צרפת היא מעצמה כלכלית. כלכלתה מדורגת שישית בעולם, עם חברות תעשייתיות בכל התחומים וחברות שירותים (בעיקר רשתות שיווק, פרסום ומלונות) מהמובילות בעולם בתחומן, גם אם הן לעיתים פחות מוכרות בישראל. התבוננות ברשימת החברות המרכיבות את רשימת ה CAC40, אינדקס המניות הנסחרות ביותר בבורסה בפריס, יכולה ללמד על חשיבותן ועוצמתן של החברות הצרפתיות המובילות בכלכלה העולמית.
יחסי הכלכלה והמסחר בין צרפת לישראלים מצויינים וישנן הזדמנויות עסקיות רבות מאוד לחברות ישראליות בצרפת בכל התחומים. בהקשר זה, בשנים האחרונות גוברת ההכרה בקרב חברות צרפתיות בצורך להיפתח יותר לשת”פ בתחומי ההייטק והמו”פ עם חברות ממדינות אחרות. לישראל יש שם מצויין בצרפת כ”אומת הסטארט אפ” שניתן למצוא בה, בתחומים רבים, יזמות וחדשנות טכנולוגית, שיכולות לקדם את החברות הצרפתיות ולהציבן בחזית הטכנולוגית בתחומן אם ישתפו פעולה ו/או ישקיעו בחברות ישראליות.
בשנתיים האחרונות, בקרו בישראל, עמנואל מקרון, אז שר הכלכלה הצרפתי והיום נשיא צרפת, מנואל ואלס, ראש ממשלת צרפת לשעבר, פייר גאטז, נשיא ה MEDEF (הגוף המקביל להתאחדות התעשיינים בארץ) ואקסל ליימר, אז מזכירת המדינה לתחום הדיגיטל במשרד הכלכלה הצרפתי. הביקורים הללו היו כלכליים בעיקרם, משלחות עסקיות גדולות התלוו למבקרים שהשתתפו בתערוכות כלכליות, בפרט, תערוכת ה DLD ונפגשו עם נציגי ממשל וחברות ישראליות.
באפריל 2016 התקיים בפריז יום החדשנות השלישי צרפת-ישראל בהשתתפות 50 חברות ישראליות וכ 250 משתתפים צרפתים – חברות, נציגי ממשל ועיריות ואנשי עסקים. האירוע, שאורגן על ידנו, יחד עם הנספחות המסחרית הצרפתית בת”א, הוא אירוע משותף לשתי הממשלות, לקידום קשרי המסחר והכלכלה בין המדינות.
באפריל 2017 התקיימו שני אירועים כלכליים גדולים שאורגנו על ידי הנספחות המסחרית – כנס וסיור מקצועי בנושא רפואת חירום בהם השתתפה משלחת מטעם מכון היצוא, בראשות פרופ’ ארנון אפק, סמנכ”ל משרד הבריאות ובהשתתפות סגן נשיא ביה”ח רמב”ם, נציגי מד”א ו 10 חברות ישראליות; INNOVATECH – כנס השקעות גדול בהשתתפות זיוה איגר, מנהלת היחידה להשקעות זרות ושיתוף פעולה תעשייתי במשרד הכלכלה והתעשייה ובשיתוף עם ולרי הופנברג מנכ”ל Connecting Leaders Club בצרפת.
פעילות בולטת נוספת של המחלקה המסחרית היא הקמת ביתן ישראלי בתערוכת VIVATECHNOLOGY תערוכה מובילה בצרפת לנושאי הניו מדיה והתקשורת שמתקיימת בחודש יוני, זו השנה השניה בפריס, בהשתתפות עשרות חברות סטרט אפ ישראליות, קרנות הון סיכון ישראליות ומובילי דעה בתחומי התקשורת.
מבחינת פעילות של חברות צרפתיות בישראל, ניתן לציין את רשת המלונות אקור, שחנכה מלון בנתניה במאי 2016; את חברת הקוסמטיקה הצרפתית, Yves Rocher שרכשה בדצמ’ 2016 את חברת “סבון” הישראלית תמורת 500 מיליון ש”ח ואת חברת מוצרי הספורט, דקתלון, שתפתח בקרוב סניפים של החברה בארץ.
ביוני 2016 השיקה חברת רנו בישראל מיזם לקידום חדשנות טכנולוגית OPEN INNOVATION LABבשיתוף עם המכון לחדשנות תחבורתית באוניברסיטת תל-אביב. במיזם שותפה גם קבוצת קרסו, יבואנית רנו לישראל, ומנהלת תחליפי הדלק במשרד ראש הממשלה. מטרת המיזם לאתר ולעקוב אחרי הפעילות של חברות סטארט-אפ וחברות ישראליות מבוססות בתחום התחבורה החכמה.

התחומים, בהם קיים פוטנציאל לחברות ישראליות בצרפת, הם רבים. נביא כאן מספר דגשים –
ICT: IoT, BIG DATA, machine learning, virtual reality, augmented reality, כולם תחומים שהעיסוק בהן הוא רב בצרפת ושמחפשים בהם פתרונות חדשניים ויעילים עבור סקטורים שונים. בנוסף, אפליקציות שעושות שימוש ב crowd sourcing וגם פינטק.
