הנציג הכלכלי שלנו בצרפת – ירון שרטר

 

לשליחות שלי בפריז הגעתי לפני תשעה חודשים, ואלו היו ללא ספק החודשים האינטנסיביים והמרתקים  ביותר בחיי.

לא פשוט ללמוד זירה מורכבת כמו זו של צרפת, לא לנספח כלכלי חדש וגם לא לחברה שמבקשת לחדור לשוק הצרפתי. אבל כמו שזה נראה לי בנקודת הזמן הזו, ההשקעה משתלמת.

זה זמן טוב להגיע לצרפת – תקופה נפלאה של שינוי ושל תנופה ואופטימיות מחודשת אחרי תקופה ארוכה של דשדוש, וגם של מומנטום חדש וחיובי ביחסים המורכבים בין צרפת לישראל. מספר התפתחויות של התקופה האחרונה מביאות לכך שלחברות ישראליות שמוכנות להשקיע את המאמץ הדרוש לכניסה לשוק הצרפתי, קיימות אפשרויות שלא היו קיימות קודם לכן. זה עדיין מאתגר, אבל למי שמוכן למאמץ הזה, ההזדמנויות גדולות מאי פעם.  אנסה כאן לתאר בקצרה את השינוי שמתחולל כאן, ואיך אנחנו בנספחות הכלכלית משתלבים בו.

הזירה הממשלתית: רפורמות, דחיפה חזקה לדיגיטל, ואינטנסיביות במגעים עם ישראל

השינוי בצרפת מגיע הן מהממשל הצעיר והחדש והן מהזירה העסקית שמנסה להתאים את עצמה לרוח הזמן.

אחת המטרות המרכזיות של הנשיא מקרון היא הפיכתה של כלכלת צרפת לתחרותית יותר ולמתאימה יותר לכלכלה הגלובלית העכשווית, לרבות במחיר של רפורמות קשות.

צרפת נודעת בהתנגדות חזקה לרפורמות גם כשהן מאוד נחוצות, ועל הרקע הזה בולטת מאוד הצלחתו של מקרון להוביל רפורמה בחוקי העבודה, שכתוצאה ממנה קל יותר למעסיקים להתנהל בצרפת, למשל בנושא פיטורי עובד. הרפורמה הזו סימנה את הכיוון ונראה שהממשלה נחושה להמשיך בקו הברור הזה, גם מול לחצים (שנראים היטב בשביתות בימים אלה).

הנשיא מקרון גם חרט על דגלו את ההתחדשות הדיגיטלית של צרפת.

אני לא חושב שזה מוגזם לומר שהדבר הזה מקבל בצרפת של היום מימדים של כמעט אובססיה לאומית: כולם מדברים על סטרטאפים, חממות ואקסלרטורים קמים בכל מקום, וכמעט בכל יום מתרחשים מספר אירועים שעוסקים בטרנספורמציה דיגיטלית.

אבל מעבר לשיח הציבורי התוסס הזה, לצרפת עדיין קשה לעשות את המעבר האמיתי הנחוץ, והדבר הזה הוא חלון הזדמנויות לחברות טכנולוגיה ישראלית, שמביאות דינמיות ועומק טכנולוגי שקשה למצוא בצרפת.

נראה שזה הופנם בזירה הפוליטית בצרפת, והדבר הזה מקבל ביטוי במכלול אינטנסיבי של פעילות בין ממשלתית שמתרחשת כעת בין צרפת לישראל.

HandShake

בין הדברים הבולטים אפשר להזכיר את קבוצת העבודה המיוחדת שהוקמה בין משרדי הכלכלה הצרפתי והישראלי שמטרתה לזהות ולטפל בחסמי סחר והשקעות בין המדינות;

את עונת ישראל צרפת שתחל ביוני הקרוב ותכלול עשרות אירועי תרבות וכלכלה בישראל ובצרפת; ביקורים הדדיים של ראשי הממשלה ושל שרי הכלכלה; ביקור הנשיא ריבלין בצרפת הצפוי בקרוב וביקורו המתוכנן של הנשיא מקרון בישראל בהמשך השנה, שילווה גם ביום חדשנות בין ישראל לצרפת.

הזירה עסקית: האתגר של החברות הגדולות

כלכלת צרפת מאופיינת בחברות ענק שהן שמרניות, היררכיות ואיטיות מטבען. במסגרת השינויים המהירים שצרפת עוברת, ניכרים היום לחצים כבדים על החברות האלה לשנות דרכי עבודה, ואפשר לומר בלי להגזים שהן נמצאות בימים אלה בסוג של פניקה.

מצד אחד האיום של הטכנולוגיות החדשות המשבשות את המודל העסקי הישן והמוכר של החברות האלה, ומצד שני האתגר הגדול לעמוד מול איומי הסייבר הגדלים מיום ליום.

