כבר כמעט 3 שנים אני מסתובבת בשנגחאי ובפרובינציות השכנות תחת אחריותי, עם חברות הצוות המעולות שלי ומחפשת. מחפשת את אותן נקודות האור שתוכלנה להוות הזדמנות לחברה ישראלית כזו או אחרת, פתרונות לחברות שנתקלות בקשיים (וכמה אתגרים יש בשוק הזה), אנשי קשר סינים שיוכלו לפתוח לנו את הדלת לעסקאות או פרויקטים מעניינים, ותכניות ממשלתיות שמשנות את כללי המשחק וחשוב שהחברות הישראליות תכרנה אותן.

וכשאני מוצאת, אז מתחיל האתגר האמיתי להבין אילו נקודות באמת משמעותיות, ומתי מדובר ביוזמה שלא תתרומם.
כשהתבקשתי להאיר בזרקור על הפעילות שלנו פה בשנגחאי, חשבתי על המסע המעניין שאני עוברת, על התחומים הרבים שבהם אנחנו עוסקות וההזדמנויות הרבות והמגוונות. גם כשאנחנו בוררות בקפידה, עדיין יש הזדמנויות מעניינות בשפע. נמשיך להצביע על אותן הזדמנויות בפוסטים העיתיים שלנו בבלוג. אך, לכתבה הזו בחרנו להתמקד בחלון ההזדמנויות שנפתח לאחרונה בתחום הרכב:
המירוץ לרכב החשמלי
סין היא המדינה המזהמת ביותר בעולם, לכן לצד פיתוח כלכלי, תחום ההגנה על הסביבה הוא אחד מהדגשים המרכזיים בתכנית החומש ה-13 של הממשל הסיני (2016-2021). בהתאם, עידוד יצור ומכירה של רכבים חשמליים הפך לאסטרטגיה לאומית של הממשלה המרכזית שמטרתה הפחתת התלות ביבוא נפט ושמן, הפחתת זיהום האויר, ובניית תעשיית רכב חדשה וחדשנית.

סין רואה עצמה מובילת המהפכה בתחום הרכבים החשמליים והציבה לעצמה יעד של 5 מיליון רכבים חשמליים על הכבישים עד סוף שנת 2020. מדובר ביעד שאפתני במיוחד כאשר נכון לסוף 2017 מספר הרכבים החשמליים בסין עמד על מיליון.
סבסוד על כל רכב שנמכר עד 2020
התמיכה ביצרניות הרכבים החשמליים המקומיות החלה עוד קודם לכן בשנת 2012, עת הזרימה הממשלה מיליארדי יואנים במטרה לסייע לחברות הסיניות להיות השחקניות המובילות בעולם. בשנת 2018 הממשלה צמצמה את תמיכתה ביצור מכוניות מזהמות והציבה תנאים חדשים ואטרקטיבים לתמיכה ביצרניות המכוניות החשמליות הסיניות. מטרת הממשל במהלך הזה היא לעודד את יצרניות הרכבים החשמליים לייצר רכבים חשמליים עם טווח נסיעה ארוך יותר הצורכים פחות אנרגיה תוך שימוש בבטרייה קלה ובעלת קיבולת גדולה יותר.
במסגרת אותם תנאים מחודשים, חברה סינית המייצרת רכב שהוא חשמלי לחלוטין (ולא היברידי) תקבל סבסוד על כל רכב שנמכר לצרכנים עד שנת 2020. כלומר, כל רכב חשמלי יימכר לצרכנים במחיר מוזל, ואת ההפרש היצרנית תקבל מהממשלה המרכזית.
גובה הסבסוד יינתן בהתאם לטווח היכולת של הבטרייה של הרכב, כאשר גובה המענק לרכב נע בין 20 אלף ל- 44 אלף יואן (3,000-7,000 דולר). סכומים אלה יועברו ישירות ליצרניות הרכב, ובעזרתם יצרניות הרכב תוכלנה להציע את הרכבים במחיר אטרקטיבי יותר ללקוחות ובכך לייצר לעצמן יתרון משמעותי. ללא סבסודים אלו יהיה קשה ליצרניות הרכבים החשמליים לשרוד ולבסס את מעמדם בשוק הרכב התחרותי .
בנוסף לסבסוד העלות עבור כל רכב שנמכר, לממשלות המקומיות יש דרכים נוספות לתמוך ביצרניות הרכבים הפועלות באזור שלה. למשל, ממשלות מקומיות מציעות שטחים ללא עלות להקמת מפעלי הייצור, תמיכה בתהליך המו”פ, ואף עשויות להשקיע ישירות בחברה. יש אף ממשלות עירוניות שהזמינו צי רכבים מיצרניות חדשות לטובת מערכת התחבורה הציבורית בעיר, והן יקבלו את הרכבים רק כשיצאו לשוק
המדיניות האקטיבית והאוהדת הממשלתית מעודדת תחרות גדולה בשוק. עד כדי מרוץ של ממש של יצרניות רכבים חשמליים לייצור והשקת דגם הרכב הראשון בהקדם האפשרי כדי למקסם את המכירות עד שנת 2020, השנה שבה הסבסוד עבור כל רכב עתיד להיפסק והתמריצים האחרים יופחתו משמעותית.
קפיצה במספר יצרניות הרכבים
בנוסף לתחרות בין השחקנים הותיקים, התמריצים הממשלתיים הגבוהים גרמו ליזמים רבים להקים חברות חדשות המתכננות להשיק רכב חשמלי לפני שנת 2020.
בעקבות זאת, מספר יצרניות הרכבים החשמלים בסין קפץ מ-8 ב-2012 ל- 144 בשנת 2015 ובשנת 2017 הגיע ל- 522.

