התגובה הנפוצה (וגם האופטימית) ביותר לה זכיתי עם קבלת המינוי כראש המשלחת הכלכלית לרומניה הייתה "It’s the time of your life!" בהומאז' לשיר המפורסם "בוקרשט". ואכן, כפי שלמדתי במהלך 9 ירחי הלידה המקצועיים שלי בבירה הרומנית, "It’s THE Time" : קשה לחשוב על תזמון טוב יותר לפעילות ישראלית מסחרית ברומניה. תקציבי עתק לפרויקטים ענקיים במגוון רחב של תחומים ממתינים לפתרונות ישראליים, שנת 2018 הייתה השנה הטובה ביותר בתולדות היצוא הרומני והיחסים הבילטרליים בין ישראל לבין רומניה מוסיפים להתהדק ברציפות מזה 71 שנים. עליית מדרגה דרמטית נוספת אף נרשמה אך בתחילת החודש עם חתימת מערך הסייבר הישראלי על מזכר הבנות היסטורי עם הממשלה הרומנית להידוק שיתופי הפעולה הבילטרליים בתחום הסייבר.
התבוננות מעמיקה יותר בנתונים מגלה גרסה משודרגת ומחוזקת של הכלכלה הרומנית: רומניה מודל 2019 נהנית מקצב צמיחה יפה, שיעורי האבטלה בה פוחתים בהתמדה, היא מצליחה למשוך השקעות זרות ולבנות תכניות לאומיות אסטרטגיות רב-שנתיות ולוקחת ברצינות תהומית את תפקידה הנוכחי כנשיאת מועצת האיחוד האירופי. שלא במפתיע, הדבר בא לידי ביטוי גם בגידול המשמעותי שנרשם בשנת 2018 בהיקף הסחר בין ישראל לבין רומניה: עלייה של 56% בהיקף הסחר הבילטרלי בהשוואה לשנת 2017 (כ-534 מיליון דולר) – שיא של חמש השנים האחרונות.
אולם, צדו האחר של המטבע הוא מאזן סחר שלילי לא קטן, הניצב על (253-) מיליון דולר. במילים אחרות, הישראלים מייבאים מרומניה למעלה מפי 2.5 ממה שהם מייצאים אליה: כ-140 מיליון דולר יצוא ישראלי לרומניה בהשוואה לכ-393 מיליון דולר בשנת 2018. ניכר כי ישנה נטייה של הצד הרומני לייבא מוצרים מהמדינות הקרובות דוגמת גרמניה, איטליה והשכנה ההונגרית. את חוסר איזון זה אנו במשלחת הכלכלית לרומניה מבקשים לשנות.
מאז קיץ 2018 הובלנו במשלחת הכלכלית לרומניה שורה ארוכה של פעילויות מסחריות – חלקן הגדול תקדימי בהיקפו או בעצם קיומו. כך, למשל, כיכבו המשלחות הרומניות בתערוכות הסייבר המובילות בשנה החולפת (HLS & CYBER בנובמבר אשתקד וסייברטק בינואר 2019) – הן כמשלחות הלאומיות הגדולות ביותר שפקדו את גני התערוכה והן מבחינת מספר הבכירים הנמנים על משתתפיהן. בנוסף, עשתה הנספחות המסחרית היסטוריה על אדמות רומניה כאשר הטמיעה בהצלחה לראשונה בתחום החקלאות את פורמט פגישות ה-B2B המתואמות מראש. גם במקרה זה הגיעה לרודשואו בעיר קלוז' שברומניה המשלחת הגדולה ביותר לדורותיה של חברות ישראליות בתחום החקלאות.
חשוב מאוד להדגיש כי הערך העסקי הוא הניצב בראש מעייננו והוא בלבד. הנוכחות המכובדת ביותר בפעילויות בילטרליות שכאלה מהווה קריאת כיוון ואיתות חיובי בדבר הנכונות של המגזר הציבורי והפרטי ברומניה לאמץ טכנולוגיות ופתרונות ישראליים. והדבר אף מתורגם לסיפורי הצלחה: כך, למשל, בעקבות פעילות נמרצת של הנספחות באירועים מגוונים שהאחרונים שבהם התרחשו במסגרת תערוכות INDAGARA ו-AGRARIA ברומניה, נרשם באחרונה מספר שיא של סיפורי הצלחה ישראליים בתחום החקלאות – 13 פרויקטים חקלאיים מתחילת השנה. ולא רק בתחום החקלאות אנו מכים שורש. כך, גם למדנו באחרונה על סיפורי הצלחה משמעותיים ביותר בתחום הסייבר והגנת המולדת שנולדו הודות לחיבורים ממוקדים שיזמה הנספחות עם שחקני מפתח מגוונים בזירה הרומנית.
אנחנו מעודדים כל העת חברות ישראליות המעוניינות לחדור לשוק הרומני או להגדיל אחיזתן בו לפנות אלינו למשלחת הכלכלית ולהצטרף לרשימה ההולכת ומתארכת של סיפורי הצלחה בסקטורים מגוונים.
נמנה אך מקצת מהסקטורים בהם פועלת הנספחות: