האנטומיה של מח העצם באגן. הכל עטוף בפלדה קפיצית, שמגינה על העופרת. המשקל משתנה בהתאם לגודלו של הלובש ועומד על 14–15 קילוגרמים לאדם ממוצע. בצדו האחורי, בצמוד לאגן, יש גלאי קרינה, שנועד להראות לחובשים אחרי אירוע גרעיני כמה קרינה האדם ספג.

*נכתב על ידי עמירם הלוי מנהל תחום פיקוח יצוא דו-שימושי במינהל סביבה ופיתוח בר-קיימא במשרד הכלכלה.