-
היצרניות המוביליות בתחום, לפי שווי מכירות ב-2017:
- BYD, BAIC, SAIC, ZD, ZOTYE, Chery, JMC, Chan’an, JAC ו- Geely.
-
יצרניות חדשות מבטיחות ומובילות כוללות את:
- NIO, WM MOTOR, Xiaopeng Motors, SINGULATO, TUDO, Byton, Chehejia, AIways, DearCC ו- Leap Motor.
כל אותן שחקניות ותיקות וחדשות עובדות במרץ לפתח את הדגמים שלהן במהירות ומחפשות טכנולוגיות שתוכלנה לשמש אותן.
בעבר יצרניות הרכבים הסינים היו פחות פעילות בתהליך הפיתוח ועיצוב הרכבים עצמם, אלא התמחו בהרכבה של חלקים מיובאים, ייצור רכבים לפי תבנית או פטנט שרכשו מחברות מערביות. כעת המצב משתנה, יותר ויותר יצרניות רכבים סיניות שואפות לעצב את מודל המכונית בעצמן, ומחפשות טכנולוגיות מתקדמות לשלב בתכניותיהם.
2018 מסתמנת כשנה קריטית
נוכח לוחות הזמנים שקבעה הממשלה במתן התמריצים, 2018 מסתמנת כשנה קריטית עבור חברות ישראליות המציעות טכנולוגיות בתחום הרכב, מכיוון שזו השנה שבה יצרניות הרכבים החשמליים תחלטנה עם מי לעבוד על הדגמים שעתידים לצאת לשוק.

בספטמבר האחרון יחד עם הנספחות בבייג’ינג ועם מכון היצוא הובלנו רואודשואו של חברות טכנולוגיות בתחום הרכב לבייג’ינג ושנגחאי שייצר מפגשים רבים בין היצרניות הותיקות והחדשות לחברות הישראליות. קיימנו סמינרים עסקיים עם מעל ל500 מפגשים וכן ביקורים בחברות מובילות בתחום כמו BAIC , BAIDU וGEELY . הפידבקים שקיבלנו מהחברות הסיניות היו מאוד חיוביים.
מאז קיימנו סדרת פגישות עם יצרניות חדשות הנמצאות במירוץ אחר מוצרים טכנולוגיים מובילים לרכבים שלהן. וניכר כי התחומים החמים ביותר הנדרשים הם מערכות ADAS, טכנולוגיות Connected Car, סייבר, זיהוי פנים וזיהוי תנועה.
רוב החברות הסיניות מעוניינות לרכוש מוצרים בשלבים מתקדמים המוכנים למיסחור, ופחות מעוניינות בחברות צעירות עם טכנולוגיות או מוצרים בשלב הפיתוח. אך ישנן יצרניות המעוניינות לעבוד יחד עם החברות הזרות לפיתוח טכנולוגיה משותפת.

- דיה טייכמן שניצר- רכזת פניות חברות ישראליות
- ויקטוריה צ’ן- מנהלת תחום טכנולוגיות חקלאות, מים ואנרגיה ירוקה
- טינה שיה- מנהלת תחום השקעות, מדעי החיים ובנייה חכמה
- לין לו- מנהלת המרכז העסקי בשנגחאי
- מאיה חורין- מנהלת פרויקטים ומחקרי שוק
- שנלין ליו- מנהלת תחום יצור מתקדם, רכב ומוצרי צריכה
- שרלוט יו- מנהלת תחום IT, תקשורת, חינוך, ניו מדיה והגנת המולדת