פברואר 20, 2020

משבר הקורונה בסין – תמונת מצב עדכנית

שלושה שבועות חלפו מאז שהושבתה מרבית הפעילות הכלכלית והעסקית בסין, בעקבות וירוס הקורונה, ולמעלה מחודש מאז שסין יצאה לחופשת ראש השנה הסינית, אשר ממנה טרם חזרה באופן מלא.

מחלקת סין במינהל סחר חוץ יחד עם מערך הנספחים הכלכליים בסין פועלים כדי לגבש תמונת מצב לצרכי התעשייה בישראל. תמונת המצב מטה כוללת מידע על חזרה לשגרת פעילות כלכלית ועסקית בסין, מצב נמלי הים והאוויר בסין, ביטולים ודחיות של תערוכות, כנסים ואירועים עסקיים בסין וכן ומידע רלוונטי נוסף.

סטטוס חזרה לשגרת ייצור ופעילות כלכלית בערים ובפרובינציות מרכזיות בסין 

פרסומים שונים וידיעות המגיעות מסין, מעידים על סימני התאוששות וחזרה לשגרת פעילות כלכלית ועסקית, אם כי בהיקפים נמוכים עדיין. לפי פרסומים, הערכות ואינדיקציות שונות, פעילות כלכלית החיונית לשגרת החיים בסין, כגון: ייצור ציוד רפואי ושירותים רפואיים, תשתיות קריטיות, שירותי מסחר ואספקה וכן בתחבורה –  שיעור החזרה לשגרת פעילות באותם התחומים הינו גבוה יחסית.   

בכל הקשור לפעילות הכלכלית לצרכי ייצור, מסחר ושירותים עסקיים ויצוא – ניתן למצוא הערכות שונות על היקף החזרה לשגרה שמעידות ברובן עד היקפים נמוכים יחסית. להבנתנו, תהליך פתיחת המפעלים והחברות, דורש את אישורי הרשויות המקומיות והדבר יוצר צוואר בקבוק בחלק מהמקומות וקושי של הרשויות לתת מענה לכל הבקשות. כמו כן, נהלים למניעת התפשטות המגפה מחייבים נקיטת פעולות חיטוי וסניטציה אשר עלולים להקשות ולעכב פעילות כלכלית ועסקית. מגמה נוספת היא הסבה של מפעלים מתחומי תעשייה שונים לצורך ייצור ציוד רפואי וציוד חירום, זאת עקב הביקוש הרב בסין. על כך נוציא עדכון נפרד בהמשך.  

בתוך כך צוות הנספחים הכלכליים של משרד הכלכלה והתעשייה בסין, מנסה ככל הניתן לסייע באיתור מידע קונקרטי לצורך גיבוש תמונת מצב עבור התעשייה בישראל. יש לציין שיש קושי בהשגת מידע מקיף על המצב. 

לפניכם מידע שנאסף בסיוע הנספחים הכלכליים והצוותים המקומיים בסין, נכון לתאריך 20.02.2020:

