קולומביה – הסוד ששמור לאמיצים
ה 24 בנובמבר 2016 בקולומביה הינו תאריך מכונן. חואן מנואל סנטוס, נשיא קולומביה חותם על הסכם שלום עם מחתרת ה- FARC לאחר מלחמת אזרחים עקובה מדם שנמשכה 68 שנים. בעקבות ההסכם, זוכה סנטוס בפרס נובל לשלום. ממשלת קולומביה, פותחת במהלכים למימוש ההסכם, בראשם מימוש התחייבותה להשוואת התנאים בשטחים המשוחררים מידי הגרילה בתחומי התשתית, חינוך, תקשורת ובריאות.
ארץ גדולה עם שפם
קולומביה היא הכלכלה הרביעית בגודלה באמריקה הלטינית עם כמעט 50 מיליון תושבים (המדינה דוברת הספרדית השנייה בגודלה בעולם). המדינה שגודלה דומה לצרפת וגרמניה ביחד, עשירה במחצבי טבע, כוח עבודה זול ועתודות קרקע אדירות. היא המדינה הכי פרו ישראלית באמריקה הלטינית, נושמת וחולמת ארה”ב (בוגוטה קרובה יותר למיאמי מאשר לסאו פאולו ומקסיקו סיטי). זו המדינה היחידה בדרום אמריקה עם נמלי ים באוקיינוס הפאסיפי ובאוקיינוס האטלנטי. בשנת 2018, צפוי להכנס לתוקף לאחר אשרורו הסופי הסכם סחר חופשי בין קולומביה וישראל. הסכם שיוריד את המכסים על מירב המוצרים הישראלים ל-0%.
ים של הזדמנויות עסקיות
קולומביה זקוקה להכל. פתרונות בתחום החקלאות, מים, בריאות, תקשורת, תחבורה, אבטחה ועוד. בתחום המים למשל, קולומביה צמאה לפתרונות ישראלים. בקולומביה 1,100 ערים ועיירות. רק ל10% מהן יש מתקנים לטיפול בשפכים. למרות כמויות המים האדירות, מתקשה קולומביה לספק מים ראויים לשתייה לאוכלוסייה. יותר מ-25% ממקורות המים של קולומביה הוכרזו כאסורים לשתייה ומספר העיירות שצורכות מים שאינם ראויים לשתייה, גובר כל הזמן. בנוסף, תשתית הולכת המים בקולומביה מאבדת מעל 65% מהמים כתוצאה מדליפות.
כלכלה של פוסט-קונפליקט
בעקבות 68 שנים של מאבקים וטרור, סובלת קולומביה ממוניטין של מדינה ששומר נפשו ירחק ממנה. לישראלי הממוצע היא מתחרזת עם סמים, קרטלים אלימים, חטיפות, לוחמי גרילה – ובמילה אחת… סכנה. ועכשיו, מימוש הסכם השלום מגלם בתוכו הזדמנויות עסקיות ענקיות לחברות ישראליות.
- שטח המקביל לשטחה של אוסטריה שוחרר מידי ארגון ה-FARC וחזר לידי המדינה. המדינה התחייבה להשוות את התנאים בשטחים המשוחררים לאלה השוררים בשאר המדינה, בתחומי התשתיות, תקשורת, בריאות ומים.
- על מנת לחזק את אחיזת המדינה בשטחים המשוחחרים, הוחלט על הקמת פרוייקטים חקלאיים עתירי טכנולוגיה מתקדמת על מנת לתת לאוכלוסייה מקורות הכנסה סדירים על מנת שלא יחזרו ללוחמת גרילה.
- הקהילה הבינלאומית התחייבה כבר לסיוע בהיקף של 5 מיליארד דולר למימוש הסכם השלום ותכניות השיקום של ממשלת קולומביה.
החלוצים הישראלים בקולומביה
החברות הישראליות הראשונות שהצליחו לחדור לשוק הקולמביאני המתעורר היו התעשיות הביטחוניות. לראייה, הנשק האישי הסטנדרטי בקולומביה הוא רובה “גליל”. הנשק המחלקתי הוא “נגב”. מטוס היירוט המרכזי של חה”א הקולומביאני הוא ה”כפיר”. מרכז הסייבר של משטרת קולומביה נבנה על טהרת הטכנולוגיה הישראלית ואפילו המטכ”ל הקולומביאני ותפיסת ההפעלה של צבא קולומביה עוצבו על ידי יועצים ישראלים. בעקבות ההצלחה בזירה הצבאית/בטחונית, סולל צוות הנספחות המסחרית בבוגוטה דרך לקידום תעשיות היצוא האזרחיות מישראל. בכך, הוא זוכה לתמיה אוהדת מצד גורמי הממשל המקומייםהמעוניינים בהשבת החיים בקולומביה למסלול נורמלי, ייצור מזון ומקומות עבודה.
“היום, מהווה קולומביה פוטנציאל עצום ליצואנים הישראלים” אומר ארז זיונץ-הנספח המסחרי בבוגוטה ומוסיף: “דרוש אמנם אומץ כדי לפנות לשוק המתעורר הזה, אבל הביקוש אדיר וההערכה לחברות הישראליות גבוהה מאד”.
Agronegocios – אינטגרציה חקלאית מקדמת יצוא ישראלי
אחת הדוגמאות המוצלחות ביותר מהשנה האחרונה, היא חדירת חברת Agronegocios מבקעה אל גרבייה המספקת פתרונות אינטגרציה לשוק החקלאי המתפתח. עמאד ריזקאללה, מנכ”ל החברה, רגיל לעבוד במדינות לא שגרתיות במזרח התיכון ובמדינות חבר העמים לשעבר. הוא לא נרתע מהמוניטין המצולק של קולומביה. עם חוש עסקי שאינו מכיר בגבולות גיאוגרפיים, הגיע לקולומביה בשנת 2016, הרכיב צוות חדור מוטיבציה ושלח אותו לזירה העסקית. צוות הנספחות מסייע לחברה החל מאוגוסט 2016.
בשנה האחרונה חתמה החברה על עסקאות בקולומביה בסכום מצטבר של 130,000,000 דולר להקמת מערכי חממות לגידול עגבניות ופלפלים, מרכזי אריזה ומערך שיווק של התוצרת לשוק האמריקאי. הפרוייקטים שנבנים על טהרת הטכנולוגיה הישראלית, מספקים לקולומביאנים מעל 1,200 מקומות עבודה. יחד עם התרומה לרווחת הציבור הקולומביאני, השגיה של Agronegocios מהווים מנוף לקידום היצוא הישראלי, מאחר שבכל עסקה של החברה, מעורבות גם חברות הזרעים, יצרני מערכות סינון והשקיה מדוייקות, ספקי חממות, אגרונומים, יצרני ציוד אריזה ושינוע.