אני נוהג לדבר במסגרות שונות בפני חברות ישראליות ובפרט יצואנים במטרה להנגיש את קרנות מינהל סחר חוץ לתעשייה הישראלית. לפני כחודש בכנס “יצואנים מתחילים” של מכון היצוא נשאלתי על ידי אדון חביב מדוע תוכנית “כסף חכם” נקראת כך. ברגע הראשון, היה נדמה לי שזאת שאלה טריוויאלית אבל במחשבה שניה הבנתי שבכלל לא. הרי יש הרבה תוכניות, ממשלתיות ואחרות, וכולן טובות אז מה הופך את “כסף חכם” לשונה או חכמה יותר?
כדי להתקבל ל”כסף חכם”, צריכה החברה להגיש תוכנית עסקית ממוקדת לשוק יעד אחד. התוכנית העסקית נבחנת על ידי יועץ מקצועי שמכיר את תחום העיסוק של החברה, על ידי ראש תחום ועל ידי הוועדה. בין הקריטריונים העיקריים לקבלה נבחנים איכות התוכנית וסיכויי המימוש שלה על ידי החברה.
מרגע שהתקבלה החברה לתוכנית, ממונה לה יועץ שיווקי שמתמחה בשוק היעד ו/או תחום הפעילות של החברה. יועץ זה מלווה את החברה בכל מהלך יישום התוכנית העסקית ופעילותו ממומנת במלואה על ידי הקרן. כמו כן, מקשרת רכזת “כסף חכם” את החברה לנספח המסחרי הרלונטי. מרגע זה זוכה החברה לליווי וסיוע של הנספח שמוסר לרכזת הקרן דיווחים תקופתיים על התקדמות החברה בשוק היעד.
דוגמה טובה לשיתוף הפעולה בין כל הגורמים, ניתן לראות בכתבה שפורסמה בסופ”ש האחרון בכלכליסט – “מפעל עם עלה של זית: ככה נלחמים בתנועת החרם” של ארי ליבסקר בכתבה זו מסופר על ‘סינדיאנת הגליל’ – עמותה שמוֹכרת בארץ ובחו”ל תוצרת חקלאית מסורתית של יצרנים מקומיים. העמותה מקדמת בפעילותה ערכים של סחר הוגן, העצמת נשים, חקלאות מקומית ושיתוף פעולה יהודי-ערבי תוך פיתוח ענף שמן הזית הישראלי. עם כל זאת, בארץ נתקלה העמותה בקשיים רבים ודווקא בחו”ל הצליחה לפרוץ.
ל”כסף חכם” התקבלה בקשת החברה לשוק היעד האמריקאי ביולי 2015. בקשת החברה אושרה עם תקציב למימוש התוכנית העסקית בשוק זה, מונה יועץ ונוצר חיבור עם הנספחות בניו-יורק.
הנספחות ארגנה לחברה פגישות עם מספר מפיצים פוטנציאליים, כשאחת מפגישות אלו נשאה תוך מספר חודשים מרגע כניסתה לתוכנית את הפירות שמתוארים בכתבה.
אי אפשר להבטיח שכל חברה שתיכנס לתוכנית תחתום תוך מספר חודשים על חוזה עם מפיץ גדול אבל כן אפשר להבטיח שהחברה תקבל סל שלם של כלים: סיוע מימוני, ליווי של יועץ מקצועי, סיוע קרוב של הנספחות (ואת הרכזת הכי מחויבת בשירות הציבורי), שכל כולם מוכוונים להצלחת החברה ביישום התוכנית העסקית, קידום היצוא והתעשייה הישראלית.
“כסף חכם” ויתר קרנות הסיוע של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה פתוחות להגשה עד ה-31.10.2016. מהרו להגיש!
לפרטים והגשות: www.economy.gov.il/IPF