  • בייג’ינג (Beijing)
    • חברות ותאגידים ממשלתיים – 43 תאגידים ממשלתיים חזרו לפעילות, כמו גם למעלה מ-1,000 חברות בנות של אותן תאגידים.
    • אזור העסקים המרכזי בבייג’ינג (Central Business District) – נכון לדיווח מה-13 בפברואר, כ-90% מ-50 אלף החברות הפעילות באזור CBD חזרו לעבוד, ביניהן חברות בתחום הפיננסים, שירותי סחר, מדיה וכו’. יחד עם זאת, רק כ-10% מכח העבודה באותן חברות נוכח פיזית במשרדים והיתר נותר לעבוד מהבית.
    • אזורי התעשייה ז’ונגואנקון (- (Zhongguancun למעלה מ-7,000 חברות בפארקים השונים חזרו לפעילות. ההנחה היא שאחוז חזרת העובדים בחברות אלו נותרה נמוכה גם כן.   
  • טיאנג’ין (Tianjin) – לפי דיווח מה-18 בפברואר מרשות החברות הממשלתיות הסינית SASAC, מתוך 1,977 חברות ותאגידים ממשלתיים בעיר, חזרו לפעילות כ-1,045 חברות, שהם 53% מסך החברות הממשלתיות.  יחד עם זאת לא ידוע בשלב זה מה היקף כח האדם שחזר לשגרת פעילות כלכלית באותן חברות.
  • פרובינציית שנדונג (Shandong) – לפי דיווח של גורמי ממשל מקומי, נכון ל-15 בפברואר, כ-20,276 חברות ותאגידים, שהם כ- 71% מסך החברות בפרובינציה חזרו לפעילות. אחוז החזרה של עובדים לשגרת פעילות כלכלית עומד על כ-50%. בתוך כך צוין שהעיר צ’ינגדאו (Qingdao), הבירה הכלכלית של שנדונג, חזרה לפעילות בהיקף של למעלה מ-90%.
  • העיר שנחאי (Shanghai) – על פי הדיווחים, כ- 80% מהחברות הממשלתיות והגופים הממשלתיים חזרו לעבודה ותחת מגבלות שונות וזאת על מנת להמשיך את הפעילות הכלכלית במדינה. יחד עם זאת ההערכה היא שהיקף החזרה של כח העבודה נמוכה משמעותית.
  • הערים גונאגז’ו (Guangzhou) ושנז’ן (Shenzhen) –  החזרה לפעילות ייצור במפעלים בפרובינציית גואנדונג  התרחשה באופן הדרגתי החל מה-10.2. מספר מפעלים חזרו לפעילות ייצור של 40%-70% . בשנז’ן, עד ה14.2 הורשו המפעלים לחזור לפעילות ייצור בתפוקה של עד 40%. זאת, כאשר הם נתונים להגבלות והנחיות מהממשל בנוגע לאופן החיטוי ושמירה על הגיינת ובריאות העובדים במפעל: מדידת חום קבועה מספר פעמים ביום, חיטוי משטחי העבודה, זמני ארוחות הצהריים (כך שלא כולם אוכלים בו זמנית) ועוד.
  • העיר צ’נגדו (Chengdu) והעיר צ’ונגצ’ינג (Chongqing)  – מהנספחות הכלכלית בצ’נגדו דווח כי בהחזרה לשגרת פעילות כלכלית בפרובינציית סצ’ואן מוערכת, נכון ל-16 לחודש בכ-70%, אך נתון זה גם כן לא מעיד במלואו על היקף חזרה של כח העבודה.   לגבי העיר צ’נגדו, דווח כי למעלה מ-30% מכח העבודה שעזב את העיר לצורך החגים, שב לעיר. לגבי העיר צ’ונגצ’ינג, קשה גם כן מאוד לאמוד את היקף החזרה לשגרה אך נתון מעניין הוא שכ-35% מכח העבודה שעזב את העיר לצורך החגים, שב לעיר.
  • העיר הונג קונג (Hong Kong) – בהונג קונג לא חלה השבתה באותו האופן במוקדים אחרים בסין. יחד עם זאת נקט הממשל באמצעי זהירות והנחה את עובדיו לעבוד מהבית ככל האפשר וכך המליץ גם למגזר הפרטי. הנחיה זו החל מראש השנה הסינית ונמשכת עדיין.
  • חוביי (Hubei) – בפרובינציה זו, מוקד התפרצות הווירוס, הפעילות הכלכלית מושבתת ולפי הרשויות המקומיות, מועד תחילת ההתאוששות וחזרה לשגרה החל מה-20 בפברואר.

נמלי הים בסין והונג קונג – תמונת מצב:

מחברת צים, חברת הספנות הפועלת בכל העולם ובין היתר בסחר שבין אסיה לארה”ב ( חוף מזרחי) וים תיכון, נמסר שנכון לתאריך 19 בפברואר, נמלי הים המרכזיים בסין, למעט נמלי שנחאי (Shanghai) ונינגבו (Ningbo), פתוחים ומאפשרים פריקה וטעינה של מטענים. בנמל טיאנג’ין (Tianjin) יש עיכובים קלים. 

תמונת מצב מפורטת:

