
ברזיל, מדינה אקזוטית שעולה מידי שנה לכותרות בארץ בשבוע הקרנבל, עם תמונות צבעוניות של רקדני סמבה מקצועיים וקצב מסחרר של אירועים שגורם לכל צופה להוסיף לפנקס היעדים שלו כיעד חלומי שחובה לבקר בו.
ההיכרות הראשונה שלי עם ברזיל באה בדיוק באותו האופן, ובעקבות הקסם בחרתי גם לחזור אליה כדי ללמוד ולהבין לעומק מה קורה בארץ שהפכה את הכדורגל לדת ומסיבת ריקודים לחג של שבוע.
לשליחות בריו דה ז’נרו הגעתי לפני ארבעה חודשים, במקרה זה יצא בדיוק לשבוע הקרנבל ולקיץ של ברזיל שבו הרבה אנשים יוצאים לחופשות הארוכות שאנחנו מכירים מחודשי יולי-אוגוסט בצד האחר של הכדור.
זה נתן לי את הזמן ללמוד יותר לעומק, להכיר אנשים ולהבין מבפנים את מה שעברה המדינה בשנים האחרונות, כלכלית, פוליטית, מדינית ושאר נושאים מורכבים שאפשר לראות רק כאשר הופכים להיות חלק ממנה.
השנים האחרונות היו צריכות להיות השנים של ברזיל, היא אירחה את המונדיאל, את אולימפיאדת ריו, קיבלה פוקוס ותקציבים וציפתה לצמיחה גדולה. אך, במקום זאת נחשפו פרשיות שחיתות קשות שהובילו למשברים פוליטיים וכתוצאה מכך לפגיעה בכלכלה של המדינה הענקית שמונה מעל ל-209 מיליון תושבים.
ברזיל עברה כמה שנים קשות, אינפלציה גבוה, אחוזי אבטלה גבוהים וירידה משמעותית בסחר הבינלאומי שלה, ירידה שהשפיעה גם על המספרים בסחר עם ישראל.
בהסתכלות על הנתונים אחורה, אל שנת 2017, זו הייתה שנה של התאוששות. למרות משברים פוליטיים ואולי בגלל המשברים החלו רפורמות רגולטוריות שמטרתן להביא ליתר שקיפות על מנת למגר את השחיתות וליותר פתיחות על מנת להכניס יותר שחקנים בינלאומיים לברזיל. גם הברזילאים שמגיעים משוק סגור במיוחד מתחילים להבין אחרי המשבר הגדול שכדאי לנסות ולהשקיע במקומות נוספים ולא להשאיר את כל הביצים בסל אחד ואנחנו מזהים עלייה בדרישה לעולמות טכנולוגיים ולחדשנות בכלל.
מתוך התחומים השונים שהמשרד בריו מקדם ועוסק בהם בחרתי לציין שני סקטורים חשובים במדינה שכל אחד מהם מציע הסתכלות שונה על המשבר – תחום הציוד הרפואי ותחום הנפט והגז.
ציוד הרפואי
משברים מביאים אנשים לתת תשומת לב מרובה לסדר העדיפויות הכלכלי שלהם, הם בוחרים את הדברים שהיו למותרות ואפשר לחיות בלעדיהם ואת אלה שלא.
מערכת הבריאות בברזיל היא ציבורית אך בתוכה שוק פרטי גדול שנותן מענה לכרבע מהאוכלוסייה, שבמספרים נומינליים אנחנו מדברים על מעל ל- 50 מיליון אנשים. לשוק הפרטי משלמים דרך חברות ביטוח פרטיות תשלומים חודשיים השווים למה שמשלמים בישראל בחצי שנה ואנחנו מדברים על הביטוחים הבסיסיים יותר.
המשבר הוכיח שבסדר העדיפויות של הברזילאים עומדת בריאותם ואיכות השירות שהם מקבלים בתחום הרפואה.
בתי החולים וחברות הביטוח הפרטיות לא נפגעו, למעשה הם היו בין הסקטורים היחידים שהציגו נתוני חיוביים בשנות המשבר שכללו גם עלייה בנתוני הייבוא של ציוד רפואי. כתוצאה מכך גם הנושא של רכישות ציוד רפואי, חדשנות וטכנולוגיות לפיתוח השירות למטופלים לא נפגע ואף גדל.
לשמחתנו אנחנו רואים אותו גדל עוד יותר מידי שנה כאשר ההבנה היא שהתחרות נמצאת בחדשנות וכולם מתחרים על ליבם של הברזילאים לתת את השירות הטוב ביותר ללקוחות משלמים.
לפתחנו מגיעים בתי חולים, חברות ביטוח, חברות לשירותי מעבדות וגופים אחרים שמבקשים להציג להם פתרונות לבעיות הנחשפות בשירותיהם או לעתים ישנן פניות מחברות שקראו על טכנולוגיות ומבקשות שנכיר להם את החברה הישראלית.