ביוטכנולוגיה וציוד רפואי: silver economy (כל מה שקשור בגיל השלישי בהקשר הרפואי והטיפולי), e-health, כלים דיאגנוסטים לא פולשניים בתחומים שונים, פתרונות חדשניים למחלות כמו סרטן, מחלות לב, סכרת ומגיפות. תחום חדש יחסית, שקבל משנה תוקף בעקבות הפיגועים ההמוניים בצרפת בתקופה האחרונה, הוא רפואת חירום ופתרונות חדשניים בתחום.
אוטומוטיב: תחום מאוד פופלרי ומתפתח בעיקר בתחומים של רכב אוטונומי, רכב חשמלי והגנת סייבר ברכב. יש עניין של חברות רכב, כמו רנו-ניסן ו PSA, חברות TIER 1, כמו VALEO ו FAURECIA וחברות מתחומים אחרים להרחיב את פעילות הסקאוטינג שלהן בארץ ואת פעילות המו”פ שלהן שם בתחום זה.
אבטחה וסייבר: עם הצורך הגובר בצרפת בהתמודדות עם טרור ומתקפות סייבר גדל גם העניין והצורך בפתרונות יעילים וחדשנים בתחום זה שחברות ישראליות מתמחות בהם. בהקשר הזה מתעורר גם הצורך בהגנה על מתקנים ותשתיות קריטיים וכן על מונומנטים ומרכזים תיירותים גדולים. צרכים אלו מהווים הזדמנות גדולה לחברות ישראליות בתחום בשל הניסיון הרב בארץ בנושא.
מים, איכות סביבה ואנרגיה: אנרגיה מתחדשת, אחסון אנרגיה, bio mass וכל מה שקשור ב circular economy, ניהול מערכות מדידה ומדידה חכמה (של מים, גז וכיוצ”ב), קישוריות (connectivity), תיקון יעיל של צנרת ומניעת דליפות.
תעופה וחלל: בצרפת פועלות חברות כמו איירבוס, תאלס, ספרן, Dassault ואחרות שיש להן עניין גובר בפתרונות חדשניים שמציעות חברות ישראליות בתחום בכלל ובכל הקשור ל UAVs וניהול חכם שלהן (בטיחות ואבטחה שלהם) בפרט, אבל גם בתחומים רחבים יותר של חלקי כלי טיס (חומרים מרוכבים), פתרונות סייבר ועוד.
מוצרי צריכה: בצרפת פועלות רשתות שיווק וחברות בתחומי ה DIY, המזון, האופנה, העיצוב והקוסמטיקה מהמובילות בעולם (קרפור, אושן, LEROY MERLIN, לואי ויטון, לוריאל, דקטלון ורבות אחרות) שמחפשות פיתוחים חדשניים, עיצובים מעניינים ורעיונות חדשניים הן של מוצרים והן של ניהול השירות בתחום.
הון סיכון ו”סצנת” החדשנות בצרפת: אנו עדים לפתיחה זהירה להשקעות בחו”ל של קרנות הון סיכון בצרפת, בעיקר אלו של החברות הרב לאומיות הגדולות כאן (כמו אורנג’, אייר ליקיד, SNCF, ENGIE, ואחרות), ובכלל זה גם להשקעה בחברות בישראל. בנוסף, החברות הללו מקימות מרכזי האצה (אקסלרטורים) ומרכזי פיתוח כדי להגיע מהר יותר ובצורה ישירה יותר לפיתוחים החדשניים ביותר בתחומים שלהן באמצעות חברות הסטארט אפ. זוהי הזדמנות עבור חברות סטרט אפ ישראליות שמעוניינות להשתלב בפעילות של חברות ענק בינ”ל. בנוסף, ישנה פתיחה של מרכזי האצה לפי תחומים על ידי ערים גדולות (כמו פריס וליון) וגם של מקומות ישוב קטנים יותר שיכולות להוות הזדמנות עבור חברות סטרט אפ ישראליות לחשיפה בינ”ל.
על מנת להצליח בשוק הצרפתי, חשוב מאוד שלחברה הישראלית יהיה נציג מקומי או לכל הפחות דובר צרפתית בחברה, שמכיר את התחום בצרפת שבו מעוניינת החברה הישראלית לפעול. במידת האפשר ובהתאם לנסיבות מומלץ להתקשר עם חברה מקומית הפועלת באותו תחום ולפעול יחד עימה.
צוות הנספחות המסחרית בפריס כולל את מיכאל מנהיים, המטפל בתחומי ה ICT, האוטומוטיב, תעופה וחלל, האבטחה והסייבר; ז’אן גרנג’ייר, המטפל בתחומי התשתיות – מים ואנרגיה, איכות סביבה ובתחומי הביוטכנולוגיה והציוד הרפואי, ציפורה כהן, המטפלת בתחום מוצרי הצריכה והאגרו טכנולוגיה ולימור הכהן-לבלן המטפלת בפעילות שלנו במרחב המקוון וברשתות החברתיות. כולנו נשמח לסייע לחברות ישראליות להיכנס לשוק הצרפתי ולבסס את הפעילות שלהן בו. אפשר ליצור איתנו קשר בכתובת paris@israeltrade.gov.il