  • נמלי הים בצ’ינגדאו (Qingdao), דליאן (Dalian), שיאמן (Xiaman), נאנשה (Nansha), שיקו (Shekou) ויאנטיאן (Yantian) פועלים במתכונת רגילה. המכס בנמלים פתוח החל מה-3 בפברואר.
  • נמל שנחאי – נראה שיש התאוששות וסימנים של חזרה לשגרה ולפעילות. בשל הנחיות הבידוד של 14 יום, יש עדיין מחסור בצוות טכני וכן בצוותי שינוע ונוצר עומס של מכולות הממתינות לפינוי ואחסון מחוץ לנמל. בסין מבינים את המצב ומנסים לסייע באמצעות נמלי Qingdao, Xiamen, Nansha and Yantian בעיקר בהקשר של מכולות קירור וציוד מסוכן שדורשים טיפול מהיר יותר.
  • נמל נינגבו (Ningbo) –  המצב טוב יותר משנחאי, אך גם בנמל נינגבו יש קשיים בקליטת מכולות וכן עומסים. עיקר הקושי הוא בקליטת מכולות קירור.
  • נמל טיאנג’ין (Tianjin)- עומסים קלים אך ממשיכים לקלוט ולטפל במכולות.
  • נמלי הים בדרום סין (Pearl River Delta) – מרבית הנמלים, ביניהם גואנגז’ו ושנז’ן, שהם מהעמוסים בעולם, חזרו לפעילות בהנחיית הממשל המקומי בפרובינציית גואנדונג.
  • Yangtze River – מסוף Wuhan (מוקד התפרצות המגיפה) – חזרו לשגרת עבודה באופן רשמי אך השירותים בפועל מוגבלים ובעיקר עוסקים בקליטת ציוד חירום.
  • נמל הונג קונג  –  נמל הונג קונג פועל גם כן. יש לציין שהנחיות מניעת התפשטות הוירוס, עלול להוביל לעיכובים בקליטת אניות ובלוחות הזמנים.

ביטולי הפלגות – בשל המצב בוטלו מספר הפלגות אשר תוכננו לצאת מנמלי סין ליעדים שונים ברחבי העולם בין התאריכים 4-24 בפברואר. בחלק מהמקרים האניות נותבו ליעדים אחרים כמו קוריאה במקרה אחד ותורכיה במקרה אחר. להבנתנו הביטולים מעידים על עודף בהיצע של שירותי הובלה ימית לעומת הביקוש הנמוך. ההנחה היא שהדבר קשור לעובדה שאין ייצור בסין ובעקבות כך אין סחורה ממתינה בנמלי הים.

עיכובים בנמלי ים באסיה-פסיפיק – יישום נהלים ותקנות בריאות מחמירים למניעת התפשטות הקורונה בנמלי הים באזור אסיה פסיפיק, מוביל לעיכובים בקליטת אניות בנמלים ואיחורים בלוחות הזמנים. בנמלי הים בפיליפינים, סינגפור, ג’קרטה (אינדונזיה) דרום קוריאה ווייטנאם, מחייבים בידוד והסגר של צוותי אניות המגיעות מסין או שאנשי הצוות שהו בסין ב-14 יום האחרונים. התקנות מיושמות גם בנמלי הים של ארה”ב וקנדה, אך שם לא נגרמים עיכובים שכן משך ההפלגה מסין והמזרח אורך למעלה משבועיים.

הובלה יבשתית אל ומהנמלים – זמינות מוגבלת של שירותי הובלה יבשתית. עם זאת, היקף פעילות היצור והפעילות המסחרית נותר נמוך ולכן הביקוש לשירותים אלו נמוך גם כן. יחד עם זאת,עקב השבתת פעילות הייצור ושירותי ההובלה, נפח המטענים בנמלי סין נותר נמוך.

הובלה ימית בין סין לישראל:

  • ממשיכה קבלת סחורות מסין בנמלי ישראל – משיחות עם משלחים וחברות לוגיסטיקה נמסר כי סחורה מסין ממשיכה להיכנס לנמלי הים של ישראל בתקופה הזו. מדובר על סחורות שהוזמנו לפני החג. המשלוחים הימיים האחרונים יתקבלו בימים הקרובים ואז צופים שיפסקו. זאת בשל השבתת מרבית פעילות הייצור בסין החל מראש השנה הסינית ועד כה.
  • מתאפשר שחרור סחורות מסין בנמלי ישראל – כחלק מתהליך שחרור הסחורות בישראל, צריך אישור מצד הגורמים בסין. למרות ההשבתה, קיבלנו אינדיקציה שהאישורים לשחרור סחורות אכן מועברים מהסינים והסחורות לא נתקעות בנמל.

הובלה אווירית לסין וממנה

בשל הנחית משרד הבריאות על ביטול כניסת טיסות מסין עד להודעה חדשה (30/01), קווי התעופה הישירים (טיסות נוסעים) של חברות אל-על, היינאן וסצ’ואן אירליינס הופסקו לחלוטין. נכון ל 09/02 גם טיסות אל-על להונג קונג הופסקו. אתמול (18.2) חברת קתאי פסיפיק הודיעה גם כן על ביטול כל הטיסות להונג קונג עד סוף מרץ.  

