מרץ 13, 2016
מרץ 13, 2016

אחרי מספר שנים של קשיים בסחר עם ארגנטינה, המדינה מאותתת על תהליך פתיחת שווקים לעולם ועל הסרת חסמי סחר. האם זו הזדמנות פז עבור העסקים הישראלים, במיוחד בהתחשב ביתרון שמספק להם הסכם הסחר החופשי שיש לישראל עם ארגנטינה?

בדצמבר האחרון פורסם בבלוג זה פוסט, שתיאר את כוונותיו של נשיאה החדש של ארגנטינה לפתוח את המשק הארגנטינאי לעולם. בפחות משלושת החודשים שחלפו מאז, הספיק מאוריסיו מאקרי (Mauricio Macri) לפרוט את הצהרותיו לתכניות מעשיות, וחלק מתוכניות אלה כבר מיושמות בפועל. מבין הצעדים הנוגעים לתחום הסחר ניתן למנות: הסרת מגבלות על ייבוא, על החזקת מטבע חוץ ועל השקעות ישירות, וכן הפחתה משמעותית של מיסי יצוא והגדלת מכסות יצוא בחקלאות.

argen

ההקלות בייבוא כוללות מספר שינויים. ראשית, חברות מסחריות ואנשים פרטיים יכולים לקנות עד 2 מיליון דולר ארה”ב בחודש במטבע חוץ. שנית, הוסרו המגבלות על תשלומי מט”ח בייבוא שהיוו מכשול משמעותי עבור יבואנים. שלישית, חברות לא נדרשות יותר ליידע את הרשויות על מבנה העלויות שלהן ועל רווחיהן.

מעבר לכך, תהליך רישום מוצרים בייבוא הוקל ולדברי שר התעשייה והייצור החדש של ארגנטינה, מתוך 19,000 קטגוריות של מוצרים שעד כה נדרשו לאישורי ייבוא, ל-18,000 תתאפשר כניסה אוטומטית. בתוך כך, מערכת הרישום המוקדםDJAI , אותה פסל ארגון הסחר העולמי, נסגרה. במקומה הוקמה מערכת מהירה ויעילה יותר, ה-SIMI (Comprehensive Monitoring System), ששמה לה כיעד לאפשר הגברת התחרותיות ופישוט הסחר. כיום המערכת פתוחה אך ורק לחברות וליבואנים גדולים ועדיין לא ידוע האם ומתי תפתח ליבואנים קטנים או לייבוא אישי. המערכת החדשה צפויה להביא לקבלת תגובה מהרשויות על הרישום בתוך 10 ימים.

כמו-כן, נרשמה עלייה בהתעניינות בהשקעות זרות במדינה, במיוחד בתחומי הנדל”ן, האנרגיה, המים, הכרייה, התחבורה והשירותים הפיננסיים. בראיון עמו סיפר מאקרי כי זכה להתחייבויות השקעה של מעל למיליארד דולר מתאגידים בינלאומיים שונים. זרימת ההשקעות התאפשרה לאחר שהוסרו הגבלות ההון על החזרת הדיבידנדים של חברות לארצות מוצאן, בוטלה הדרישה ממשקיעים זרים להחזיק רזרבה בבנק של כ-30% וכן בוטל ההכרח לדווח לרשויות על מבנה העלויות והרווחים של חברות זרות.

צעד נוסף היה ניוד חלקי של שער המטבע. במקביל לכך, התבצע דילול מהיר בעתודות המט”ח של המדינה ובוטלה הכפילות שהייתה בשערי המטבע. השיטה החדשה תלויה יותר בכוחות השוק, ובין היתר היא צפויה להביא להחלשת שווקי המט”ח השחור והאפור במדינה. מהלכים אלו הובילו להפחתה משמעותית ומהירה של שער המטבע אל מול הדולר האמריקאי. לפני ההכרזה על המהלך השער עמד על 9.8 פזו לדולר, עם ההכרזה קפץ בכ-35% לרמה של 13.3, וכיום הוא עומד על סביבות 15.3 פזו לדולר. השפעה קיצונית זו הייתה צפויה ונחוצה לצורך הסתגלות המטבע והכלכלה לפתיחת השוק.

במקביל לכך, בחודש פברואר השקיע משרד האוצר הארגנטינאי מאמצים רבים להגיע להסדר עם הנושים מחדלות הפירעון של המדינה ב-2001. מחיקת החובות שהוסכמה עומדת רק על 25% מהחוב, אולם תנאי התשלום שהוצעו לארגנטינאים היו נוחים יותר מהצעות קודמות שמנעו הגעה להסדר. ההגעה להסדר הייתה חיונית, שכן הגרעון התקציבי של המדינה עמד בשנת 2015 על 5.8% והאינפלציה עמדה על 30%. ההסדר יפתח בפני ארגנטינה אפשרויות ללוות כספים נוספים וכך להתמודד עם שתי הבעיות הללו, וכן יעניק לממשלה מרווח נשימה לצמצם בהוצאות מבלי לבצע שינוי פיסקאלי חד שישפיע על הצמיחה והתעסוקה.

כתוצאה ממהלכים אלו ומהלכים נוספים המתוכננים, הצמיחה של ארגנטינה, כפי שנחזתה על ידי מומחים וכן על ידי ממשלת ארגנטינה, צפויה לצבור תאוצה רק במהלך שנת 2017. התחזית הצפויה לשנת 2016 עומדת על צמיחה שטוחה של 0.2%-0.5%, וזאת עקב הצורך של הכלכלה להסתגל למדיניות הממשלתית החדשה. בשנת 2017 התחזיות נעות בין 3.2%-4.5%. ניתן לציין כי מהלך נוסף שביצע מאקרי היה רפורמה רחבה בגוף האמון על הסטטיסטיקה הרשמית במדינה, אשר נחשד בהצגת נתונים לא אמינים לאורך שנים ארוכות. המהלך צפוי לטייב את נתוני הצמיחה שיתקבלו בשנים הבאות.

macri

השינויים המהירים שמאקרי מקווה לייצר במשק מהווים עבורו אתגר משמעותי בהתחשב במצב הנוכחי של ארגנטינה ובסביבה הגלובלית המשתנה. אולם, האתגר הגדול ביותר העומד בפניו הוא מבית. על אף השינוי עליו הצביעו אזרחי ארגנטינה בבחירות האחרונות לנשיאות, המפלגה השלטת מחזיקה בפחות ממחצית מהמושבים בשני הבתים בפרלמנט. כתוצאה מכך, הממשלה תצטרך לעבוד בשיתוף עם האופוזיציה כדי להצליח להעביר רפורמות משקיות גדולות.

אף על פי כן, מדיניותו של מאקרי יכולה לייצר שינוי מהיר ועמוק בכלכלת המדינה בכלל ובסחר הבינלאומי שלה בפרט, ועל כן היא יכולה להוות הזדמנות נדירה ליצואנים ישראליים. נוכל לעדכן כי כבר מתקבלות על כך אינדיקציות ראשוניות. למשל, בשבועות האחרונים מספר יבואנים בארגנטינה חידשו את הקשר עם חברות ישראליות עמן היו בקשר בעבר, במטרה לבחון מחדש את שיתופי הפעולה העסקיים ביניהם. במקביל לכך, נרשמה עלייה בפעילות של הנספחות המסחרית של ישראל בבואנוס איירס, עקב פניות של חברות ישראליות וארגנטינאיות.

מעבר לכך, בעוד שהפתיחות החדשה של ארגנטינה מכוונת לעולם כולו, לחברות ישראליות קיים יתרון מובנה בסחר עם המדינה. זאת, מכיוון שישראל הינה המדינה היחידה מחוץ לאמריקה הלטינית שיש לה הסכם סחר חופשי בתוקף עם ארגנטינה (הסכם אזור סחר חופשי ישראל-מרקוסור). ההסכם מוביל לביטול הדרגתי של מכסים על 93% מהמוצרים הנסחרים בין ישראל ומדינות המרקוסור, קובע כללי מקור גמישים ונוחים ליצואן הישראלי וכן מכיל מנגנון ישיר ליישוב סכסוכים.

אנו, במינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ובנציגות המסחרית של ישראל בבואנוס איירס, מבצעים מעקב שוטף אחר ההתפתחויות הרגולטוריות במדינה ופועלים כדי להפיץ מידע רלוונטי לגורמים הכלכליים בישראל. זאת, בכדי לסייע לכם לזהות מראש הזדמנויות עסקיות בכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית.

 

חברות המעוניינות לבחון את האפשרויות העסקיות שלהן בשוק הארגנטינאי מוזמנות להגיב לפוסט זה או לפנות לנציגות המסחרית של ישראל בבואנוס איירס: buenosaires@israeltrade.gov.il.

חברות המעוניינות לקבל מידע נוסף על הסכם הסחר החופשי ו\או לקבל סיוע במענה לקשיים בירוקרטיים וחסמי סחר במדינה, מוזמנות לפנות אלינו בכתובת: TradePolicy@economy.gov.il.


יאיר אלבין

צור קשר עם: יאיר אלבין
ליצירת קשר לחצו >>