בישראל קיימות מעל ל-1400 חברות ציוד רפואי שיש להם מה להציע לשוק הברזילאי. השוק הברזילאי צמא לחדשנות וסדר הגדול של השוק מהווה פוטנציאל ענק לשיתופי פעולה.
גם גוף ה- IFC של הבנק העולמי הבין את הפוטנציאל ואף פתח את תוכנית TechEmerge עליה כתבתי בבלוגים קודמים, לשוק הברזילאי.
כחלק מההשקעה של המשרד בריו לקדם שיתופי פעולה עם חברות ישראליות החלטנו להשתתף בתערוכת הוספיטלר שתתקיים השבוע.
בתערוכה נקים יחד עם לשכת המסחר ישראל- ברזיל ביתן ישראלי עם 9 חברות ישראליות להם קבענו מעל ל- 200 פגישות מראש והשתתפות בסמינרים שונים בתערוכה שיחשפו את הטכנולוגיות שלהם לקהל מקצועי בכיר בברזיל.
אנחנו מתרגשים לקראת התערוכה ונשמח לשתף בהמשך על התוצאות.
נפט וגז
זה צריך היה להיות הדבר שיהפוך את כלכלת ברזיל לחזקה ומובילה, זה צריך היה להיות סקטור הדגל שלה.
אך בשונה מתחום הציוד הרפואי זה היה הסקטור שנפגע באופן קשה ביותר משערוריות השחיתות והמשברים הפוליטיים.
חברות מובילות בברזיל ובראשם החברה הממשלתית והמובילה את התחום, פטרובאס (PetroBras) נקשרו בפרשות שחיתות שונות והביאו למשבר כלכלי קשה של החברה וחילופי ההנהלות.
אבל זה לא רק מה שהמשבר עשה, המשבר גרם לפתיחת השוק של הנפט הגז הברזילאי לעולם.
על מנת להביא ליותר שקיפות ולמנוע את חזרתם של הגורמים שהביאו לנפילת החברות, החל הממשל בשינויים רגולטוריים משמעותיים שבסופו של יום פתחו את השוק לחברות ותאגידים בינלאומיים אחרים ושחקנים חשובים מהתחום בעולם וכן את האפשרות לחברות קטנות ובינוניות להצליח להיכנס ולהיות חלק משרשרת האספקה של הנפט הגז בברזיל.
הממשלה החליטה על 4 צעדים משמעותיים:
- פטרובראס כבר לא המחזיקה הבלעדית לרישיונות הקידוח
- מכרזים נפתחו ב 2017 והכניסו שחקנים חדשים ועתידים להיות מכרזים נוספים ב2018 ו-2019
- אחוזי הרכש המקומי לפרויקטים ירדו משמעותית, נדרשת שקיפות בפורומים שפתוחים לקהל לגבי ספקים שנבחרים וחובת מכרזים לכל צורך
- החלה רגולציה להורדת מס הייבוא ומיסים אחרים בתחום
כתוצאה מאלה אנחנו כבר רואים התאוששות והתעוררות של פטרובראס שהיא עדיין חברה מרכזית וחשובה בתחום.
לישראל אומנם אין תעשיית נפט וגז רשמית, אך יש לנו פתרונות טכנולוגיים שונים שיכולים לענות על הצרכים של התעשייה הזו.
פתרונות המגיעים מעולם המים, הסייבר, התקשורת, Industry 4.0 ועוד, הם דרישות של שרשרת האספקה שחברות ישראליות יכולות להיות חלק ממנה. על מנת להסביר זאת לשוק ערכנו השבוע סמינר נפט וגז בישראל עם מומחה מהסוכנות הממשלתית לנפט וגז בברזיל שהסביר כמה פוטנציאל יש לישראל הטכנולוגית בעולם הנפט והגז.
על מנת למקסם את הפוטנציאל נשתתף בתערוכת Rio Oil & Gas בספטמבר הקרוב עם ביתן ישראלי בו יערכו פגישות לחברות עם גורמים ברזילאים. ההרשמה עוד פתוחה.
בברזיל ישנם שתי נציגויות של משרד הכלכלה והתעשייה הישראלי, האחד יושב בסאו פאולו ואילו השני, בו אני יושבת, ממוקם בריו.
חלוקת העבודה בין המשרדים היא סקטוריאלית.
הצוות בריו דה ז’נרו מונה 4 חברות צוות ותיקות ומקצועיות שישמחו לסייע לכל חברה ישראלית בצעדיה בשוק הברזילאי:
תמירס פולטי– אחראית על תחום הציוד רפואי, חדשנות ושת”פ בינלאומי
פאולה פנסק– תחום המזון ומשקאות, חינוך, טכנולוגיות ספורט והשקעות
פאולה מטוס– תחום הנפט והגז, מכרות, Industry 4.0 וכימיקליים
ברונה אנדרדה– ביטחון מולדת, סייבר, אנרגיה, IT וערים חכמות