בשל כך, תנועת מטענים אווירית על גבי טיסות אזרחיות ירדה משמעותית (ההערכה היא שכל מטוס מכיל כ-20 טון מטען). כמו כן חלה ירידה משמעותית במספר טיסות המטען לסין וזמינות הטיסות נמוכה. זאת בשל ביקושים נמוכים להובלה אווירית מסין לישראל ומסין לעולם, שנובעים מהירידה בהיקף הסחורות הממתינות ליצוא בנמלי האויר של סין (נגרמה ע”י השבתת פעילות היצור).

לדברי נציגי חברות שילוח עמם שוחחנו, חברות קרגו השביתו אחוז ניכר מהפעילות האוירית בסין כאשר הסיבה לכך היא כדאיות כלכלית. לא משתלם להחזיר מטוסים ריקים מסין.

כמו כן, חברות שבכל זאת מצליחות לשנע סחורות בהובלה אוירית לסין, אם על ידי שימוש בנתיבים חלופיים ואם על ידי חכירת מטוסים פרטיים, נתקלות בקשיים לוגיסטיים בשילוח הסחורות מנמלי התעופה ללקוחות. זאת גם כן בשל זמינות נמוכה של שירותי לוגיסטיקה בשל המצב בסין.

יש לציין שהיקף הסחר דרך האוויר מסין הוא קטן ביחס לסך הסחר עם סין, זאת בשל עלויות ההובלה הגבוהות – בעיקר בהיבטים של יבוא. היבואנים מעדיפים להוביל דרך הים בכמויות גדולות יותר.

סטטוס נמלי אויר בסין – בתוך כך חשוב לציין שלהבנתנו מרבית נמלי האוויר ברחבי סין פתוחים לקבלת סחורות וכן המכס עובד במרבית המקומות. אם כי זמינות שירותי ההובלה וכן היקף הפעילות בנמלים נותר נמוך.

 הובלה יבשתית בין סין למרכז אסיה

לאחר השבתה ארוכה החל מראשית המשבר, למדנו שתנועת רכבות המסע בקו הרכבת שיוצא ממזרח סין לכיוון מרכז אסיה חודשה החל מהתאריך 18 בפברואר. מדובר על נתיב הובלה יבשתי חשוב של סחורות למרכז אסיה ומשם לאירופה.

מסחר מקוון ויבוא אישי

מפרסומים שונים אנו מבינים כי פעילות המסחר המקוון והיבוא האישי באמצעות פלפטורמות סיניות כמו עלי-אקספרס, ממשיכה להתקיים. לאור העובדה שהייצור כעת מושבת ברובו בסין,  המשלוחים בשלב זה מועברים על בסיס מלאים קיימים. בשל הפסקת הטיסות הישירות, המשלוחים מועברים על טיסות קרגו וכן בנתיבים חלופיים.  

ביטולים של תערוכות, כנסים ואירועים כלכליים בסין:

לפי פרסומים שונים למעלה כ-24 תערוכות, כנסים ואירועים כלכליים אשר יועדו להתקיים בסין, סינגפור ומדינות נוספות באזור, במהלך החודשים הקרובים בוטלו או נדחו למועד לא ידוע.  

  • מתחם הירידים המפורסם Guangzhou’s Canton Fair– עדכן שכל האירועים המתוכננים לחודשים הקרובים, מושעים נכון לעתה ועד להודעה חדשה. הדבר מעמיד בסיכון את מהדורת האביב של יריד קנטון המפורסם, המתוכנן ל-15 באפריל. 
  • תערוכת CMEF בשנחאי בתחום המכשור הרפואי, בה היה מתוכנן לקום ביתן לאומי, נדחתה בינתיים לחודש יוני 2020 (דחייה של חודשיים מאפריל).
  • תערוכות Semicon China, Electronica China שאמורות להתקיים במרץ בשנגחאי, נדחו למועד לא ידוע, וכך כל התערוכות בחצי הראשון של 2020
  • תערוכת היהלומים בהונג קונג נדחתה מ 2-6 במרץ ל 18-21 במאי

היכנסו לקריאת כתבות נוספות בנושא וירוס הקורונה ברחבי העולם:

אנו נמשיך לעקוב אחר ההתרחשויות בסין ולהעביר עדכונים קונקרטיים לחברות בישראל ובינתיים מזמינים חברות אשר מקיימות קשרי מסחר עם סין וזקוקות לסיוע, לפנות אלינו באמצעות טופס פניה בקישור זה.

נכתב על ידי: תומר היווי, מחלקת סין במינהל סחר חוץ


תמר להב

צור קשר עם: תמר להב
ליצירת קשר לחצו >>