ינואר 31, 2023

מאחורי הקלעים של מדיניות הסחר

סדר היום הכלכלי של ישראל בזירה הבין—לאומית עמוס: מדירוג ישראל במדדים עולמיים, מיסוי הפחמן המתוכנן של האיחוד האירופי, מלחמת הסחר של ארה”ב מול סין, הקורונה ועליית תעריפי השילוח הימי, ועד סקירת מדיניות הכלכלה והפיתוח של מדינת ישראל. הנושאים האלו ועוד רבים אחרים עולים חדשות לבקרים בשיח הכלכלי-ישראלי, אך רוב האנשים לא מכירים את הזירות בהן האירועים מתרחשים, ואת התהליכים מאחורי הקלעים המשפיעים על מדיניות הסחר של ישראל עם העולם.

ארגון WTO – זירה עיקרית

אחת הזירות העיקריות בה אירועים אלו מנוהלים היא ארגון הסחר העולמי בג’נבה, ה-WTO. הארגון הוקם בשנת 1995 וחברות בו 164 מדינות, כולל ישראל, ובו נקבעו כללי היסוד של הסחר הבין-לאומי. מטרתם של כללים אלה להקל ולהוריד חסמי סחר, והם נובעים מההבנה שעולם בו המסחר הוא פתוח הוא עולם בו לכל המדינות יש הזדמנות להתפתח ולשגשג. הארגון ממשיך לנהל ומשאים ומתנים כדי להמשיך ולשמור על הכלכלה העולמית פתוחה, תוך כדי שמירה על האינטרסים של המדינות החברות בו.

הארגון דוגל בשקיפות מדיניות הסחר של כל מדינה חברה, שמטרתה להקל על הסחר בין המדינות ולתת מקום להעלות חילוקי דעות לגבי הפרות של חוקי הסחר החופשי. כל מדינה יכולה להעלות מחלוקת בנוגע לחסמי סחר של מדינה אחרת על מנת לשמור על זכויותיה. שם לדוגמה סין העלתה תלונה מול ארה”ב, בטענה שהאחרונה חוסמת את הסחר החופשי ומונעת ייצוא שבבים לסין בתירוץ של בטחון לאומי.

WTO
World Trade Organization

על אף הקולות הטוענים לאובדן הרלוונטיות של ארגון כמו ה-WTO לאור נסיגה מסוימת בתהליכי הגלובליזציה לאור המגמות הגיאו-פוליטיות של השנים האחרונות, הארגון ממשיך לנהל דיונים, לחתום על הסכמים ומכיר בצורך להתחדש ולהתאים את עצמו לעולם המשתנה, כדי לשמור על חשיבותו בזירה הבין-לאומית. לקריאה נוספת על ארגון הסחר העולמי.

זירה משמעותית נוספת – ארגון ה-OECD

הזירה הנוספת בה נערכים דיונים כלכליים בין-לאומיים היא ה-OECD שיושב בפריז, בו ישראל חברה מאז שנת 2010. ה-OECD הוא ארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי של המדינות המפותחות, החולקות ערכי דמוקרטיה ליברלית ושוק חופשי. מטרתו להוות פלטפורמה למחקר וחלוקת מידע, להציע הצעות לשיפור, להשוות מדיניות ולבצע שיתופי פעולה מחקריים שיתרמו לפיתוח בר קיימא בכל העולם. ב-OECD יושב גם דסק ישראל, עם כלכלנים מהעולם, והוא כל שנתיים מפרסם דו”ח מקיף הכולל ניתוח וסקירה כלכלית מעמיקה של המדיניות הכלכלית הישראלית וההתפתחויות והאתגרים שלה, ומציע הצעות לשיפור המדיניות העתידית של הממשלה. לקריאה נוספת על ה-OECD.

OECDLogo

ישראל היא חברה אקטיבית בשני הארגונים החשובים האלו, שמשפיעים על חלק נכבד מהמדיניות הכלכלית העולמית. למינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה יש משלחות קבועות גם בג’נבה וגם בפריז, שתפקידן לשמור על האינטרסים הכלכליים של המדינה ולמצב אותה כחברה פעילה, עם שאר המדינות המובילות בעולם. שיר סלוצקי, הנספחת הכלכלית למשלחת הקבועה ב-WTO, ויוסי אקרמן, הנספח הכלכלי למשלחת הקבועה ב-OECD, מובילים את המשלחות של משרד הכלכלה ומייצגים את ישראל בארגונים.

מחלקת ארגונים בין-לאומיים במנהל סחר חוץ מרכזת את פעילויות ישראל ב-WTO וב-OECD מהארץ, ופתוחה לפניות מהתעשייה ומכל גורם שיש לו עניין לפנות לארגונים הבין-לאומיים הללו. ניתן ליצור עמנו קשר במייל wto@economy.gov.il

 

נכתב ע”י רונית גרופר, מחלקת ארגונים בין-לאומיים במנהל סחר חוץ.


מטה מינהל סחר חוץ

צור קשר עם: מטה מינהל סחר חוץ
ליצירת קשר לחצו >>