האופן הריכוזי, ההיררכי, האיטי שהפך את החברות האלה למובילות עולמיות, נראה היום פחות מתאים כדי להגיב לאיומים האלה.  מה שברור זה שהפניקה הזו מביאה את החברות האלה לעשות דברים שלא נראו קודם לכן: לפעול באופן גמיש יותר ומהיר יותר (יחסית), לחפש טכנולוגיות חדשות, גם כשזה כרוך בסיכון וגם מחוץ לצרפת.

שכבה שלמה של תפקידים צמחה בחברות האלה: מנהלי חדשנות, אנשים שתפקידם לחפש טכנולוגיות חדשות מחוץ לחברה. והאנשים האלה הם גשר ראשון ונגיש עבור החברות הישראליות.

ההזדמנות לחברות ישראליות

ישראל נחשבת למודל הצלחה בדיוק במקום הרגיש הזה שבו צרפת מנסה להשתפר. מפתיע לעתים עד כמה חזק המותג של ישראל כמעצמת חדשנות.

המושג ״סטארט אפ ניישן״ יובא לצרפת על ידי הנשיא מקרון בעצמו, הישר מביקורו ב DLD לפני כשנתיים, ושגור היום בפי כל.

נראה שרוב החברות הגדולות בצרפת מכירות היום בצורך להיות חשוף בדרך כזו או אחרת לנעשה בישראל ומרגישות שזה דבר חיוני עבורן. חלקן עושות זאת בצורה אינטנסיבית וחלקן מסתפקות בסקאוטינג בישראל או בביקורים תקופתיים, אבל יש מעט חברות גדולות שאינן מתעניינות כלל.

האם אפשר להצביע על הזדמנויות קונקרטיות עבור חברות ישראליות? בהחלט.

הבנקים הגדולים (BNP Paribas, société générale ואחרים) חברות הביטוח הענקיות (AXA, Aliance), חברות הרכב (PSA, Renault), רשתות השיווק הגדולות ( Carrefour ואחרות) ואפילו ענקית צרפתית כמו LVMH (חברה המחזיקה ב -70 מתוגי יוקרה מהידועים בעולם) כולן מחפשות היום טכנולוגיות ונמצאות בתהליך כלשהו של טרנספורמציה דיגיטלית, ואלו רק מספר דוגמאות.

 Vivatech 2018

הפוסט הזה נכתב כשאנחנו עמוק בתוך ההכנות לאירוע החשוב הזה, שיהיה השנה מרכז הפעילות של הנספחות הכלכלית.

מבין עשרות האירועים שמתרחשים בצרפת בימים אלה VIVATECH הוא אולי המייצג ביותר של רוח הזמן בצרפת. זה אירוע שעוסק בחדשנות בעולם הדיגיטלי שבמרכזו המפגש בין חברה גדולה לסטרטאפ.

האירוע צמח בתוך שלוש שנים בלבד למימדים שקשה כמעט לתפוס והפך לאחד האירועים הגדולים בעולם הדיגיטל בכלל (60,000 מבקרים בשנה שעברה). זה יהיה המפגש המשמעותי ביותר בין האקוסיסטם הישראלי לצרפתי מזה זמן רב. יותר מ 30 סטרטאפים ישראלים יציגו בו, 12 מתוכם  בביתן הלאומי שהנספחות מפיקה, ועוד 20 חברות ישראליות יציגו במסגרת הביתנים של  החברות הגדולות של צרפת.

כמו האירוע עצמו, גם החברות הישראליות באירוע מגיעות ממגוון מאוד גדול של תחומים, אבל לרובן יש מכנה משותף חזק שמענין מאוד את הצרפתים: רוב החברות האלה מבוססות על טכנולוגית AI, ורבות מאוד בעלות רובד טכנולוגי עמוק של deep learning.  אלו ורטיקלים שהצרפתים מרבים לחפש היום.

vivatechnology2018

לפרטים נוספים: www.israelatvivatechnology.com

פעילויות קרובות לתשומת לב:

  • ביתן לאומי ראשון של ישראל באירוע הידוע של עולם המדיה Cannes Lions (18-22 ביוני) בהשתתפות שמונה חברות ישראליות.

  • Smart Cities Nice- 27-28 ביוני – תערוכה חשובה המתקיימת באחת הערים הידידותיות יותר לישראל, המאפשרת לפגוש את החברות הגדולות ומספר גדול של עיריות משמעותיות מצרפת ומן המדינות השכנות. במסגרת עונת צרפת ישראל מארגני התערוכה מציעים לחברות ישראליות מקום בתערוכה ללא עלות.

  • לפרטים נוספים פנו אלינו: paris@israeltrade.gov.il

צוות הנציגות הכלכלית בפריז, 2018
צוות הנציגות הכלכלית בפריז, 2018

 


מטה מינהל סחר חוץ

צור קשר עם: מטה מינהל סחר חוץ
ליצירת קשר לחצו >>